BM Genel Kurulu'nda konuşan Biden'dan Putin'e "nükleer" cevabı!

ABD BM Joe Biden

ABD Başkanı Joe Biden, BM Genel Kurulu'nda konuştu. Ukrayna'daki savaşı, Rusya Devlet Başkanı Putin'i kast ederek "Tek bir adamın tercih ettiği bir savaş" diye niteleyen Biden, dünyada nükleer silahlanmanın yayılmaması için çalışmaya devam edeceklerini de belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden, BM Genel Kurulu'nda konuştu. 

Biden'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Dünyamızda çok ciddi sorunlar yaşandı. Gıda güvenliği sorunu, seller, ısı ve Kovid-19 ve vahşi bir savaş. Tek bir adamın tercih ettiği bir savaş. BM Genel Kurulu'nun daimi bir üyesi komşusunun topraklarını işgal etti. 

Kremlin, sahte bir referandum düzenliyor. İlhak etmek için. Biz uyarılarımızı yaptık ve bu savaşın önüne geçmeye çalıştık. "Ukrayna, Rusya tarafından yaratıldı ve hiçbir zaman gerçek bir devlet olmadı" dedi. Tren ve okul yollarında çeşitli saldırılar düzenleniyor. Rusya'nın savaş suçlarıyla ilgili çok fazla kanıt ortaya çıkıyor. Bu savaş, Ukrayna'nın bir devlet olarak var olma hakkına karşı bir savaş. 

Nerede olursanız olun bu gelişmeler kanınızı dondurmalı. Savaşı güçlü şekilde kınadık, 25 milyar dolardan fazla destek sunuldu. Temsil edilen birçok ülke de kendi fonlarından destek sağladı. ABD aynı zamanda bütün müttefikleriyle destek olmak ve savaş suçlarını engellemek için çaba sarf etti.

Geçtiğimiz sene içerisinde bütün dünya bir sınavdan geçti. Özgürlüğü, egemenliği ve ilkeleri seçtik. BM Antlaşmasının verdiği bütün düsturlara dayanarak Ukrayna'nın yanında olduk. Hiçbir ulusun toprakları güç kullanılarak ele geçirilemez. Buna engel olan tek aktör de Rusya. Biz bunun ilkelerini savunmalıyız. Burada baktığımızda otokrasi ve demokrasi arasında bir çekişme olduğunu görüyoruz.

"BM DÜZENİ TEHDİT ALTINDA"

Hem kendi ülkemizde hem de dünyada demokrasiyi savunuyoruz. G20'de de demokrasinin dünyaya neler sunabildiğini gördük. BM antlaşmasının ortaya koyduğu düzen şu anda tehdit altında. Burada, onlarca yüzlerce ülkenin vatandaşlarınca tartışılmış ve karara bağlanmış bir antlaşma bu. ABD, daimi ve daimi olmayan temsilcilerin sayısının artmasını istiyor ve birçok ülkeyi destekledik. Ortak çıkarlarımız için ortaklarımızla birlikte çalışabilelim. Ortadoğu'da barışçıl çalışmalar yapmaya çalıştık. ABD, artık öyle bir dönem başlattı ki, demokrasiyi daha da yaygın hale getirmeye, küresel güvenliği tesis etmeye ve dünyayı beslemek bakın gıda, bunu bir öncelik haline getirdik. ABD'de çok önemli bir mevzuata imza attım. Bu da ülkemizin tarihindeki en büyük iklim yatırımı. 396 milyar dolarlık bir bütçe ayırdık. Bu alanda pek çok yatırım olacak. Yeni mevzuatla temiz ekonomik gelişmeyi desteklemiş olacağız.

Afrika'da çok büyük bir açlık var. Aileler, hangi çocuklarını beslemeyi seçeceğini düşünmek zorunda. Ben de global sorumluluğumuzu yerine getirmeye çalışıyoruz. Ülkeler de hedeflerini uygulayabilsinler diye. Özellikle de kırılgan ülkelerin de bu alandaki dirayetlerini geliştirmeleri için katkı sağlıyoruz. İklim krizinin yarattığı korkunç ortamı değiştirmek için bir şeyler yapalım. Kovid-19 aşıları gönderimi yaptık. G20 ülkeleriyle yakından çalışarak farklı bir pandemiye hazırlık ve müdahale yaklaşımı üzerinde çalışıyoruz. AIDS, tüberküloz ve sıtma ile ilgili önemli adımlar attık, 6 milyar dolar ayırdık bunlar için de. En önemli tarihte en önemli küresel sağlık bağış toplama aktivitelerinden birini yaptık ve şu anda çok ciddi sayıda insan akut güvenlik sorunu yaşıyor. 

