"Burası biraz sıcak, klimaya ihtiyacınız olmadığına emin misiniz?"

Ajans Bizim
Çin Ekonomi haberleri
"Burası biraz sıcak, klimaya ihtiyacınız olmadığına emin misiniz?"
Fotoğraf: DepoPhotos

Çin hükümeti iç talebi artırmak için evlerdeki cihazların değiştirilmesini teşvik etmeye başladı. 

Çin'de yönetim, tüketici harcamalarını artırmak için vatandaşları yeni cihazlar almaya çağırıyor.

Son model çamaşır makineniz var mı? Buzdolabınız kaç yıllık? Burası biraz sıcak, klimaya ihtiyacınız olmadığına emin misiniz? Tüm bunlar, yerel yönetimler tarafından mahalleleri takip edip bulgularını rapor etmeleri için işe alınan görevliler tarafından sorulan sorular.

Ekonomik büyümeyi ve zayıf iç talebi canlandırmak isteyen Çin hükümeti, şebeke çalışanlarını kullanarak insanlardan eski arabalarını, çamaşır makinelerini ve diğer ev aletlerini takas etmelerini ve hatta evlerini yeniden şekillendirmelerini istiyor.

İktidardaki Çin Komünist Partisi yetkilileri bir zamanlar, 1950'lerin sonundaki Büyük Atılım sırasında İngiltere ve ABD ekonomilerini geride bırakmak amacıyla, arka bahçelerdeki fırınlarda çelik eritmek için insanlardan tencerelerini ve metalden yapılmış her türlü eşyayı teslim etmelerini istemişti.

Şimdi de benzer kaygılarla hareket eden yetkililer, yerel işletmelerle birlikte çalışan hükümet tarafından sübvanse edilen her türlü tüketim malını satın almalarını, daha şık bir araba almalarını ve evlerini yenilemelerini istiyor.

Ticaret Bakanlığı tarafından 12 Nisan'da duyurulan ülke çapındaki bir tüketim malları takas programı, 2025'te yürürlüğe girecek yeni emisyon standartlarıyla bağlantılı olarak, ev aletlerinin geri dönüşümünü 2023'e kıyasla bu yıl yüzde 15, otomobillerin değişim oranını ise yüzde 45 artırmayı hedefliyor.

Ticaret Bakanlığı web sitesinde yayınlanan belgenin bir kopyasına göre, "eski tüketim mallarının yenileriyle değiştirilmesi", ikinci el otomobil ticaretinin artırılmasının yanı sıra bu yıl 15 hükümet departmanı tarafından "kilit görev" olarak tanımlanıyor. Planın odak noktasının "iç talebi genişletmek" ve insanların "daha iyi bir yaşam" ihtiyacını karşılamak olduğu belirtileyor. 

Geçen hafta Hebei Daily gazetesinde yer alan bir habere göre, o tarihten bu yana, online perakendeci JD.com'un Shijiazhuang şubesi, klima, çamaşır makinesi, buzdolabı ve diğer mutfak ve banyo ekipmanlarında yüzde 35'e varan indirimler sunmak üzere ev aletleri üreticileriyle işbirliği yaptı.

Gazetenin haberine göre, yeni beyaz eşya satın alanlara 1.000 Yuan'a kadar sübvansiyon sağlanırken, Shijiazhuang Yuhua Otomobil Parkı'ndaki otomobil satış ve servis merkezleri de yeni otomobil satışlarını artırmak için takas politikaları sunuyor.

Bu arada, WeChat grubu kullanıcıları tarafından geçen hafta yayınlanan ekran görüntülerine göre,  görevliler de insanların ev aletlerinin durumu ve değiştirme planları hakkında anketler yapıyor ve hanelerin yetkililerin istediği tüm bilgileri bir forma yazmalarını sağlıyor.