Birleşmiş Milletler'de kriz: 7 Ekim'deki saldırıya karıştıkları iddia ediliyor, işlerine son verilecek

Ajans Bizim
Birleşmiş Milletler ABD İsrail Hamas Gazze
Birleşmiş Milletler'de kriz: 7 Ekim'deki saldırıya karıştıkları iddia ediliyor, işlerine son verilecek

Birleşmiş Milletler Filistinli Mülteciler Ajansında kargaşa Unrwa'nın bazı çalışanları Hamas'la iş birliği yapmakla suçlanıyor.

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırılara karışmakla suçlanan Birleşmiş Milletler Filistinli Mülteciler Ajansı (Unrwa), olaylara karışmakla suçlanan bazı çalışanlarının işine son vereceğini açıkladı. 

Hemen ardından ABD, finansmanını askıya aldığını duyururken, bunu Kanada, Avustralya ve İtalya takip etti.

Unrwa Başkanı Philippe Lazzarini, personelinden bazılarının sözleşmelerini "derhal feshettiğini" ve haklarında "soruşturma açtığını" duyurdu.

Bu haber, BM kurumunun, 7 Ekim'de Hamas tarafından gerçekleştirilen saldırılara "bazı çalışanlarının karıştığı iddiası" hakkında İsrail'den bilgi aldığını duyurduğu sırada geldi.

Philippe Lazzarini, "Terör eylemlerine karışan herhangi bir çalışan, yasal işlemler de dahil olmak üzere sorumlu tutulacaktır" dedi ve bu kararı "Kuruluşunun insanî yardım sağlama kabiliyetini korumak için" aldığını açıkladı.

ABD endişeli

ABD, yanıt vermekte gecikmedi. Washington derhal, BM ajansına yapılan tüm ek finansmanı "geçici olarak" askıya aldığını duyurdu.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, ABD'nin "12 Unrwa çalışanının saldırıya karışmış olabileceği yönündeki suçlamalardan son derece endişe duyduğunu (...)" belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüştüğünü ve "bu konuda hızlı ve kapsamlı bir soruşturma yapılması gerektiğini belirttiğini" söyledi.

Gazze Şeridindeki sivillere yardım dağıtmaktan sorumlu BM kuruluşu olan Unrwa uzun zamandır İsrail makamlarının hedefinde. İsrail tarafından sık sık yolsuzlukla ve Hamas'la işbirliği yapmakla suçlanan Unrwa, bu suçlamaları sistematik olarak reddediyor.

Eski Başkan Donald Trump da Başkan olduğu dönemde, kuruluşun ana malî destekçisi olan ABD’nin faaliyetlerini "taraflı" bularak, Unrwa'ya yardımı kesmişti.

Başkan Joe Biden, daha sonra Trump’ın kararını bozarak, 2021 yılında BM ajansına 340 milyon dolarlık yardımı geri verdi. 

İsrail ve Unrwa arasındaki ilişkiler birkaç gündür kötüye giderken, BM çarşamba günü, iki İsrail tankının Gazze Şeridinin güneyindeki Han Yunus'ta bulunan ve savaşın başlangıcından bu yana sığınak olarak kullanılan Unrwa eğitim merkezine ateş açtığını açıkladı.

Ajansa göre, binlerce mülteciye ev sahipliği yapan merkeze açılan ateşte 13 kişi öldü, en az 50 kişi de yaralandı.

Unrwa Başkanı Philippe Lazzarini, "savaşın temel kurallarının alenen ihlal edilmesini” kınarken, İsrail ordusu da Hamas tarafından bir saldırı düzenlenmesi ihtimalini göz ardı etmeden söz konusu bölgedeki operasyonlarını "derinlemesine gözden geçirdiğini" duyurdu.

İsrail Unrwa'nın faaliyetlerini durdurmak istiyor

İsrail, bu açıklamalara cumartesi günü tepki göstererek, BM ajansının Gazze'de artık hiçbir rol oynamamasını talep etti. İsrail hükümeti, İsrail ile Filistinli İslamcı hareket arasındaki savaşın ardından Unrwa'nın Filistin topraklarındaki çözümün "bir parçası olmayacağından emin olmak ve ajansın tüm faaliyetlerini durdurmak istediğini” duyurdu.

İsrail Dışişleri Bakanlığı, cuma günü Unrwa bünyesinde, "Hamas ve diğer terör örgütlerinin faaliyetlerinin kapsamlı bir iç incelemeye tabi tutulmasını" talep etmişti.

Hamas ise İsrail'in BM ajanslarına yönelik "tehdit ve şantajını” kınadı ve İsrail'i Gazze halkını tüm uluslararası yardımlardan "mahrum bırakmak ve fonları kesmek" istemekle suçladı.

Unrwa 7 Ekim saldırılarını kınadı

Unrwa, bazı çalışanlarının işten çıkarıldığını duyurduktan sonra, 7 Ekim saldırılarını "en güçlü şekilde kınadığını" yineledi ve halen tutulan İsrailli rehinelerin "derhal ve koşulsuz" serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Ajans aynı zamanda, "Gazze'de iki milyondan fazla insanın savaşın başlamasından bu yana kendisinin sağladığı hayatî yardımlara bağımlı olduğunu ve Birleşmiş Milletlerin temel değerlerine ihanet eden herkesin Gazze'de, bölgede ve dünyanın başka yerlerinde hizmet ettiği insanlara da ihanet etmiş olacağını" belirtti.

Savaş, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail topraklarına düzenlediği ve çoğu sivil 1.140'tan fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan eşi benzeri görülmemiş saldırıyla tetiklendi. 100 günden fazla süren savaşta Gazze'deki her türlü durum s kötüleşmeye devam ediyor.