Batı Şeria'da cami işgali: İsrail askerleri, hoparlörden Yahudi duası okudu

İsrail Gazze Filistin Ürdün Dünya haberleri Gündem haberleri
Batı Şeria'da cami işgali: İsrail askerleri, hoparlörden Yahudi duası okudu

İsrail askerleri, Batı Şeria'da bulunan Cenin kentinde düzenledikleri baskınlarda bir camiyi işgal ederek hoparlörlerinden Yahudi duası okudu. İsrailli aşırı sağcı Bakan Ben-Gvir, yapılan saldırıyı övdü. Ürdün, baskını "açık provokasyon" olarak değerlendirerek faillerin cezalandırılmasını istedi.

İsrail askerleri, işgal altındaki Batı Şeria’nın Cenin kentine düzenledikleri kanlı baskınlar sırasında bir camiyi işgal ederek hoparlörlerinden Yahudi duası okudu.

İsrail ordusunun, Cenin kenti ile Cenin Mülteci Kampı'na düzenlediği baskın ve kuşatma devam ederken, İsrail askerleri şehirdeki bir camiye çirkin saldırıda bulundu.

CAMİYE AYAKKABILARIYLA GİRDİ

Askerler işgal ettikleri bir camiye ayakkabılarıyla girdi; içlerinden biri caminin mihrabının önündeki mikrofonu alarak Yahudi duası okudu.

Mikrofonu tutan asker, arkadaşları kendisini videoya alırken, Yahudilerin sabah ve akşam vakitlerinde okuduğu “Şema Yisrael” (Dinle Ey İsrail) duasını seslendirdi.

Görüntülerde, Yahudi duasının caminin hoparlörlerinden yankılandığı, bu sırada bazı İsrail askerlerinin de güldüğü görüldü.

Fanatik Yahudi gruplar, bu görüntüleri, sosyal medya hesaplarında övgüyle paylaşırken, camiye yapılan saygısızlık çok sayıda sosyal medya kullanıcısı tarafından büyük tepki çekti.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI KINADI

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Cenin'de camiye yapılan baskı kınandı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Cenin Mülteci Kampı’na baskında bulunan İsrail askerlerinin buradaki bir camiye girerek, ibadethanenin kutsallığını hiçe sayan provokasyonlarını şiddetle kınıyoruz.

Yerleşimci terörü ve İsrail güvenlik güçlerinin Filistinlileri hedef alan ağır baskı ve saldırıları nedeniyle gerginliğin son derece yüksek seyrettiği Doğu Kudüs ve Batı Şeria’da, Müslümanların kutsallarına yönelik saldırılara bir an önce son verilmesini ve bu provokasyonları yapanların en ağır şekilde cezalandırılmalarını bekliyoruz.

Bölgenin daha fazla şiddete değil, daha fazla huzura ihtiyacı bulunmaktadır."

AŞIRI SAĞCI BAKAN BEN-GVİR, CAMİDEKİ SAYGISIZLIĞI ÖVDÜ

Öte yandan İsrail’in ırkçı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Cenin'deki camiye saygısızlık yapan askerleri övdü.

Bakan Ben-Gvir, görüntüleri kendi Telegram hesabından paylaşarak, "Kahraman askerlerimizden Cenin'de bir camide Şema İsrael duası." ifadelerini kullandı.

 

İSRAİL'İN SEFARAD BAŞHAHAMI YOSEF, ORDUYU UYARDI

İsrail’in Sefarad Başhahamı Yitzhak Yosef ise askerlerin davranışları konusunda orduyu uyardı.

İsrail devlet televizyonu KAN’ın aktardığına göre Yosef, İsrail Ordusu Askeri Hahambaşılığı'na hitaben yazdığı mektupta, "Askerlere, diğer din mensuplarının dini duygularının zarar görmemesi gerektiği anlatılmalıdır.” ifadelerini kullandı.

İsrail güçleri, 3 gündür kuşatmaya alarak kanlı baskınlar düzenlediği Cenin kenti ve Cenin Mülteci Kampı’nda 12 Filistinliyi öldürdü.

ÜRDÜN: FAİLLERİNİN CEZALANDIRILMASI GEREKEN BARİZ BİR PROVOKASYON

Ürdün, İsrail askerlerinin, Batı Şeria’nın Cenin kentine düzenledikleri kanlı baskınlar sırasında bir camiyi işgal ederek hoparlörlerinden Yahudi duası okumasını "fütursuz bir hareket" ve "faillerinin cezalandırılması gereken bariz bir provokasyon" şeklinde değerlendirdi.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı'ndan İsrail güçlerinin, Cenin'deki bir camiyi işgaline ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

İsrail'in Cenin Mülteci Kampına devam eden baskınları ile bir grup İsrail askerinin bir camiye baskın düzenlemesi ve mikrofonla Talmud ayini yapmaları şiddetle kınanarak, bu durum "tüm insani ve ahlaki değerlere aykırı apaçık bir provokasyonu temsil eden fütursuz bir eylem" şeklinde nitelendirildi.

Ürdün'ün, "İsrail güçlerinin, uluslararası hukuk ve insan hakları kurallarını sürekli şekilde ihlal etmesini; dini mekanların kutsallığını ihlal ve suiistimal etmesini şiddetle reddettiği ve kınadığı" ifade edildi.

Bu tür eylemlerin sadece nefret ve şiddetin körüklenmesine sebebiyet verdiği aktarıldı.

Bu tür eylemlerin kınanması, tekrarının önlenmesi ve faillerinin cezalandırılması gerektiği vurgulandı.

Bakanlık açıklamasında uluslararası toplumu, "ihlallerin durdurulması, sivillerin yanı sıra ibadethane, hastane, okul gibi sivil alanlara korunma sağlanması" için İsrail'e baskı yapmaya çağırdı.

CENİN'DE OLANLAR

İsrail askerleri, işgal altındaki Batı Şeria’nın Cenin kentine düzenledikleri kanlı baskınlar sırasında bir camiyi işgal ederek hoparlörlerinden Yahudi duası okumuştu.

İsrail’in ırkçı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir da Cenin'deki camiye saygısızlık yapan askerlere övgüde bulunmuştu.

İsrail güçleri, 3 gündür kuşatmaya alarak kanlı baskınlar düzenlediği Cenin kenti ve Cenin Mülteci Kampı’nda şu ana kadar 11 Filistinliyi öldürdü.

Kampı kuşatma altında tutan İsrail ordusu, Filistinli sağlık ekiplerinin içeri girişini de kısıtlıyor.

Kaynak: AA