BM Temsilcisinden Türkiye övgüsü!

Birleşmiş Milletler BM
BM Temsilcisinden Türkiye övgüsü!

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Suriye çözümünün yeni uluslararası formatının ABD, Rusya, İran, Türkiye'den oluşması gerektiğini söyledi. Petersen, "Suriyeli mültecilere ev sahipliği yapma konusunda hepimiz Türkiye'nin önemini anlıyor ve takdir ediyoruz" dedi.

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni Suriye'deki gelişmeler hakkında bilgilendirdikten sonra, BM Cenevre Ofisi ve New York'ta görev yapan uluslararası gazetecilere yönelik video konferans yöntemiyle basın toplantısı düzenledi. 

Suriye genelinde ateşkes ilan edilmesi çağrısını yineleyen Pedersen, İdlib'deki durumun 1 yıldan fazla süredir "nispeten sakin" olduğunu belirtti. Pedersen, "nispi sakinliğe rağmen bölgenin son derece kırılgan" olduğunu belirterek, çatışmaların yeninden başlamaması için taraflara uyarıda bulundu. 

 "TÜRKİYE'NİN ÖNEMİNİ ANLIYORUZ"

"Türkiye, 3,6 milyonu Suriyeli olmak üzere, dünya çapında en fazla sayıda mülteciye ev sahipliği yapan ülke olma özelliğini sürdürüyor. Uluslararası topluma ve özellikle de Avrupa Birliği'ne (Türkiye'ye bu konuda destek verilmesi konusunda) bir çağrı yapacak mısınız?" sorusu üzerine Pedersen, şu yanıtı verdi: 

"Suriyeli mültecilere ev sahipliği yapma konusunda hepimiz Türkiye'nin önemini anlıyor ve takdir ediyoruz. BM ailesinin de yaptıkları için Türkiye'ye minnettarlığını ifade ettiğini biliyorum." 

Pedersen ayrıca, Suriyeli mültecilere giden büyük miktarda insani yardımın aslında Türkiye'ye gittiğine inandığını belirterek, "Ama eminim bu konuda ele alınabilecek konular vardır" ifadesini kullandı. 

Bu ay sonunda Brüksel'de Suriye'ye insani yardımlar konusunda bir konferans düzenleneceğini belirten Pedersen, bu konferansta Türkiye'deki mültecilere de yardımda bulunulacağından emin olduğunu sözlerine ekledi.

SURİYE İÇİN YENİ ÇÖZÜM FORMATI ÖNERİSİ 

Suriye'de çözüm için yeni bir uluslararası format öneren Pedersen, söz konusu formatın ABD, Rusya, İran, Türkiye’den oluşması, ayrıca Arap ve AB ülkelerinin de katılması gerektiğini ifade etti.

Pederesen, “Henüz gerekli olduğunu düşündüğüm şeyi bitirmedim. Ancak çatışmada etkisi olan tüm farklı tarafları dahil edecek şekilde yeni bir uluslararası format oluşturmamızın önemli olduğunu söyledim. Bu formatın elbette bir şekilde ABD, Rusya, İran, Türkiye, Arap devletlerini ve AB'yi kapsaması gerekecek. Ayrıca orada BM Güvenlik Konseyi'nin tüm üyelerine ihtiyaç olduğunu da belirttim” diye konuştu.

Aynı zamanda böyle bir formatın oluşturulmasını konuşmak için henüz çok erken olduğuna dikkat çeken Pedersen, şu anda aktörlerden hiçbirinin Suriye çözüm sürecinin koşullarını ve sonuçlarını dikte etme fırsatına sahip olmayacağına dayanan bir politikanın tüm aktörler tarafından seçilmesinin önemli olduğunu vurguladı. 

Kaynak: AA

Birleşmiş Milletler Geir Pedersen