Biden istedi, NASA ödünç verdi: Tam 3.9 milyar yıllık!

NASA Joe Biden
Biden istedi, NASA ödünç verdi: Tam 3.9 milyar yıllık!

ABD'nin 46'ncı Başkanı Joe Biden'ın talebi üzerine Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 3.9 milyar yaşındaki ay taşını Beyaz Saray'a ödünç verdi

20 Ocak'ta yemin ederek göreve başlayan Joe Biden, Donald Trump yönetiminin uyguladığı kararları, Beyaz Saray'daki izlerini silmeye şimdiden başlamış gibi görünüyor...

Oval Ofis'te Trump'ın 'diyet kola düğmesini' kaldıran Biden, NASA'dan 3.9 milyar yaşındaki ay taşı talebinde bulundu. Biden yönetiminin talebi üzerine Houston'daki Johnson Uzay Merkezi'nde bulunan bir Ay taşı ödünç verildi.

1972 Apollo 17 misyonu sırasında Ay yürüyüşe katılan görevliler tarafından Ay'dan toplanan 3.9 milyar yıllık taş 20 Ocak itibarıyla Oval Ofis'te sergileniyor. Metal bir kelepçeyle tutulan ve cam bir hazne içinde muhafaza edilen taş parçası, "Amerikalılara önceki nesillerin azim ve başarılarını hatırlatmayı amaçlayan" öğeler içeren bir kitap rafında yer alıyor. Taşın bulunduğu çerçevenin tabanında, Ay yüzeyinde yürüyen son NASA astronotları olan, Apollo 17 misyonunun üç ismine adanmış bir de plaka bulunuyor.

1972'de toplanan 332 gramlık Ay taşının, Ay'ın yakın tarafındaki son büyük çarpma olayı olarak bilinen Imbrium Çarpma Havzası'nda oluşan 3,9 milyar yıllık bir kütleye ait olduğu belirtiliyor.

Apollo 17 görevi sırasında Ronald Evans tepede yörüngede dönerken, Cernan ve Schmitt, Taurus-Littrow Vadisi'nde Ay yüzeyinde 22 saat geçirmişti.

Ekip, sismik profilleme, atmosferik kompozisyon analizi ve ay örneklemesi dahil olmak üzere bir dizi deney gerçekleştirmiş ve şu anda Oval Ofis'te sergilenen taş parçası da dahil olmak üzere birkaç nesneyi Dünya'ya dönerken beraberlerinde getirmişti.

Biden Ay'dan alınmış böyle bir numuneyi talep eden ilk başkan olsa da bu taşları Beyaz Saray'da gören ilk başkan değil. 1999'da eski Başkan Bill Clinton, NASA'nın Ay'a inişinin 30. yıldönümü dolayısıyla Apollo 11 astronotları Neil Armstrong, Buzz Aldrin ve Michael Collins'i Beyaz Saray'a davet etmişti. Ekip bu ziyarete, 1969 misyonu sırasında topladıkları 10057,30 adlı bir Ay taşı örneğiyle gitmişti.

Şu anda Oval Ofis'te bulunan ve 76015,143 olarak kodlanan Ay taşıysa, NASA'nın Ay'a en son gittiği zamanın hatırası olduğu için de tarihi bir anlam taşıyor.

NASA'nın kendi web sitesinde de "önceki nesillerin başarı ve hırslarının bir sembolü" ifadelerine yer verildi.

 

Kaynak: Haber Global TV

Joe Biden