Almanya'daki NATO üssünde alarm verilmişti, nedeni ortaya çıktı!

Almanya NATO Rusya
Almanya'daki NATO üssünde alarm verilmişti, nedeni ortaya çıktı!

Aachen yakınlarındaki Geilenkirchen'deki NATO hava kuvvetleri üssünde güvenliğin geçici olarak artırılmasının arkasında olası Rus sabotaj eylemi olduğu ortaya çıktı.

NATO, geçen cuma günü Geilenkirchen'deki üssünde geçici olarak ikinci en yüksek uyarı seviyesini ilan etmişti. Nedeni artık biliniyor: Rusya'nın olası sabotaj eyleminden kaynaklanan  bir tehdit.

Aachen yakınlarındaki Geilenkirchen'deki NATO hava kuvvetleri üssünde güvenliğin geçici olarak artırılmasının arkasında, Rus sabotaj eyleminin olası tehdidine ilişkin istihbarat bilgisi vardı. Alman güvenlik çevrelerine göre, yabancı bir istihbarat teşkilatından "Rusya'nın insansız hava aracı kullanarak NATO üssüne yönelik olası bir sabotaj eylemine yönelik hazırlık faaliyetlerine" dair uyarı verildi.

Geçtiğimiz hafta, Kuzey Ren-Vestfalya'daki NATO üssünde olası bir tehdit nedeniyle ikinci en yüksek güvenlik seviyesi neredeyse 24 saat boyunca yürürlükteydi. Hiçbir şey olmayınca güvenlik önlemleri cuma günü öğleden sonra daha önce uygulanan Seviye Bravo+ düzeyine indirildi. Bir sözcü, bunun personele yönelik potansiyel riski en aza indirmeye yönelik bir ihtiyati tedbir olduğunu açıkladı.

Daha önce, zorunlu olmayan tüm çalışanlar, gizli servisin ihbarı nedeniyle evlerine gönderiliyordu. Edinilen bilgiye göre hava trafiği kesintiye uğramadı. İkinci en yüksek güvenlik seviyesi olan Charlie, NATO jargonunda bir olayın meydana geldiği veya ittifaka karşı bir tür terör eyleminin muhtemel olduğuna dair istihbarat olduğu anlamına geliyor.

Basında çıkan haberlere göre, Temmuz ayında Almanya ve diğer Avrupa ülkelerindeki ABD askeri üslerinde terör tehdidi nedeniyle alarm durumu zaten yüksekti. O dönemde ABD'li yayın kuruluşu CNN'in isimsiz iki hükümet temsilcisine dayandırdığı haberine göre, Pentagon üslerde ikinci en yüksek güvenlik seviyesini ilan etmişti. İddia edilen tehdidin niteliği belirsizliğini koruyor.