Barajın patladığı Orenburg'da kritik su seviyesi aşıldı: Rusya'da halk hesap verilmesini istiyor

Ajans Bizim - AA
Rusya Doğal Afetler
Barajın patladığı Orenburg'da kritik su seviyesi aşıldı: Rusya'da halk hesap verilmesini istiyor
Reuters

Rusya'nın Orenburg bölgesinde patlayan barajla birlikte birçok yer su altında kalırken Ural Nehri'nde kritik su seviyesi aşıldı. Halk ise yetkililerin hesap vermesini istiyor.

Rusya'nın Orenburg bölgesindeki Orsk kentinde, Ural Nehri üzerindeki bir barajın 6 Nisan akşamı patlaması nedeniyle 2 bin 400'den fazla ev su altında kalmıştı.

Sel nedeniyle mahsur kalan binlerce kişiyi kurtarmak için tahliye çalışmaları başlatılmıştı.

Ülkenin diğer bölgelerindeki nehirler de taşmaya başlamıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün, hükümete seller nedeniyle özel komisyon kurma talimatı vermişti.

Baraj patlamasının ardından Rusya ve Kazakistan’da seller ve nehirlerde su seviyesinin yükselmeye devam etmesi nedeniyle son iki haftada 90 binden fazla kişinin tahliye edildiği açıklandı.

Artan sıcaklıklarla birleşen şiddetli yağışlar, artan kar erimesi ve nehir ve dereleri kaplayan kış buzlarının erimesi son yılların en şiddetli su baskınlarına yol açtı.

Kazakistan Acil Durumlar Bakanlığı, "Sellerin başlamasından bu yana Kazakistan'da 29 bini çocuk olmak üzere 86 bin kişi kurtarıldığını ve tahliye edildiğini” duyurdu.

Bu tahliyeler, Rusya ile sınırdaş ülkenin batı ve kuzeyi kesimlerinde yapıldı.

Rus yetkililer ise Urallar ve Sibirya'da bulunan bölgelerde 6 bin 500 kişinin tahliye edildiğini ve 10 bin 550'den fazla evin sular altında kaldığını açıkladı.

Kazakistan'da, ülkenin beş bölgesinde, sular yükselmeye devam ederken 3 bin 700'den fazla ev sular altında kalmış durumda.

Cumhurbaşkanı Kasım-Cömert Tokayev, hazırlıksız oldukları için yerel yetkilileri sert bir dille azarladı ve geçen hafta selleri "ölçek ve sonuçları bakımından belki de son 80 yılın en büyük doğal felâketi" olarak nitelendirdi.

Kazakistan'da Acil Durumlar, İçişleri, Savunma ve Gizli Servisler Bakanlıklarının toplam 23 bin üyesinin yanı sıra binlerce sivil gönüllü kurtarma çalışmalarına katılırken, devlet televizyon kanalları "gücümüz birliktedir" yazılı bir afiş yayınladı.

Yaklaşık 220 bin nüfuslu Kuzey Kazakistan’daki Petropavlovsk da tehdit altında ve yetkililer tahliye çağrılarını hızlandırdı.

ORENBURG'DA KRİTİK SU SEVİYESİ AŞILDI, KASABA SAKİNLERİ HESAP VERİLMESİNİ İSTİYOR

Sınırın diğer tarafında, Rusya'da Orenburg bölgesi en kötü etkilenen yer olurken, Ural nehrinin seviyesi yeniden yükseldi. Son bilgilere göre kritik seviye aşıldı ve su seviyesi 931 santimetreye yükseldi. 

Orenburg bölgesindeki Orsk'ta, sular altında kalan kasaba sakinlerinin yetkilileri hesap vermeye çağırmasıyla gösteriler patlak verdi.