Annenin amigo kızlardan korkunç 'deepfake' intikamı!

ABD
Annenin amigo kızlardan korkunç 'deepfake' intikamı!

Raffaela Spone adlı bir kadın, ABD'nin Pennsylvania eyaletinde lise öğrencisi olan amigo takımındaki kızına takım arkadaşları tarafından zorbalık yapıldığı gerekçesiyle deepfake yoluyla (yapay şekilde görüntü değiştirme) intikam alma çabasıyla herkesi şaşkına çevirdi

ABD'de bir anne, okulun kız amigo takımından intikam almak için deepfake kullandı. Takımın üç üyesini çıplak, alkol kullanırken ve sigara içerken montajladı. Kadının daha önce taciz edilen eski takım üyesi kızının intikamını almaya çalıştığı bildirildi.

Raffaela Spone adındaki kadın bir okul, son günlerde tehlikesi tartışma konusu olan 'deepfake'i intikam amaçlı kullandı. Gerçeğinden ayırt etmesinin oldukça zor olduğu görüntüler, sesler ve görseller, yapay yollarla değiştirilirken, okulun kız amigo takımını hedef alan bir kadın, takımdaki üç lise öğrencisi kızla ilgili yanıltıcı fotoğraflar montajladı.

Amigo takımından 3 kız çıplak, alkol alırken ve elektronik sigara içerken sahte görüntülerle resmedildi. Ayrıca sanal telefon numarası üzerinden öğrencilerden birine, "Kendini öldür" mesajları gönderildiği belirtildi.

Aralık ayında yapılan şikayet üzerine, söz konusu numaraları satın alan IP adresi için soruşturma başlatıldı. Polis 50 yaşındaki Raffaela Spone'un evini tespit etti.

Kadının avukatı Robert Birch'ün açıklamasına göre, Spone'nun kendi kızının da aynı takımda amigo kız olduğu, ancak gördüğü baskılar nedeniyle 2019'da ayrılmak zorunda kaldığı öne sürüldü. Birch, talep etmesine rağmen müvekkili aleyhine delil göremediğini söyleyedi. 30 Mart'ta mahkemeye çıkacak olan 50 yaşındaki kadın ise tutuklandı. 

DEEPFAKE NEDİR?

Mevcut bir videoda yer alan bir kişinin yapay sinir ağları kullanılarak uygunsuz bir videoya eklenmesine deepfake ismi veriliyor. Sahte haberlerde, intikam videolarında veya herhangi bir kişinin itibarsızlaştırılması için hazırlanan videolar çeşitli platformlarda paylaşılıyor.

Videoda bahsi geçen kişi hiç ilgisinin olmadığı bir şey ile karşı karşıya kalıyor. Sosyal ağlar birer birer deepfake videolarını yasaklasa da bu durumun önüne geçilmesi için daha kapsamlı çalışmalar gerekiyor.

 

DEEPFAKE NE DEMEK?

Deepfake kelimesi İngilizce deep (derin öğrenme) ve fake (sahte) kelimelerinin birleşimiyle oluşan bir kelime olarak biliniyor. Yani sahte öğrenme, öğretme olarak isimlendirilebilir.

 

Kaynak: Haber Global TV

ABD Pennsylvania Deepfake intikam