Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Bakü'de İsrailli mevkidaşı Herzog ile görüştü: İran'ın oluşturduğu tehdit ele alındı

Azerbaycan İlham Aliyev İsrail

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, İsrailli mevkidaşı Isaac Herzog'u Bakü'de ağırladı. İki lider Azerbaycan ile İsrail arasındaki savunma iş birliğine vurgu yaparken Herzog'un görüşmede İran'ın bölgede oluşturduğu tehdidi ele aldığı belirtildi.  

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün önemli bir misafiri vardı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, resmi ziyaret için ülkesine gelen İsrailli mevkidaşı Isaac Herzog'u ağırladı.

Aliyev ve Herzog heyetlerarası ve ikili görüşmelerde bulundu. Görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. İki lider de Azerbaycan ile İsrail arasındaki iyi ilişkilere vurgu yaptı.
Öne çıkan konulardan biri savunma iş birliğiydi. Herzog'un ziyaretini "tarihi" olarak niteleyen Aliyev, Azerbaycan'ın yıllardır modern İsrail ekipmanına sahip olduğu ve bunun ülkesinin savunma kapasitesini artırdığını vurguladı.

Aliyev, iki ülkenin siber güvenlik konusunda da işbirliği içinde olduğuna dikkat çekti.

Aliyev, Azerbaycan ile İsrail arasındaki enerji işbirliğine de değindi. Ülkesinin uzun süredir İsrail'e ham petrol tedarik ettiğini hatırlatarak bunun enerji alanında yakın iş birliğinin göstergesi olduğunu söyledi.

Aliyev, Azerbaycan ile İsrail arasındaki ekonomik ilişkiler hakkında bilgi verdi. İki ülkenin ticaret hacminin 1,7 milyar doların üzerinde olduğunu ifade etti; hacmin daha da büyütülmesi ve çeşitlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Aliyev, İsrail'de Azerbaycan büyükelçiliği açılmasının iki ülke ilişkilerinin gelişmesi ve yakınlaşması adına önemli bir adım olduğunu da belirtti.

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog da konuşmasında Azerbaycan'ın dünyada ve bölgede büyük bir etkiye sahip olduğunu ifade etti.

Herzog, Aliyev ile İran'ın oluşturduğu tehlike ve tehdidi ele aldıkları ve bölgesel güvenlik yapısını masaya yatırdıklarını belirtti. İki lider görüşme kapsamında sağlık ve tıp araştırmalarında iş birliği için bir dizi anlaşmaya da imza attı.

Kaynak: Haber Global TV

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Azerbaycan