Avrupa siyasetinde bir şeyler oluyor... Önce Boris, şimdi Süper Mario...

Avrupa Rusya Ukrayna
Avrupa siyasetinde bir şeyler oluyor... Önce Boris, şimdi Süper Mario...
Soldan sağa: İstifa eden İtalya Başbakanı Mario Draghi, görevi bırakan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, parlamentoda çoğunluğu kaybeden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron.

Avrupa kıtasında siyaset sahnesi ısındı. İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın ardından, İtalyan mevkidaşı Mario Draghi de görevini bıraktı. Fransa'da Macron mecliste çoğunluğu kaybetti. Neler oluyor?

Avrupa siyaseti hareketli günler geçiriyor. Kabinesindeki dört bakanın istifa etmesi ile birlikte İngiltere Başbakanı Boris Johnson da görevini bıraktı. Johnson’ı istifaya götüren süreçte sadece görevi süresinde kırdığı potlar değil, ülkedeki ekonomik durumun da etkisi vardı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Cumhurbaşkanlığı seçimini kazansa da parlamentoda çoğunluğu kaybetti. Geçen günlerde Türkiye’yi ziyaret eden, İtalya Başbakanı Mario Draghi de istifasını sundu.

Draghi’ye destek veren 5 Yıldız Hareketi Partisi’nin hükümetten desteğini çektiğini açıklamasından sonra Başbakan istifa kararı aldı. İtalya koalisyonlara ve siyasi skandallara aşina bir ülke. Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin de etkisiyle ülkenin içinde bulunduğu hassas pozisyondan ötürü, Mario Draghi’nin istifasını kabul etmedi.

UKRAYNA KONUSUNDA HASSASTI

Draghi işgalin başından bu yana Ukrayna’nın silahlandırılması ve Rusya’ya yaptırımlar uygulanmasını en yüksek sesle dillendiren liderlerden biri. Ona muhalif olanlar ise bu desteğin ülke içinde ekonomik koşulları daha zorlaştırdığını düşünüyor.

İstifası kabul edilmeyen Başbakan buna rağmen hükümet kurmayı kabul etmezse, Cumhurbaşkanı görevi oy oranına göre diğer parti üyelerine tevdi edecek ancak onlar da koalisyon kuramazsa ülke yeniden seçime gidecek. Seçim takvimi olarak sonbahar gözükse de İtalya, II. Dünya Savaşı’ndan sonra hiç bu mevsimde seçim yapmadı çünkü Meclis o tarihlerde bütçeyi oyluyor.

Sağ ve solun ortasında bir politika tutturan Draghi, popülist 5 Yıldız Hareketi’nin desteğini çekmesi sonucu istifa kararı alsa da 5 Yıldız Hareketi’nde de işler istendiği gibi gitmiyor. Partinin toplumda eski heyecanı yaratmadığı düşünülüyor. Hareketin lideri Guiseppe Conte, Rusya ile daha diplomatik bir çözüm arayışında olunması gerektiğini düşünüyor. Conte, yüksek enflasyondan dolayı yaşam standardı düşen ailelere destek istiyor. Partinin seçmenlerinin büyük bir kısmı daha yoksul ailelerin yaşadığı güney bölgelerinde oturuyor.

Avrupa siyasetinde bir şeyler oluyor... Önce Boris, şimdi Süper Mario... - Resim : 1
Draghi geçtimiz günlerde Ankara'ya gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmüştü. Fotoğraf: Reuters

LAKABI SÜPER MARİO

2008 krizinden sonra Avrupa’yı saran ve Yunanistan’ın iflası ile sonuçlanan borç krizinde, Avrupa Merkez Bankası’nı uzun yıllar yöneten Mario Draghi’nin, İtalya ekonomisini düze çıkarması bekleniyordu. Draghi 13 Şubat 2021 tarihinde pandeminin gölgesinde göreve geldi, ardından Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, Başbakan'ın ekonomi üzerine planlar yapmasını güçleştirdi.

Avrupa piyasalarına hakim olan analist Sabrina Khanniche, Draghi’nin istifasının Avrupa ekonomisi için olumsuz bir gelişme olduğunu söylerken, “Onun Başbakan olmasının insanları temin edici bir yanı vardı. Bu durum Euro Bölgesi’nin sorunlarına bir yenisini ekledi” ifadelerini kullandı. Draghi Avrupa Merkez Bankası yöneticiliği döneminde gösterdiği performans sebebiyle Süper Mario lakabını almış, bugün dolar karşısında değeri düşen euroya güvenin devam etmesini sağlamıştı.

Koalisyonun destekçilerinden Demokratik Parti’nin lideri Enrico Letta parlamentonun Draghi’ye güvenoyu vermesi için daha beş günü olduğunu söyleyerek krizin çözülmesi umudunu dile getirdi.

Draghi’den sonra Putin yanlısı İtalyan siyasetçilerin daha fazla sahne alacağı düşünülüyor. Lig partisinin lideri Matteo Salvini, Rus siyasetçiye desteği ile tanınıyor. Salvini şimdiden seçim çağrıları yapmaya başladı. Aşırı sağcı lider Giorgia Meloni’nin popülerliği de son bir buçuk yıl içerisinde ciddi şekilde arttı.

Bugün Draghi’yi hükümetten indiren 5 Yıldız Hareketi’nin lideri Conte, benzer bir politik oyunla 2019 yılında Matteo Salvini tarafından görevden düşürülmüştü.

HÜKÜMETLER ÜLKESİ

İtalya yıllardır siyasi istikrarı yakalayamayan bir ülke. İkinci Dünya Savaşı’nın bitiş tarihi olan 1945 yılından bu yana ülkede toplamda 70 hükümet kuruldu. (Türkiye’de 1923 yılından bu yana 66 hükümet kuruldu) Hesaplamalara göre; ülkede 13 ayda bir yeni hükümet göreve geliyor. 2001-2006 yılları arasında Silvio Berlusconi yönetimi ile İtalya’da kesintisiz bir hükümet dönemi olmuş ancak Berlusconi yolun yarısında bakanlarının önemli bir kısmını değiştirmişti. 1945-2019 yılları arasında Fransa’da da 70’ten fazla hükümet kurulduğunu belirtelim. İtalya’da seçimler sonucu 945 milletvekili ve senatör meclisin yolunu tutuyor.

Kaynaklar: Wall Street Journal, New York Times, AA, Reuters, The Economist

Avrupa siyasetinde bir şeyler oluyor... Önce Boris, şimdi Süper Mario... - Resim : 3

Kaynak: Web Özel

İngiltere Başbakanı Boris Johnson İtalya Başbakanı Mario Draghi