Bir internet anketi daha: Kapı mı tekerlek mi?

Twitter Yeni Zelanda
Bir internet anketi daha: Kapı mı tekerlek mi?
Yeni Zelanda halkı dünyada daha çok kapı mı yoksa tekerlek mi olduğu üzerine kafa yoruyor. Fotoğraflar: Shutterstock

Uluslararası toplum Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline odaklanmışken Yeni Zelanda'da halk 'Dünyada en çok kapı mı yoksa tekerlek mi var?' sorusuna yanıt arıyor. Peki neden internet üzerinde hayata dair anketler bu kadar ilgi görüyor?  

Dünya gündemi Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, pandemi ve yüksek enflasyon. Ancak İnsani Gelişmişlik Endeksi en yüksek 14. ülke ve dünyanın en güvenli 2. ülkesi olan Yeni Zelanda’nın gündemini başka bir konu meşgul ediyor.

KAMUOYUNU İKİYE BÖLEN ANKET

Yeni Zelanda'nın en büyük şehri Auckland'da yaşayan 37 yaşındaki Ryan Nixon, ülkesinde üzerinde çılgınlığa sebep olan bir anketi Twitter'dan düzenledi. Bir cumartesi akşamı evinde spor karşılaşmalarını izlerken Nixon ve arkadaşları kendi aralarında tartışmaya başladı. Grup, "Dünyada kapı sayısı mı, yoksa tekerlek sayısı mı daha çok?" sorusuna gece boyunca yanıt aradı. Bir sonuca varılamayınca Nixon çareyi Twitter'daki 1500'den az takipçisine sormakta buldu.

TELEFONUNUN BİLDİRİMLERİNİ KAPATTI

Gündelik hayatında rugby hakemi olan Nixon, anketin 100 oy almasını heyecan verici bulduğunu söyleyerek, bir kaç oyu daha takip ettikten sonra uyuduğunu belirtti. Nixon, sabah golf oynarken anketin 14 bin oyu geçtiği ile ilgili bir bildirim aldı. Yeni Zelanda'nın ünlü isimlerinden Jemaine Clement, tweeti yarım milyon takipçisine "retweet" edince anket deyim yerinde ise anket patladı. Pazartesi'den itibaren Nixon "iş çığırından çıktı" diyerek telefonunun bildirimlerini kapattığını ifade etti.

ÇEYREK MİLYON OY

Anket 223 bin 347 oy, 2 bin 500'e yakın yorum ve ile 9000'den fazla retweet ile tamamlandı. Ankete katılanların yüzde 53.6'sı dünyada daha fazla tekerlek olduğuna karar verdi. Anket ayrıca sayısız TikTok videosuna ve sosyal medya postuna da konu oldu.

Nixon, tweet'inin internette meşhur olması ile ilgili "Nedeni ne olursa olsun, iyi şans, iyi zamanlama ve doğru kişilerin retweetlemesi ile anket resmen kalkışa geçti" dedi. 37 yaşındaki Yeni Zelanda vatandaşı "Çeyrek milyon oy cidden çok saçma! Bunu açıklayamam" diye ekledi.

Ancak Nixon'un tweet'inin neden bu kadar meşhur olduğu ile ilgili bazı teorileri de yok değil: "Arkadaşlarınızla tartışırken Google'a bakıp cevabı bulabilirsiniz. Ancak bunun bir cevabı yok. Bunu çözmek sonsuza dek sürebilir. Bunun güzelliği insanlar tartışmada bir taraf olabilir. Bazı insanlar da bunu biraz coşkulu şekilde sürdürüyor."

KENDİ SEÇİMİ TEKERLEK

Nixon önce kapı seçeneğinden yanaymış ancak düşündükten ve tartışma ile yorumları okuduktan sonra tekerlekte karar kılmış. Nixon neden tekerlek dediğini şöyle açıklıyor:

"Bazı insanlar büro sandalyelerinin, çekmecelerin, raylı kapıların ve oyuncakların tekerlerine de dikkat çekmiş. Ben de tekerlekten yana oldum.” Nixon’ın ünü çok yakında geçecek. Ancak o Covid ve Ukrayna savaşı olduğu ortamda 'insanlara eğlenceli bir an yaşatıp dikkatleri başka yöne çektiği için' çok mutlu.

MENEMEN SOĞANLI MI OLUR SOĞANSIZ MI?

Benzer bir Twitter anketi hadisesi ülkemizde de yaşandı. Öğretim üyesi ve yemek eleştirmeni Vedat Milör, 2018 yılında twitterda “Menemen soğanlı mı olur soğansız mı?” sorusunu sorarak adeta Türk kamuoyunu ikiye böldü. 437 bin 637 oy alan anket 4 bin 697 kez retweet edildi. Yüzde 50,6’lık kesim “soğanlı olur” seçeneğini işaretlerken Milör bu cevabın doğru olduğunu açıkladı. Ancak tartışma günlerce kamuoyunda devam etti.

BİR BAŞKA TARTIŞMA BALIK İÇİN

Bir yıl sonra ise Milör bu sefer “balığa limon sıkılır mı, sıkılmaz mı?” sorusunu sorarak yeni bir tartışmanın fitilini de ateşledi. 468 bin 779 oy kullanılan tartışma binden fazla kez retweetlendi. Yüzde 69,2 “Evet, sıkılır” dedi. Ancak Milör doğru cevabın bu olmadığını açıkladı. Ayrıca, pişmiş balığa limon sıkılamayacağını, pişirirken teknik olarak kullanılabileceğini belirtti. Milör, kullanılacak limonun da yağ ve asit dengesinin iyi ayarlanması gerektirdiği şeklinde sözlerini noktaladı.

Her ne kadar Yeni Zelanda barış ve huzur dolu olsa da böyle ateşli tartışmalara da sahne olabiliyor. Tartışma kültürü sadece refah seviyesi yüksek ülkelerde görülmüyor. Dünyanın neredeyse her yerinde mevcut. Böylesine insanları kutuplaştıran tartışmalarda insanlar bir tarafı savunup karşı tarafla sertçe tartışmayı seviyor. Bunun nedenini Deborah Tannen “Tartışma kültürü” isimli kitabında şöyle açıklıyor:

Bir fikri tartışmanın en iyi yolu bir tartışma başlatmaktır; Tartışacak insanları bulmanın en iyi yolu, en aşırı, kutuplaşmış görüşleri ifade eden ve onları "her iki taraf" olarak sunan sözcüleri bulmaktır. Anlaşmazlıkları çözmenin en iyi yolu, bir tarafı diğeriyle karşı karşıya getirmektir; bir girişime başlamanın en iyi yolu birine saldırmaktır ve gerçekten düşündüğünü göstermenin en iyi yolu eleştirmektir. İfade edecek başka bir fikri olmadığı sürece tartışma kültüründe eleştiri, saldırı ve muhalefet olmak her zaman dominanttır.

Ancak tartışma her ülkede aynı şekilde olmayabiliyor. Markus Kemmelmeier, “Anket kültüründe kültürel cevaplar” isimli makalesinde, tartışma seviyesinin ve şeklinin kültürel çevreye ve kültürel önyargılara göre değiştiğini ifade ediyor.

Kaynaklar: Guardian, Washington Post, Birleşmiş Milletler, Vision of Humanity, National Library of Medicine, Twitter

Kaynak: Web Özel