Brezilya'nın büyük çaresizliği! Salgını hafife alan Bolsonaro halkı ölümle baş başa bıraktı

Brezilya koronavirüs
Brezilya'nın büyük çaresizliği! Salgını hafife alan Bolsonaro halkı ölümle baş başa bıraktı

Brezilya'da, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle sağlık sisteminin çökmekte olduğu uyarısı yapıldı. Ülkenin 25 eyaletinde yoğun bakım kapasitesinde doluluk oranının yüzde 80'in üzerine çıktığı belirtilirken, Devlet Başkanı Bolsonaro'nun salgını ciddiye almaması eleştirilere neden oldu

Brezilya’nın Rio de Janeiro şehrinde bulunan Oswaldo Cruz Vakfı’ndan (Fiocruz Enstitüsü) uzmanların yaptığı açıklamada, ülkenin 27 eyaletinden 25’inde yoğum bakım kapasitesindeki doluluk oranının yüzde 80’in üzerine çıktığı ve sağlık sisteminin çökmekte olduğu ifade edildi.

Açıklamada, Porto Alegre ve Campo Grande şehirlerinin yoğun bakım kapasitesinin halihazırda aşıldığı kaydedilirken, içlerinde Brasilia, Rio de Janeiro ve Sao Paulo’nun da bulunduğu 15 eyalet başkentinde ise yoğun bakım ünitelerinin doluluk oranının yüzde 90'ı geçtiği aktardı.

Kovid-19 verilerinin derlendiği "Worldometers"sitesine göre, 9 Mart’ta vaka sayıları geçen haftaya göre yüzde 38 artarak günlük vaka sayısı yaklaşık 70 bine ulaştı.  

VAKALARDAKİ ARTIŞIN SEBEBİ, KORONAVİRÜSÜN YENİ VARYANTI P.1 OLARAK GÖSTERİLİYOR

Brezilya'da salgın nedeniyle sağlık sisteminin çökmekte olduğunu belirten uzmanlar vakalardaki artışın, Amazon eyaleti şehri Manaus'tan çıktığı düşünülen, Kovid-19’un oldukça bulaşıcı varyantı olan P.1’in yayılmasından kaynaklandığı ihtimali üzerinde duruyor.

Sao Paulo Üniversitesi, Imperial College London ve Oxford Üniversitesi'nden alınan ön veriler, oldukça bulaşıcı P.1 varyantının Kovid-19’un orijinalinden iki kat daha fazla aktarılabilir olabileceğini gösteriyor.

Uzmanlar, Brezilya'daki varyantın oldukça yayıldığının altını çizerek, bu durumun bölgede ve ötesinde zincirleme etkileri olabileceğini belirtti.

Mevcut aşıların, Kovid-19’un önceki varyantlarına göre oluşturulduğunu belirten bilim insanları, bu aşıların tam olarak olmasa da yeni P.1 varyantına karşı da mücadele edebileceğine inandıklarını ifade etti.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Brezilya'daki durumu "çok endişe verici" olarak nitelendirdi ve olası bir bölgesel salgın konusunda uyardı.

DEVLET BAŞKANI BOLSONARO'YA SALGINI CİDDİYE ALMADIĞI ELEŞTİRİSİ YAPILIYOR

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun ise tüm bunlara rağmen karantina önlemlerine ve uzmanların tavsiyelerine karşı çıkarak salgını küçümseyici davranışları şiddetli eleştirilere neden oluyor.

Bolsonaro son açıklamasında, Kovid-19’la mücadelesini eleştirenlere "sızlanmayı bırakın" demişti. Bolsonaro, "Ne kadar ağlamaya devam edeceksiniz? Daha ne kadar evde kalıp her şeyi kapatacaksınız? Artık kimse buna dayanamaz. Ölümlerden çok üzüntü duyuyoruz ama tekrar söylüyorum bir çözüme ihtiyacımız var." diye konuşmuştu.

Şimdiye kadar 200 milyondan fazla AstraZeneca ve CoronaVac aşısı siparişi eden Brezilya’da, nüfusun sadece yüzde 4’üne denk gelen 8 milyon kişi aşılanabildi.

Worldometers’a göre, Kovid-19 salgınında Brezilya 268 bin 568 ölümle, ABD'den sonra dünyada ikinci en yüksek ölüm sayısına sahipken, 11 milyon 125 bin 17 doğrulanmış vaka sayısı ile de Hindistan’dan ardından üçüncü sırada yer alıyor. Ülkede ayrıca 9 Mart’ta, Kovid-19 kaynaklı 1954 ölümle şimdiye kadarki en yüksek günlük can kaybı sayısı kaydedilmişti.

ESKİ DEVLET BAŞKANI LULA DA SILVA: BAŞKAN OLMANIN NASIL BİR ŞEY OLDUĞUNU BİLMİYOR

Eski Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ve hükümetinin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını karşısındaki tutumunu sert dille eleştirdi.

Lula da Silva, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Brezilya halkının hak etmediği bir durumun içinde olduğunu belirterek salgına ilişkin, "Bu virüs dün neredeyse 2 bin kişiyi öldürdü. Gelecek hafta aşı olacağımı size bildirmek istiyorum. Herkes aşı olmalı. "ifadesini kullandı. Lula da Silva, halktan devlet başkanının hiçbir kararına uymamalarını istedi.

Bolsonaro'nun Kovid-19'u küçümseyici sözlerini hatırlatan Lula da Silva, "Bu, medeni bir ülkede devlet başkanının üstlendiği rol olamaz. Başkan olmanın nasıl bir şey olduğunu bilmiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Lula da Silva, Bolsonaro hükümetinin ülkeyi düzgün yönetemediğini ve halkın durumunu kötüye götürdüğünü savunarak, "Bu ülke, tek kelimeyle dağılmış durumda çünkü bir hükümet yok." yorumunu yaptı.

Bolsonaro salgına ilişkin son açıklamasında, Brezilya halkına hitaben, "Bu konuda daha ne kadar sızlanacaksınız? Daha ne kadar daha evde kalacak ve her şeyi kapatacaksınız? Buna artık kimse dayanamıyor. Can kayıplarına üzülüyoruz ama bir çözüm bulmak zorundayız." ifadelerini kullanmıştı.

Brezilya'da 2003-2010 yıllarında devlet başkanlığı görevini yürüten sol görüşlü Lula da Silva'nın yolsuzluk davalarından aldığı cezalar 9 Mart 2021'de iptal edilmiş ve Lula da Silva'nın 2022 seçimlerinde aday olmasının önü açılmıştı.

Dört yolsuzluk davasında yargılanan ve bunlardan ikisinde toplam 29 yıl hüküm giyen Lula da Silva, Nisan 2018'de tutuklanarak cezaevine konulmuştu.

Hakkındaki iddiaları reddeden ve bu suçlamaların 2018 seçimlerine katılmasını engellemek amacıyla ortaya atıldığını savunan Lula da Silva, 7 Nisan 2018'de teslim olmuş ve 580 gün hapiste kaldıktan sonra 8 Kasım 2019'da tahliye edilmişti.

Lula da Silva, ülkedeki yolsuzluğa karşı başlatılan ve "araba yıkama" adıyla bilinen soruşturma kapsamında tutuklanan siyasetçi ve iş insanları arasındaki en önemli figür olarak nitelendirilmişti.

Kaynak: AA

Brezilya koronavirüs Jair Bolsonaro