Biden'ın Şi Cinping'le ile görüşme olasılığı... Tarih verdi

Çin ABD
Biden'ın Şi Cinping'le ile görüşme olasılığı... Tarih verdi
Fotoğraf: DepoPhotos

ABD Başkanı Joe Biden, Washington ve Pekin'in ilişkileri yeniden başlatma çabaları çerçevesinde Çin lideri Şi Cinping ile Kasım'da San Francisco'da bir araya gelebileceğini söyledi ancak henüz planlanmış bir şey olmadığını da belirtti. 

Rakip güçlerin liderleri yaklaşık bir yıldır yüz yüze görüşmedi ya da konuşmadı ve giderek daha iddialı hale gelen Çin ve ABD küresel nüfuz için yarışırken gerilim de tırmandı.

Biden, San Francisco'daki Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) zirvesi sırasında bir araya geleceklerine dair haberlerin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Böyle bir görüşme ayarlanmadı, ancak bu bir olasılık" dedi.

Biden'ın 16 ve 17 Kasım'da Kaliforniya'da bölge liderlerini ağırlayacağı zirvenin bir yakınlaşmaya sahne olabileceğine dair spekülasyonlar artıyor.

Washington Post'un bir yetkiliden aktardığına göre Beyaz Saray, ilişkileri istikrara kavuşturmak amacıyla zirve öncesinde bir toplantı planlamaya başladı.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi'nin APEC zirvesi öncesinde Washington'u ziyaret etmesi bekleniyor.

Ancak Pekin Şi'nin zirveye katılıp katılmayacağını ya da ABD'li mevkidaşıyla görüşüp görüşmeyeceğini teyit etmedi. Beyaz Saray da Şi ile olası bir görüşme konusunda ayrıntı vermeyi reddetti.

'Hayal kırıklığına uğradım' 

Biden ve Şi en son Kasım 2022'de Bali'deki bir zirvenin oturum aralarında bir araya geldi. Görüşmeleri şaşırtıcı derecede samimiydi ancak ilişkiler daha sonra tekrar dondu ve o zamandan beri bir telefon görüşmesi bile yapılmadı.

Biden geçen ay Şi'nin Yeni Delhi'deki G20 zirvesine katılmamasından dolayı "hayal kırıklığına uğradığını" söylemişti. Detay vermese de "onu göreceğini" ifade etmişti. 

Dünyanın en büyük iki ekonomisi diplomatik, askeri ve ekonomik nüfuz için bastırdıkça ABD ile giderek daha iddialı hale gelen Çin arasındaki gerilim tırmanıyor.

İkili ilişkiler, ticari anlaşmazlıklardan Tayvan'ın geleceğine ve Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki geniş varlığına kadar uzun bir sorun listesiyle karşı karşıya.

Ancak ABD, devam eden sürtüşmelere rağmen son aylarda Çin'e bir dizi üst düzey yetkili göndererek daha etkili bir çalışma ilişkisi kurmak için çalışıyor.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve Çinli Wang, Eylül ayı ortasında Akdeniz'deki ada ülkesi Malta'da bir araya gelerek son temaslarını gerçekleştirdiler.

Asya-Pasifik bölgesi Pekin ve Washington'un karşı karşıya geldiği başlıca alanlardan biri olduğu için APEC forumu bu çabaların işe yarayıp yaramadığına dair önemli bir test olacak.

Biden, ayrıca G20 ve APEC gibi uluslararası grupların Çin'in dahil olmadığı durumlarda bile ekonomi ve iklim gibi sorunlara çözüm getirebileceğini göstermeye çalışıyor. 

Kaynak: Ajans Bizim

Çin ABD Şi Cinping dış haberler