Pasaportuna el konuldu, yurt dışına çıkış yasağı getirildi

Ajans Bizim
Brezilya
Pasaportuna el konuldu, yurt dışına çıkış yasağı getirildi
Fotoğraf: DepoPhotos

Brezilya’da 8 Ocak 2023'te başkent Brasilia'da ayaklanmalarla sonuçlanan bir "darbe girişimi" soruşturması bağlamında eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun pasaportuna el kondu ve yurt dışına çıkışı yasaklandı.

Jair Bolsonaro, eski bakanları, generalleri ve yakın çalışma arkadaşlarını da hedef alan bir geniş çaplı polis operasyonunun hedefi oldu. Bu operasyon, görevden ayrıldığından bu yana skandallarla boğuşan eski aşırı sağcı liderin (2019-2022) etrafındaki adlî çemberi daha da sıkılaştırıyor.

Brezilya basınına göre, Jair Bolsonaro'nun eski dış politika danışmanı Filipe Martins ve iki askeri yetkili dün göz altında alındı. Aramalarda ayrıca, Bolsonaro hükümetinin iki eski Savunma Bakanının da aralarında bulunduğu dört general de hedef alındı.

Bunlardan biri olan Walter Braga Netto, 2022 seçimlerinde Başkan Yardımcısı adayı olmuştu. Diğeri, Paulo Sergio Nogueira da Bakan olmadan önce Ordu başkomutanıydı. Operasyonun hedefindeki bir diğer önemli isim ise Kurumsal Güvenlik Kabinesinin eski Bakanı olan ve Jair Bolsonaro'nun en iyi adamlarından biri olarak kabul edilen nüfuzlu General Augusto Heleno oldu.

Pasaportuna el konuldu

Avukatlarından Fabio Wajngarten, X üzerinden yaptığı açıklamada, "bugün alınan kararlar uyarınca, eski Başkanın pasaportunu yetkililere teslim edeceğini" bildirdi.

Polis operasyonuna izin veren Yüksek Mahkeme, Jair Bolsonaro'nun "ülkeyi terk etmesini” yasakladı.

Federal polis, yaptığı açıklamada, "dönemin Başkanını iktidarda tutarak siyasî avantajlar elde etmek amacıyla darbe girişiminde bulunan (...) bir suç örgütüne" yönelik soruşturma kapsamında 33 yerde arama yapıldığını ve dört tutuklama emri çıkarıldığını belirtti.

Eski Devlet Başkanı Bolsonaro, Ekim 2022'de Luiz Inacio Lula da Silva'ya karşı seçimde yenilgiye uğramıştı.

Lula'nın göreve gelmesinden bir hafta sonra, 8 Ocak 2023'te, binlerce Bolsonaro taraftarı, Brasilia'daki kamu binalarını yağmalayarak, solcu Başkanı iktidardan uzaklaştırmak için askeri müdahale çağrısında bulunmuştu.

Ayaklanmalar, Donald Trump destekçilerinin Washington'daki Kongre binasına yaptığı saldırıyı anımsatıyordu.

Jair Bolsonaro, Folha de S. Paulo gazetesine verdiği demeçte, "Bir yıldan uzun bir süredir ülkeyi yönetmiyorum ve amansız bir zulme maruz kalmaya devam ediyorum. Beni unutun, ülkeyi yöneten başka biri var" dedi.

Lula, yerel radyo istasyonu Itatiaia'da yaptığı açıklamada, "Gerçek şu ki, Bolsonaro olmadan gerçekleşmesi mümkün olmayan bir darbe girişimi (...) vardı" dedi. Lula, "İktidarı bırakmaya hazır değildi, Başkanlık kuşağını bana teslim edecek cesareti yoktu, ağlayarak ABD'ye gitti çünkü bu darbe girişiminde yer almak zorundaydı" diye ekledi.

Lula, "masumiyet karinesine" saygı gösterilmesi çağrısında da bulundu.