Hizbullah lideri Nasrallah öldürüldü

HABER MERKEZİ
İsrail Lübnan Hizbullah

İsrail ordusu, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın dün Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlenen saldırıda öldüğünü duyurdu. Hizbullah da yaptığı açıklamada Nasrallah'ın öldüğünü doğruladı.

İsrail Ordusu, Cuma günü Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki Hizbullah karargahının vurulduğu saldırıda Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın öldüğünü açıkladı.  Ordu ayrıca Hizbullah'ın güney cephesi komutanı Ali Keraki'nin de öldürüldüğünü belirtti.

Ordu sözcülüğünden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Beyrut'un güneyindeki Hizbullah'ın kalesi niteliğindeki Dahiye bölgesine cuma akşamında düzenlenen saldırıda Hizbullah'ın kurucu liderlerinden ve mevcut Genel Sekreteri Nasrallah'ın yanı sıra grubun Güney Komutanı Ali Karaki ve diğer liderlik kadrosunu öldürdük." 

OPERASYONUN ADI: YENİ DÜZEN

İsrail ordusu, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı öldürmek için düzenlediği operasyona "Yeni Düzen" adını verdiğini duyurdu.

Jerusalem Post'a göre aynı saldırıda Hizbullah liderinin kızı Zeynep Nasrallah da öldürüldü. Gazeteye göre doğrulanması halinde, Zeynep Nasrallah'ın ölümü Hizbullah açısından önemli sembolik anlam taşıyabilir ve grubun İsrail ile tırmanan çatışmaya vereceği yanıtı etkileyebilir.

HİZBULLAH DOĞRULADI

Hizbullah da ilerleyen saatlerde yaptığı açıklamada Nasrallah'ın öldüğünü doğruladı. Örgüt,  Nasrallah'ın ölümünü şu sözlerle duyurdu: 

"Direnişin efendisi Hasan Nasrallah şehit olarak yüce rabbine kavuştu. Kahraman, cesur, imanlı önderimiz aramızdan ayrıldı. Gazze ve Filistin'i desteklemek, Lübnan'ı ve onun onurlu halkını savunmak için İsrail'e karşı mücadeleye devam edeceğiz."

Nasrallah'la birlikte diğer bazı Hizbullah yetkililerinin de öldürüldüğüne işaret edilen açıklamada, Nasrallah dışındaki isimlere yer verilmedi. Açıklamada, Hizbullah'ın mensuplarına da "davalarına bağlı kalmaları" çağrısı yapıldı.

HAMAS: SADECE DİRENİŞİ GÜÇLÜ KILACAK

Hamas da yaptığı açıklamada, "Nasrallah'ın öldürülmesi İsrail'e karşı direnişi sadece daha güçlü kılacak" dedi.

Hizbullah lideri Nasrallah öldürüldü - Resim : 1

Nasrallah'ın öldürüldüğünün bildirilmesinin ardından İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, "Alet kutumuzdaki araçların sonu yok. Mesaj basit, İsrail Devleti vatandaşlarını tehdit eden herkese nasıl ulaşacağımızı biliyoruz" ifadelerini kullandı. 

İsrail ordusu, Hizbullah'a ait onlarca gemi savar füzesinin, başkent Beyrut'taki binaların altında depolandığını ve İsrail hava saldırılarında imha edildiğini duyurdu.

Hizbullah lideri Nasrallah öldürüldü - Resim : 3İsrail ordusu 8 Ekim 2023’ten bu yana Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve üst düzey komutanlarını hedef aldı.

NE OLMUŞTU?

Son bir haftadır Lübnan'da 'Hizbullah hedeflerine' yönelik hava saldırılarını şiddetlendiren İsrail, 27 Eylül Cuma günü yeniden başkent Beyrut'a hava saldırıları düzenledi. Bu saldırılarda Hizbullah'ın merkez karargahının hedef alındığı, Nasrallah'ın da bu esnada burada olabileceği iddia edildi.

'Hizbullah'ın kalesi' olarak bilinen Beyrut'un güneyindeki Dahiye'ye yönelik son saldırıların ardından Nasrallah'ın akıbeti konusunda farklı iddialar ortaya atılırken, Lübnan Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, saldırılarda altı kişinin öldüğü bildirdi. Bakanlığın açıklamasına göre, saldırılarda 91 kişi de yaralandı.