Koronavirüsü hafife alıp 'histeri ve kuruntu' diyen Bolsonaro panikledi

Koronavirüsü hafife alıp 'histeri ve kuruntu' diyen Bolsonaro panikledi

Halka açık yerlerde mahkeme tarafından hakkında maske takma kararı çıkarılan ve bugüne kadar salgını ciddiye almayan Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro, test sonuçları negatif çıkmasına rağmen koronavirüse yakalanmış olabileceğini söyledi

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, haftalar önce yaptırdığı ve negatif çıkan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) testlerinin ardından yeniden test olacağını çünkü koronavirüse yakalanma ihtimali olduğunu söyledi.

Bolsonaro açıklamasında, test sonuçlarının iki kez negatif çıktığını ancak hastanenin test sonuçlarının yayınlanmasını önlemek için mahkemeye başvurduğunu söyledi.

HAKKINDA MASKE TAKMA KARARI ÇIKARILDI

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgından en çok etkilenen ikinci ülke Brezilya'da Federal Mahkeme, Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun halka açık alanlarda maske kullanmasına, aksi takdirde cezalandırılmasına hükmetti.

Brezilya basınında çıkan habere göre, başkent Brasilia'da 9. Federal Mahkeme Hakimi Renato Borelli, Bolsonaro ve korumalarının başkentte topluma açık alanlarda zorunlu olarak maske kullanmaları gerektiğine; aksi takdirde günlük 2 bin Brezilya reali (yaklaşık 500 dolar) para cezası uygulanmasına karar verdi.

Ülkedeki tüm kurallara uyma zorunluluğu bulunan Bolsonaro'nun, maske kullanmayı reddettiği belirtilen kararda, "Google'da yapılacak basit bir sorgulama ile Jair Bolsonaro'nun başkent bölgesinde maske kullanmadığı sayısız görüntüye erişmek yeterli." ifadesi kullanıldı.

Brasilia'da kamuya açık alanlarda 30 Nisan'dan bu yana maske kullanma zorunluluğu bulunuyor.

SALGINI CİDDİYE ALMAYIP 'BASİT BİR GRİP' DEDİ

Bolsonaro, ülkesinde salgının baş göstermesinden bu yana maske kullanmadan birçok kez yandaşlarının düzenlediği gösterilere katılıp işletmeleri ziyaret etmişti.

Başlarda Kovid-19'u "küçük bir grip" ,"histeri ve kuruntu" olarak niteleyen Bolsonaro, salgın karşısında yeterli önlem almadığı gerekçesiyle sıkça eleştirilmiş, salgın nedeniyle zor günler geçiren ülkede, bir ayda sağlık bakanı iki kez değiştirilmişti.

Bolsonaro bu süreçte ayrıca kalabalık gruplarla birlikte mangal partisi vermiş, tepkilere aldırmadan jet ski'ye binmişti. 

Dünya Sağlık Örgütü ise, ABD ve Brezilya'nın uyarıları dikkate almadığını, bu nedenle ağır kayıplar verdiklerini açıklamıştı. 

SALGINDA AĞIR KAYIPLAR VERİLDİ

Brezilya Sağlık Bakanlığının verilerine göre, 1141 kişinin ölmesiyle ülkedeki virüs kaynaklı kayıp sayısı 54 bin 971'e, vaka sayısı da 39 bin 483 artarak 1 milyon 228 bin 114'e yükseldi.

Brezilya Coğrafya ve İstatistik Enstitüsü, mayısta 4,2 milyon kişinin tat, koku kaybı, öksürük ve yüksek ateş gibi Kovid-19 benzeri semptomlar gösterdiğini açıklamıştı.

Brezilya, ölü sayısında İngiltere'yi geride bırakarak dünyada "ABD'den sonra en çok Kovid-19 kaynaklı ölümün ve vakanın görüldüğü ülke" olmuştu.

Brezilya Jair Bolsonaro Tropik Trump koronavirüs koronavirüs testi haberler