Birleşmiş Milletler'den korkunç rapor: Gözaltındaki Filistinli kadın ve kız çocukları cinsel saldırıya maruz kalıyor

Haberglobal.com.tr
Dünya haberleri İsrail Filistin Gazze
Birleşmiş Milletler'den korkunç rapor: Gözaltındaki Filistinli kadın ve kız çocukları cinsel saldırıya maruz kalıyor

BM İnsan Hakları Konseyi tarafından görevlendirilen bir grup uzman, İsrail işgal güçlerinin kadın ve çocukları “keyfi olarak” infaz ettiğine ve tecavüz ve cinsel saldırıda bulunduğuna dair haberlerin bildirildiğini aktardı.

BM İnsan Hakları Konseyi’nin görevlendirdiği uzmanların aktardığına göre, Gazze'de Filistinli kadın ve kız çocukları, çoğunlukla aile üyeleriyle birlikte İsrail işgal güçleri tarafından keyfi olarak infaz ediliyor.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin internet sitesinde yayınlanan uzman raporunda, “Filistinli kadın ve çocukların sığındıkları yerlerde ya da kaçarken kasıtlı olarak hedef alındıkları ve yargısız infaz edildiklerine dair haberler karşısında şok olduk. Bazılarının İsrail ordusu ya da bağlı güçler tarafından öldürüldükleri ve öldürülenlerin ellerinde beyaz bez parçaları olduğu bildiriliyor” ifadeleri yer aldı.

Uzmanlar, 7 Ekim’de Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarının ardından çatışmaların başlamasından bu yana Gazze ve Batı Şeria'da, aralarında insan hakları savunucuları, gazeteciler ve insani yardım çalışanlarının da bulunduğu yüzlerce Filistinli kadın ve kız çocuğunun keyfi olarak gözaltına alınmasından duydukları ciddi endişeyi dile getirdi.

Gözaltına alınanların birçoğunun insanlık dışı ve aşağılayıcı muameleye maruz kaldığı, kadın pedlerinden, yiyecek ve ilaçlardan mahrum bırakıldığı ve ciddi şekilde dövüldüğü bildirildi. Ayrıca, en az bir olayda, Gazze'de gözaltında tutulan Filistinli kadınların yağmurda ve soğukta, yiyecek verilmeden bir kafeste tutulduğu iddia edildi.

“EN AZ İKİ FİLİSTİNLİ KADIN TECAVÜZE UĞRADI”

Raporda, "Gözaltındaki Filistinli kadın ve kız çocuklarının, İsrail ordusunun erkek subayları tarafından çırılçıplak soyulmak ve üzerlerinin aranması gibi çeşitli cinsel saldırı biçimlerine maruz bırakıldıklarına dair haberler bizi özellikle üzmektedir. Gözaltında tutulan Filistinli kadınlardan en az ikisinin tecavüze uğradığı, diğerlerinin ise tecavüz ve cinsel şiddetle tehdit edildiği bildirilmiştir" ifadelerine yer verildi.

Kadın tutukluların aşağılayıcı koşullarda çekilmiş fotoğraflarının da "İsrail ordusu tarafından çekildiği" ve internete yüklendiği bildirildi.
Uzmanlar ayrıca, aralarında kız çocuklarının da bulunduğu bilinmeyen sayıda Filistinli kadın ve çocuğun Gazze'de İsrail ordusuyla karşılaştıktan sonra kayıplara karıştığına dair haberlerin “endişe verici” olduğunu belirtti.

En az bir kız bebeğin İsrail ordusu tarafından zorla İsrail'e nakledildiğine dair haberlerin alındığı belirtilen raporda, “Nerede oldukları bilinmeyen çocukların ebeveynlerinden zorla alındığına dair rahatsız edici raporlar var" açıklamasına yer verildi.

Uzman raporunda İsrail Hükümetine, “Filistinli kadın ve kız çocuklarının yaşam, güvenlik, sağlık ve onur haklarını koruma ve hiç kimsenin cinsel şiddet de dâhil olmak üzere şiddet, işkence, kötü muamele veya onur kırıcı muameleye maruz kalmamasını sağlama yükümlülüğünü hatırlatırız” çağrısında bulunuldu.

İddiaların bağımsız, tarafsız, hızlı, kapsamlı ve etkili bir şekilde soruşturulması ve İsrail'in her türlü soruşturmada işbirliği yapması çağrısında bulunan uzmanlar, “İddia edilen bu eylemler birlikte ele alındığında, uluslararası insan hakları ve insancıl hukukun ağır ihlallerini teşkil edebilir ve Uluslararası Ceza Hukuku kapsamında Roma Statüsü uyarınca kovuşturulabilecek ciddi suçlar anlamına gelebilir" uyarısında bulundular.

Rapor, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddet Özel Raportörü Reem Alsalem ve Filistin topraklarında insan hakları durumu Özel Raportörü Francesca Albanese ile birlikte BM Kadınlara ve Kız Çocuklarına Yönelik Ayrımcılık Çalışma Grubu üyeleri tarafından yayınlandı.