Rusya ise burada gıda ile ilgili ortaya çıkan krizleri, yaptırımlara bağlamaya çalışıyor. bizim yaptırımlarımız çok açık bir şekilde Rusya'nın gıda ve gübre sağlamasına olanak veriyor. Rusya'nın savaşı gıda ve güvenlik sorunu ve bunu onlar sonlandırabilir. Karadeniz'deki limanların durumu da son derece önemli. ABD aynı zamanda bir yol haritası ortaya koydu, gıda sorunu için. G7'de 4,5 milyar dolardan fazla bir rakam duyuruldu yine aynı alan için. ABD, ısıya dayanıklı tohumları doğru çiftçilere ulaştırmak için programlar düzenliyor. Tahıl sebebiyle birçok insan zor durumda kalmış durumda. Ebeveynler çocuklarını besleyemiyorsa başka hiçbir şeyin önemi yok. 

Ticaret ve teknoloji konseyi AB ile kuruldu. Anahtar teknolojilerin herkesin faydasına olacak şekilde yönetilmesini sağlıyoruz. Uzay alanında tehditler oluşmaması için belirli normların gelişmesini sağlıyoruz. Her devletin adil bir durumda olması için. ABD de küresel anlamda minimum vergide rekortmen durumda. Küresel kreditörlere de çağrıda bulunuyoruz, düşük gelirli ülkelerde kredi affı için. dünya genelindeki altyapı ihtiyaçlarını şeffaf projelerle yapalım. Bizim hedefimiz 600 milyar dolarlık bir yatırımı da 2027'ye kadar ortaya koymak. Şu anda da düzineyle proje var. Bütün dünyanın faydasına olan bir şey bu.

ABD VE ÇİN ARASINDAKİ REKABETTE ÇATIŞMA GÖRMÜYORUZ

ABD ve Çin arasındaki rekabette biz çatışma görmüyoruz, soğuk savaş istemiyoruz. ABD kendini makul lider olarak görmeye devam ediyor. ABD olarak özgür, açık, güvenli ve refah bir ortam görmek istiyoruz. Terör tehditleri karşısındaki tutumumuz da hiçbir zaman endişe etmedik. Tek Çin politikasını ve çatışma olmamasını savunduk. Buna karşı gelebilecek hareketlerin her zaman karşısında olduk. 6 milyon kişi Venezuela'dan kaçmak zorunda kaldı. Bütün dünya ve aynı zamanda Yemen'de BM liderliğinde bir çözüme ulaşıldı. Kalıcı bir barışı da İsrail ve Filistin arasında da sağlamak istiyoruz. ABD'nin de taahhüttü vardır. Her iki devletin hakları eşit teslim edilmelidir. Tüm ülkeleri nükleer silahların yayılması konusunda diplomasi çerçevesinde çalışmasını istiyorum. Dünyada ne olursa olsun ABD, çok önemli silah kontrol programlarını uygulamaya devam edecek.

"RUSYA, NÜKLEER SİLAHLANMA İLE İLGİLİ SORUMSUZCA TEHDİTLER SAVURUYOR"

Rusya, çok sorumsuzca tehditler savuruyor nükleer silahlanma ile ilgili. Çin ve Kore de nükleer silahlanma konusunda adımlar atıyor. Biz İran'ın da nükleer silah sahibi olmasına izin vermeyeceğiz. Bu kurumun en önemli başarısı nükleer savaşların engellenmesidir. Temel haklar dünyanın her yerinde risk altında. BM raporları bize detayları gösteriyor. Taliban'ın Afganistan'da kadınlara ve kız çocuklarına yaptıklarını görüyoruz. İran'ın cesur kadınları ve kız çocuklarının yanındayız. Geleceğin kazananları ülkelerindeki tüm vatandaşların potansiyellerine ulaşmasını sağlayan ülkelerin olacaktır. Dini ve etnik azınlıklar da hiçbir saldırıya uğramadan haklarını koruyacaktır.

ABD, her zaman BM Antlaşmasının değerlerini savunacaktır. Bu kurum aslında bir umudun kurumudur. İlk delegeler imkansız gibi görünen bir göreve geldi. Yahudi soykırımı yeni yaşanmış ve insanlığa inanmak çok zorken, onlar yine de insanların içindeki en iyiye inandılar. eşit haklar sunmak ve iş birliği yapmak şu anda çok önemli. Yan yana duralım ve bir kez daha şunu söyleyelim. Dünya milletleri hala bir aradadır ve BM antlaşması ilkelerine inanmaya devam ediyor. Çocuklarımıza güzel bir dünya bırakmaya çalışalım. Çocuklarımız ve insanlarımız için bunu yapmak zorundayız. 

 

 

Kaynak: Haber Global TV

ABD Joe Biden BM