Almanya Dışişleri: "AB genişlemesi jeopolitik bir gereklilik"

Almanya Avusturya Rusya Bulgaristan AB Dünya haberleri Gündem haberleri
Almanya Dışişleri: "AB genişlemesi jeopolitik bir gereklilik"

Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, AB genişlemesinin jeopolitik bir gereklilik ve fırsat olduğunu söyledi. Baerbock, konuşmasının devamında "Biz Avrupalılar ancak bir arada durursak bu dünyada kendimizi gösterebiliriz." ifadelerini kullandı.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, AB Genişlemesi ve Reformu Konulu Dışişleri Bakanları Konferansı'nın açılış konuşmasını gerçekleştirdi.

Kriz girdabına karşı birlikte hareket etmenin önemine işaret eden Baerbock, "AB'nin genişlemesi jeopolitik bir gereklilik, aynı zamanda AB için jeopolitik bir fırsattır." dedi.

Baerbock, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sadece Ukrayna'yı değil Moldova, Gürcistan ve Batı Balkanları da Avrupa'dan ayırarak Avrupa'da bir boşluk açmaya çalıştığını savunarak "Eğer bu ülkeler, Rusya tarafından kalıcı olarak istikrarsızlaştırılırsa o zaman bu, bizi de hepimizi de savunmasız hale getirir. Avrupa'da artık gri alanları kaldıramayız." ifadesini kullandı.

Dünyada yaşanan zorluklara dikkati çeken Baerbock, "Hepimiz için açıktır ki biz Avrupalılar ancak bir arada durursak bu dünyada kendimizi gösterebiliriz. Bu nedenle zamanımızın en büyük Avrupa sorusu, Birliği güçlendirip güçlendirmeyeceğimiz değil, nasıl güçlendireceğimizdir." değerlendirmesinde bulundu.

AVUSTURYA BAŞBAKANI, "ŞENGEN DÜZELTİLMEDEN GENİŞLETEMEYİZ" DEMİŞTİ

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, 25 Eylül tarihinde Bulgar mevkidaşı Nikolay Denkov ile Viyana'da görüşmesinde, "Şengen bölgesi düzeltilmeli. Düzeltilene kadar da genişletemeyiz." ifadelerini kullandı.

Bulgaristan Haber Ajansının (BTA) haberine göre görüşmenin ardından basın toplantısında konuşan Nehammer, "Şengen bölgesi düzeltilmeli. Düzeltilene kadar da genişletemeyiz." dedi.

Nehammer, söz konusu tutumun Bulgaristan veya Romanya ile bir ilgisinin olmadığını vurgulayarak, "Şengen bölgesi amacına uygun olarak işlemediği için, genişlemesi şu aşamada düşünülemez." ifadesini kullandı.

Avusturya'nın, sınırlarını korumak için Bulgaristan gibi güçlü ortağa ihtiyacının olduğunu kaydeden Nehammer, Sofya'ya daha fazla mali destek verilmesi gerektiğini belirtti.

 

 

Kaynak: AA