Bilim insanlarını şaşkına çeviren fil topluluğu eve dönüyor

Çin
Bilim insanlarını şaşkına çeviren fil topluluğu eve dönüyor

Doğal hayatı koruma parkından kaçan ve 17 ay boyunca 500 kilometreden fazla yol kat ederek Çin'den 7 milyon nüfuslu Kunming şehrine yaklaşan 15 vahşi Asya filleri bilim insanlarını şaşırtırken, fil sürüsü şimdi de eve dönüş yoluna geçti

Çin’in güneybatısında doğal koruma alanından yaklaşık 500 kilometre uzaklaştığı tespit edilen vahşi Asya filleri, bilim insanlarını şaşırtıyor.

17 ay boyunca doğal koruma alanlarından uzaklaşarak, önce ülkenin kuzeyine, ardından güneye doğru ilerleyen nesli tükenmekte olan fillerin uzun yürüyüşü sürüyor. Bilim insanları, ülkede fillerin en uzun mesafeli göçü olarak bilinen olayın nedeninin henüz bilinmediğini ve insansız hava araçlarıyla takip edildiğini belirtmişti. 

En az 500 kilometrelik yol yapan ve zaman zaman yerleşim yerlerine giren fil sürüsünün kaçtıkları doğa koruma alanına dönmesi için bir yol çizildi. Fillerin son olarak doğa koruma alanına 200 kilometre uzaklıkta olduğu tespit edildi.

 

YOLCULUK SIRASINDA DOĞUM YAPTILAR, 1 MİLYON DOLARDAN FAZLA ZARARA UĞRATTILAR

Fillerin neden koruma alanlarından kaçtıkları bilinmezken, Çin devlet haber ajansı Şinhua, yaşadıkları ormanlık alanda yiyebilecekleri bitkilerin azalması sonucu göç etme içgüdüsü ile kuzeye yöneldiklerini belirtmişti. 

Yetkili Chen Mingyong, bu olayın, Çin’de fillerin en uzun mesafeli göçü olduğunu vurguladı​​​​​​​. Çin devlet televizyonu CCTV de fillerin verdiği zararın değerinin yaklaşık 1.1 milyon dolar olduğunu açıklamıştı. 

Fillerin ülkenin çeşitli yerlerine uğradıkları 17 ay süren yolculukta bir yavru fil doğdu. Yerleşim yerlerine ve tarlalara giden filler toplam 6.8 milyon yuanlık hasara neden oldu. Filler haziran ayında drone'larla gökyüzünden görüntülenmiş bir köyün yakınında oldukları görülmüştü. Köye acilen 410'dan fazla acil durum personeli, 377 araç ve iki tondan fazla yiyecek götürülmüştü.

Bölgedeki yaban hayatı uzmanları henüz bu uzun yolculuğun neden başladığına yanıt bulamadı.

Öte yandan memeli koruma konusunda çalışan profesör Zhang Li, yüksek ölçekli insan mühendislik çalışmalarının filler ve insanlar arasındaki geleneksel tampon bölgeleri azalttığını söyledi. Li, insanlarla fillerin günlük yaşamda karşı karşıya gelme riskinin arttığını söyledi.

 

Kaynak: Haber Global TV

Çin Kunming fil sürüsü