Bir tıkla ölmüş kişilerin yüzü canlanıyor: 'Bu teknolojiye kayıtsız kalamazdık'
İsrail merkezli soyağacı sitesi MyHeritage, kullanıcıların ölmüş yakınlarını deepfake teknolojisiyle "canlandıran" bir uygulama geliştirdi. Uygulama, eski fotoğraflardaki kişileri gerçekçi bir şekilde hareket ettiriyor, hatta göz kırptırıyor, gülümsetiyor.
Deepfake teknolojisi, yapay zeka yardımıyla yüz fotoğraflarından yüksek gerçekliğe sahip sahte videolar üretilmesine olanak sağlıyor.
Soyağacı oluşturan çevrimiçi platformuyla tanınan İsrail merkezli MyHeritage, bu kez Deepfake teknolojisini kullanarak ölmüş kişilerin fotoğraflarını 'canlandırdı'. Uygulama eski fotoğrafları hareketli hale getiriyor, hatta fotoğraflardaki kişileri gülümsetiyor.
BBC Türkçe'de yer alan habere göre, MyHeritage, DeepNostalgia (Derin Nostalji) adlı uygulamada "yaşayan kişilerin sahte videolarının yaratılması gibi amaç dışı kullanımları önlemek" için videolara ses konulmadığını açıkladı.
MyHeritage'ın sitesinin sıkça sorulan sorular bölümünde, yeni uygulamanın "nostalji" amaçlı olduğu belirtilerek şöyle deniliyor: "Sevdiklerimizi hayata döndüren bu özellik bazı kişiler tarafından 'sihirli' bazı kişiler tarafından da 'ürkütücü' bulunabilir. Sonuçlar tartışmalı olabilir ama bu teknolojiye kayıtsız kalmak zor."
With our new Deep Nostalgia™, you can see how a person from an old photo could have moved and looked if they were captured on video! Read more: https://t.co/ZwUwzJRQ26 #RootsTech #RootsTechConnect pic.twitter.com/LERXhrqiut
— MyHeritage (@MyHeritage) February 25, 2021
Deep Nostalgia teknolojisi, İsrail şirketi D-ID tarafından geliştirildi. Yapay zekanın kullanıldığı bu teknolojinin canlı kişilerin yüz ve vücut hareketlerini temel alıyor.
Sitede Kraliçe Victoria ve Florence Nightingale gibi tarihi figürlerin "canlandırılmış" videoları bulunuyor.
Şirket bu ayın başında doğum yıldönümünde YouTube'da 16. ABD Başkanı Abraham Lincoln'ün videosunu yayımlamıştı.