Brezilya'da ürküten görüntüler: Cesetler çöp poşetlerine konuluyor

Brezilya'da ürküten görüntüler: Cesetler çöp poşetlerine konuluyor

Vaka ve ölü sayısında koronavirüsün merkez üssü konumuna gelen Brezilya'da salgında hayatını kaybeden birçok ceset morgda yer kalmadığı için boş odalara depolanıyor.

Koronavirüs nedeniyle 50 binin üzerinde kişinin hayatını kaybettiği Brezilya'da bilanço her geçen gün ağırlaşıyor. Ülkede morg kapasitelerinin dolması nedeniyle sıkıntıların yaşandığı Brezilya'da kapasite artmasına rağmen sıkıntılar sürüyor. Brezilya'da hastanesindeki acil servis personelinin attığı görüntüler ise görenleri ürküttü.

CESETLER ÇÖP TORBALARINDA

Tıbbi malzeme yokluğu çeken Brezilya hastanelerinde, cesetler hastaların yanı başında çöp torbalarına konuluyor. Morgların tıka basa dolu olması sebebiyle hastane dışında ceset konulan konteynırlar toplu mezar haline geldi.

Brezilya'da ürküten görüntüler: Cesetler çöp poşetlerine konuluyor - Resim : 1

DEVLET BAŞKANI SALGINI CİDDİYE ALMIYOR

Brezilya devlet başkanı Jair Bolsonaro ise salgını ciddiye almamakla suçlanıyor. Bolsonaro önce resmi koronavirüs rakamlarının her gün açıklanmasını yasaklamıştı ve bu karar mahkeme kararıyla bozulmuştu. Daha sonra bir federal hakim, Bolsonaro’ya toplum içinde maske takmasını zorunlu kılan mahkeme emri verdi.

Brezilya basınında çıkan habere göre, başkent Brasilia'da 9. Federal Mahkeme Hakimi Renato Borelli, Bolsonaro ve korumalarının başkentte topluma açık alanlarda zorunlu olarak maske kullanmaları gerektiğine; aksi takdirde günlük 2 bin Brezilya reali (yaklaşık 500 dolar) para cezası uygulanmasına karar verdi.

Ülkedeki tüm kurallara uyma zorunluluğu bulunan Bolsonaro'nun, maske kullanmayı reddettiği belirtilen kararda, "Google'da yapılacak basit bir sorgulama ile Jair Bolsonaro'nun başkent bölgesinde maske kullanmadığı sayısız görüntüye erişmek yeterli." ifadesi kullanıldı.

Brasilia'da kamuya açık alanlarda 30 Nisan'dan bu yana maske kullanma zorunluluğu bulunuyor.

Bolsonaro, ülkesinde salgının baş göstermesinden bu yana maske kullanmadan birçok kez yandaşlarının düzenlediği gösterilere katılıp işletmeleri ziyaret etmişti.

Başlarda Kovid-19'u "küçük bir grip" olarak niteleyen Bolsonaro, salgın karşısında yeterli önlem almadığı gerekçesiyle sıkça eleştirilmiş, salgın nedeniyle zor günler geçiren ülkede, bir ayda sağlık bakanı iki kez değiştirilmişti.

 

Brezilya'da ürküten görüntüler: Cesetler çöp poşetlerine konuluyor - Resim : 2

KONTEYNIRLAR TOPLU MEZAR OLDU

Brezilya hastanelerinde koronavirüsten hayatını kaybeden kişilerin çöp torbalarında muhafaza edildiği görülürken, cesetler toplu halde hastane dışında konteynırlarda saklanmaya başlandı. Vakaların yükselmesiyle sağlık çalışanlarının gece gündüz çalışması sebebiyle, yerlerde uyudukları görüldü. Ülke çapında 118 hemşire koronavirüsten hayatını kaybetti.  

Brezilya'da ürküten görüntüler: Cesetler çöp poşetlerine konuluyor - Resim : 3

4.2 MİLYAR KİŞİDE BENZER SEMPTOMLAR

Brezilya Coğrafya ve İstatistik Enstitüsü (IBGE), mayıs ayında ülkede 4,2 milyon kişinin tat, koku kaybı, öksürük ve yüksek ateş gibi yeni tip koronavirüs (Kovid-19) benzeri semptomlar gösterdiğini açıkladı.

Ülke basınında yer alan haberde, IBGE'nin Sağlık Bakanlığı iş birliğinde Brezilya'nın 3 binden fazla şehrinde yaşayan yaklaşık 200 bin aileyle yaptığı ankete göre, mayıs ayında ülkede 24 milyon kişide grip benzeri semptomlara rastlandı.

Bu kişilerden 4,2 milyonu tat ve koku kaybı, solunum güçlüğü, öksürük, yüksek ateş ile göğüs ağrısı gibi Kovid-19 ile ilişkili semptomlar gösterdi.

Bunlardan 3,8 milyonu tat ve koku duyusu kaybı yaşarken, 1 milyonu öksürük, yüksek ateş ve solunum zorluğu yaşadı. 991 bin kişi de öksürük, yüksek ateş ve göğüs ağrısından şikayet etti.

Brezilya Sağlık Bakanlığının verilerine göre, 1185 kişinin yaşamını yitirmesiyle ülkedeki yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kaynaklı ölü sayısı 53 bin 830'a, vaka sayısı da 42 bin 725 artarak 1 milyon 188 bin 631'e yükseldi.

Brezilya koronavirüs morg haberler