Azerbaycan, Ermenistan'dan Ağdam'ın mayın haritasını aldı

Azerbaycan
Azerbaycan, Ermenistan'dan Ağdam'ın mayın haritasını aldı

Azerbaycan, gözaltına alınan 15 Ermeni'yi vererek Ermenistan'dan Ağdam bölgesindeki 97 bin tanksavar ve anti-personel mayınının yerini gösteren haritayı teslim aldı.

Gürcistan sınırında yapılan değiş tokuş işlemine Gürcistan temsilcileri de katıldı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili liderliğindeki Gürcistan hükümetinin bu insani eylemdeki desteğini takdir ediyoruz. ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken başta olmak üzere, ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya'dan Sorumlu Müsteşar Yardımcılığını vekaleten yürüten Philip Thomas Reeker, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel'in ve İsveç başkanlığındaki Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşiklatı'nın (AGİT) arabuluculuk rolünü de vurguluyoruz. Mayın haritalarının elde edilmesi, mayın temizleme işçileri de dahil on binlerce vatandaşımızın hayatını ve sağlığını kurtaracak. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Ağdam'da başlattığı yeniden inşa projelerini ve yerinden edilmiş kişilerin geri dönüşünü hızlandıracaktır."

Mayınlar nedeniyle 20 Azerbaycanlı sivil, 7 asker hayatını kaybetti

İkinci Karabağ savaşının bittiği 10 Kasım 2020 tarihinden bu yana Ermenistan'ın yerleştirdiği mayınlar nedeniyle toplamda 20 Azerbaycanlı sivil, 7 asker hayatını kaybetti. 86 asker ile 29 sivil de yaralandı. Son olarak 4 Haziran'da 3 Azerbaycanlı sivil Kelbecer'de mayın patlaması nedeniyle hayatını kaybetmişti. Onlardan 2'si gazeteciydi. 

Kaynak: Haber Global TV

Azerbaycan Ermenistan Ağdam mayın haritası