Amerika Avrupalı ortaklarını ikna peşinde: 'Rusya'ya karşı sesinizi daha güçlü çıkarın'

ABD Rusya Ukrayna
Amerika Avrupalı ortaklarını ikna peşinde: 'Rusya'ya karşı sesinizi daha güçlü çıkarın'
Avrupalı ülkeler 2014 yılında Ukrayna'nın işgali sonrası Rusya'ya yaptırım kararı almıştı. Kolaj: Haberglobal.com.tr

Amerika Birleşik Devletleri, Rusya ile olan Ukrayna krizini aşmak için Avrupalı müttefiklerinin desteğini arıyor. Uzmanlara göre Avrupa 2014'teki Avrupa değil. Bu kez sanayileşmiş Avrupa ülkelerinde farklı bir iklim var.

Rusya ile Amerika Birleşik Devletleri arasında Soğuk Savaş yıllarından bu yana en yoğun temaslar yaşanıyor. Ukrayna geleceğini Avrupa Birliği ve NATO’da görürken Rusya bu kadar yakınında olan ve tarihi bağları sıkı bir komşusunun batı bloğuna yaklaşmasından rahatsız. Başkan Vladimir Putin ve ekibi ABD’den Ukrayna’nın NATO’ya girmeyeceği konusunda garanti istiyor. ABD tarafı bu garantiyi vermekten uzak. Her ulusun kendi kaderini tayin hakkı olduğunu savunuyorlar.

Amerika Birleşik Devletleri geçmişte Rusya’ya karşı politikalar belirlerken tarihi müttefiki olan Avrupa’yı cepte sayıyordu. Şimdi ise ABD Avrupa’nın Rusya konusundaki hamlelerini kestiremiyor. Avrupa’da yıllar içerisinde pek çok denge değişti. Dinamo Almanya’da 16 yıllık Merkel dönemi bitti. İngiltere artık Avrupa Birliği’nde bile değil ve dünyada farklı ittifaklar arayışında. Fransa’da siyaset gittikçe sağa kayıyor ve Macron da bu yıl düzenlenecek seçimlerde ‘Fransa’nın çıkarları’ konusuna iyice sarılıyor.

Rusya ise Avrupa için çok önemli. Avrupa’nın bir numaralı doğalgaz tedarikçisi olan Rusya, yakın zamanda Belarus üzerinde yaşanan göçmen krizi ile Avrupa’ya karşı jeopolitik kozları kullanmaya da hazır olduğunu gösterdi.

2014'TE AVRUPA DA YAPTIRIM UYGULAMIŞTI

Amerika Birleşik Devletleri ise Avrupalı devletlerden Rusya’ya karşı daha açıktan bir tavır almasını istiyor. Şu an Birleşik Krallık dışında bütün Avrupalı büyük devletler Rusya ile ekonomik ilişkilerini derinleştiriyor. 2014 yılında Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrasında Avrupalı devletler de Rusya’ya yaptırım uygulamıştı.

Pek çok uzmana göre Rus askerleri tekrar Ukrayna’ya girmeyecek, son dönemde yaşanan gelişmeler ile sadece uluslararası alandaki tanınırlığını artırıyor. Bir dönem Avrupa Birliği’ne dış politika danışmanlığı veren Nathalie Tocci, “Putin daha Ukrayna’da bir varlığı olmadan Ukrayna’nın geleceğini Biden ile tartışıyor” diyor.

University London College’dan Rusya uzmanı Mark Galeotti’ye göre Rusya’nın Ukrayna’yı fiilen işgal etmediği bir durumda Avrupalı devletler Rusya ile kendi bildikleri yoldan ilişki kurmaya devam edecekler. Rusya’ya coğrafi olarak daha yakın olan ve Sovyetler Birliği dönemini iyi bilen Baltık ülkeleriyle Polonya’nın ABD ile daha paralel bir politika izlemesi bekleniyor.

KUZEY AKIM 2 ONAYDA

Almanya ise Rusya ile yeni ekonomik ilişkiler kurmasa bile var olanı koruma konusunda kararlı. İki ülke arasında kurulacak Kuzey Akım 2 boru hattı çalışmaya başlamadan önce sadece Almanya tarafından bir teknik onay bekliyor. (ABD bu onayın verilmemesi için diplomatik çalışmalar yapıyor.)

Amerika Avrupalı ortaklarını ikna peşinde: 'Rusya'ya karşı sesinizi daha güçlü çıkarın' - Resim : 2

Avrupa’dan başka ülkeler de Almanya’nın bu projesini onaylamıyor ve kıtanın doğal kaynak açısından Rusya’ya fazla bağlandığını söylüyorlar. Tarihsel olarak Rusya’ya yakın olan Sosyal Demokrat Partili (SDP) yeni başbakan Olaf Scholz da Rusya ile kurulacak özel sektör ekonomik ilişkilerini siyasetten ayrı tutmaya kararlı. Kuzey Akım 2 Boru Hattı Rusya’dan Almanya’ya akan doğalgaz kapasitesini iki katına çıkaracak.

Rusya’ya karşı ekonomik tavır konusunda Avrupa’da kafaların karışık olduğu bu dönemde Donald Trump döneminin Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John R. Bolton Putin’in olası stratejisi için, “Karşısındakinin zayıflıklarına göre hareket edecek, güçlü yanlarına göre değil” değerlendirmesinde bulundu.

Bolton’a göre Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda uzun sürebilecek bir Rusya karşıtı terör tehlikesi de bulunuyor. Bolton batı ittifakının Rusya ile arasında tampon bölgeler (gray zone) yaratmasını öneriyor. Bolton’a göre Almanya Rusya Ukrayna sınırındaki askerlerini çekene kadar Kuzey Akım 2 boru hattını devre almamalı.

Rus tarafı 43 milyon nüfuslu Ukrayna’yı işgal etmek gibi bir düşünceleri olmadığını söylüyor. ABD ile diplomatik temasların sonuç vermemesi üzerine Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, “Sabrımız tükeniyor” açıklamasında bulunurken yardımcısı Sergei Rybakov, “Ukrayna asla, asla NATO üyesi olamaz” demekte.

Kaynaklar: The Wall Street Journal, Washington Post

Kaynak: Web Özel

ukraynada neler oluyor