Almanya'ya karşı güven bunalımı! | Neden Türkiye ve Polonya zirvede?

Almanya ABD Türkiye
Almanya'ya karşı güven bunalımı! | Neden Türkiye ve Polonya zirvede?
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Angela Merkel gibi güçlü bir figürün yerine göreve geldi. Kolaj: Haberglobal.com.tr

Yapılan bir araştırma müttefiklerinin Almanya'ya eskisine göre daha az güvendiğini ortaya koydu. Bu güven bunalımını en fazla Türkiye ve Polonya yaşıyor. Öte yandan dünyada bir numaralı güç algısının da değiştiği görülüyor.

Avrupa’da siyasal tablo son bir senede ciddi şekilde değişti. Öncelikle Avrupa'da Angela Merkel gibi bir dev siyaset sahnesinden çekildi. Fransa’da ve İtalya’da aşırı sağ yükseldi. Macron koltuğunu koruyabildi ancak İtalya’da yeni yönetim iş başına geldi. Mussolini’den sonra aşırı sağa yakın söylemleri ile dikkat çeken Giorgio Meloni’nin İtalya’nın yeni ve ilk kadın başbakanı olması bekleniyor.

Skandalları ve gafları ile gündemden düşmeyen Boris Johnson, İngiltere Başbakanlığı’na veda etti. Downing Sokağı 10 numaranın yeni sahibi Liz Truss. Truss kimilerine göre aşırı liberal ekonomi politikaları ile şirket dostu, çalışan düşmanı olmakla suçlanıyor.

Kıtada sular yeterince ısındı. Rus ambargosu altında zor bir kış Avrupa’yı beklerken Macaristan’ın AB fonlarının bazılarına erişimi kısıtlandı. Böyle bir tabloda Avrupa ülkelerine dışarıdan olan güvenin de sarsıldığı söylenebilir.

TÜRKİYE VE POLONYA ÖNE ÇIKIYOR

German Marshall Fund’ın Türkiye’nin de aralarında olduğu 14 ülkede yaptığı bir araştırmaya göre Alman hükümetine güven azalıyor. Bu güven bunalımının en fazla Polonya ve Türkiye’de yaşanıyor olması dikkat çekici. Araştırmanın yazarlarından Gesine Weber'e göre; Almanya’nın Ukrayna karşısındaki ikircikli, Rusya’yı da tamamen karşısına almadığı düşünülen tutumunun bu güven bunalımında etkisi var.

 Almanya'ya karşı güven bunalımı! | Neden Türkiye ve Polonya zirvede? - Resim : 1

Weber’e göre Ukrayna ile sınır komşusu olan Polonya’da bu sebepten Almanya’ya olan güven azaldı. Almanya Ukrayna’ya silah yardımında bulunuyor, Rusya ile Kuzey Akım-2 projesini askıya aldı ancak Polonya halkına göre bu adımlar yeterli değil. Bu sebepten Polonya’da Almanya’ya olan güven bir önceki yıla göre yüzde 15 azalarak, yüzde 53’e indi. Siyasal iletişim uzmanlarına göre Almanya, Ukrayna için yaptıklarının iletişimini iyi yapamıyor.

Türkiye’de ise Almanya’ya olan güven geçen yıla göre; yüzde 11 oranında azaldı. Almanya son yıllarda Türkiye’den gelen vize taleplerini hiç olmadığı kadar reddediyor. Almanya’nın yakın çalıştığı ülkelerle arası eskisine göre çok daha açık olurken, toplam güven sıralamasında yüzde 70 ile İsveç’in arkasında ikinci sırada ancak bu güven eğrisi düşüşte.

Söz konusu araştırma geçen Haziran aynı sonu, Temmuz ayı başında gerçekleştirilirken, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Litvanya, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, İspanya, İsveç, Türkiye, Birleşik Krallık ve ABD’de düzenlendi.

Araştırmada yer alan sorulardan biri ise Çin’in Almanya üzerindeki algısı idi, Alman toplumunun üçte ikisinin bu ülkeye karşı ‘negatif’ duygular beslediği görüldü. Almanya’daki insanların Çin’e karşı Tayvan’ın desteklenmesini akılcı olarak görüyor, bu oran ABD’de daha düşük. ABD’nin son yıllarda pek çok deniz aşırı operasyon sonucu askeri kayıp yaşayan bir ülke olduğu düşünülürse halkın artık bu tip askeri eylemlere daha uzak baktığı düşünülebilir.

SÜPER GÜÇ DENİNCE AKLINIZA İLK KİM GELİYOR?

General Marshall Fund’ın 2022 Transatlantik Trendler raporuna göre; araştırmaya katılan 14 ülkedeki vatandaşların yüzde 64’ü Amerika Birleşik Devletleri’ni dünyanın süper gücü olarak görürken, yüzde 17’si bu rolü Avrupa Birliği’ne, yüzde 13’ü Çin’e, yüzde 6’si ise Rusya’ya yakıştırıyor.

Peki Türk halkı duruma nasıl bakıyor? Anketin sonuçlarına göre Türk halkının yüzde 60’ı ABD’yi, yüzde 15’i AB’yi, yüzde 14’ü Çin’i yüzde 10’u ise Rusya’yı süper güç olarak görüyor. Bir önceki sene ABD’yi en güçlü ülke olarak bulanların oranı yüzde 63 seviyesindeydi.

Okyanusun iki yakasında da ABD’nin dünyanın hakim gücü olmayı yavaş yavaş yitireceğine yönelik bir algı var. AB’nin küresel arenadaki gücünün sabit kalması beklenirken, önümüzdeki beş yıl içinde Çin’in hakim güç olacağına inananların oranı yüzde 13’ten yüzde 25’e çıkmış durumda. İtalya’daki vatandaşların yüzde 44’ünün Çin’in önümüzdeki beş yıl içinde en hakim devlet olacağını düşünmesi dikkat çekici. Çin, Kuşak ve Yol Projesi kapsamında İtalya’ya da önemli yatırımlar yapıyor.

Kaynaklar: Die Welt, German Marshall Fund, Haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

ABD Almanya türkiye