Aliyev: Azerbaycan ile Ermenistan arasında barış anlaşması mümkün

İlham Aliyev Azerbaycan
Aliyev: Azerbaycan ile Ermenistan arasında barış anlaşması mümkün

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Uluslararası Nizami Gencevi Merkezinin düzenlediği "Güney Kafkasya: Bölgesel Kalkınma ve İşbirliği Perspektifleri" konulu web konferansına katıldı.

Dağlık Karabağ Savaşı sonrasında bölgedeki durum, Ermenistan'la ilişkilerin geleceği, Azerbaycan'ın planları konusunda konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, farklı ülkelerden eski cumhurbaşkanları, başbakanlar ve bakanların yer aldığı katılımcıların sorularını yanıtladı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Eski Letonya Cumhurbaşkanı Valdis Zatlers'in sorusu üzerine Ermenistan ile barış anlaşmasının mümkün olup olmayacağı konusunda açıklama yaptı. 

Aliyev şunları söyledi:

"Azerbaycan ile Ermenistan arasında barış anlaşmasının mümkün olduğundan tamamen eminim. Ayrıca bunu daha kısa sürede başarmanın da mümkün olduğunu söyleyebilirim.  Şu anda eksik olan Ermenistan'ın siyasi iradesinin olmamasıdır. Çünkü ben defalarca açık şekilde 'Azerbaycan, Ermenistan'la barış anlaşması üzerinde çalışmaya hazırdır' dedim. Bu anlaşma imzalanırsa güvenlikle, güç kullanmamayla, mevcut gerçekliklerin kabul olunmasıyla ilgili meseleler bu barış belgesinin ayrılmaz bir parçası olacak.

Ne yapmak lazım? Ermenistan'da parlamento seçimleri yapılana kadar beklemek lazım. Bu dönemin Ermenistan için çok hassas olduğunu biliyoruz. Bugün Ermenistan'da birileri Azerbaycan ile barış anlaşması hakkında konuşursa bunun o kişiye puan kazandırmayacağını düşünüyorum. Ancak yine de ülke liderleri siyasi kariyerlerini değil, devletlerini düşünmeliler. Bu açıdan seçimlerden sonra bizim için bu konunun açıklığa kavuşacağını umuyoruz. 

"DAĞLIK KARABAĞ'IN STATÜSÜ TARTIŞMA KONUSU DEĞİLDİR"

Barış anlaşması elbette ki her iki ülkenin toprak bütünlüğünün tanınmasını kapsıyor ve biz bunu yapmaya hazırız. Biz açık şekilde Ermenistan'ın toprak bütünlüğünü tanımaya hazırız ve hiç şüphesiz Ermenistan da Azerbaycan'ın uluslararası sınırları içinde toprak bütünlüğünü tanımalı. Sizin de bildiğiniz gibi Dağlık Karabağ Azerbaycan'ın bir parçasıdır ve bununla ilgili hiç şüphe yok. Dağlık Karabağ işgal döneminde ve şimdi Azerbaycan'ın bir parçasıdır ve her zaman böyle olacaktır. Bu yüzden de onlar Dağlık Karabağ'ın statüsü hakkında bütün çabalardan vazgeçmeliler. Bu tartışma konusu değil. Bizdeki bilgilere göre Rus barış güçlerinin kontrolü altındaki bölgede 30 bin kişi yaşıyor. Orada yaşayan insanlar bizim vatandaşlarımız. Biz onları Ermeni propagandasıyla beyinleri yıkanmış vatandaşlarımız olarak görüyoruz. 

Eğer barış anlaşmasına varılırsa tabii ki de ikinci aşama olan 3 Güney Kafkasya ülkesi arasında serbest ticaret gerçekleşebilir ve bu mümkün. Biz buna hazırız, Ermenistan'dan olumlu yanıt bekleyeceğiz. "

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, topraklarının 30 yıl işgal altında bulunmasına ve o bölgelerdeki büyük ölçekli yıkıma rağmen geleceğe bakmaya hazır olduklarını da belirterek, "Umarız zamanı gelir ve Güney Kafkasya'daki aktif iş birliği ve entegrasyondan konuşuruz" dedi.

"ŞİMDİ GELECEĞE BAKMALIYIZ"

Aliyev, savaşın bölgedeki durumu tamamen değiştirdiğini, dolayısıyla Güney Kafkasya için yeni yaklaşım ve yeni gündeme ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

İşgal döneminde Ermenistan'la hiçbir şekilde iş birliği yapmayacaklarını açıkça ifade ettiklerini hatırlatan Aliyev, "Şimdi geleceğe bakmalıyız. Azerbaycan, topraklarının 30 yıl işgal altında bulunmasına, o bölgelerdeki büyük ölçekli yıkıma rağmen entegre Güney Kafkasya'nın parçası olarak geleceğe bakmaya hazırdır. Umarız zamanı gelir ve Güney Kafkasya'daki aktif iş birliği ve entegrasyondan konuşuruz." dedi.

"İSTESEK DE İSTEMESEK BİZ KOMŞUYUZ"

Aliyev, bölgede gerçekleştirilecek ulaşım projelerinden bahsederek, şunları söyledi:

"Zengezur koridorunun açılmasının ardından bölgedeki tüm ülkeler için yeni fırsatlar oluşacak. Azerbaycan, iş birliğine ve ortak gelecek planlamaya açıktır. İstesek de istemesek de biz komşuyuz, yan yana yaşamalıyız ve yeniden birlikte yaşamayı öğrenmeliyiz. Kolay değil. Burada duygular var. Azerbaycan halkının kurtarılmış topraklara gidip tamamen yıkılan yerleri görünce neler hissettiklerini bir düşünün. Politikacılar, bölgede sürdürülebilir kalkınma, barış ve güvenliğin ancak karşılıklı faaliyet yoluyla sağlanabileceğini anlatmalılar."

"ERMENİSTAN KENDİNİ BÖLGEDEKİ TÜM PROJELERDEN MAHRUM BIRAKTI"

"İkinci Karabağ Savaşı bölgede yeni bir gerçeklik oluşturdu. Bu bakımdan bugünkü müzakerelerin konusu çok önemlidir. Ermenistan'da bir kriz yaşanıyor. Ermenistan, kendini bölgedeki tüm projelerden mahrum bıraktı. İkinci Karabağ savaşı sonucunda Azerbaycan, Ermenistan'ın işgal ettiği toprakları kurtardı. 10 Kasım 2020'de imzalanan üçlü bildirinin ardından bölgede yeni bir gerçeklik oluştu.

Azerbaycan, Güney Kafkasya'nın önde gelen ülkelerinden biri olarak söz konusu bildiri çerçevesinde bölge ülkelerinin işbirliği için bir dizi önemli öneri ve girişimlerde bulundu. Bunlar arasında ulaşım ve iletişimin açılması ve diğer işbirliği fırsatları yer almaktadır.

Aliyev, Azerbaycan'ın bu yıllar zarfında toprak bütünlüğünü yeniden sağlamaya, işgal altındaki topraklarını kurtarmaya ve bir milyondan fazla mültecinin geri dönmesi için çalıştığını ve tüm bunları uluslararası hukukun norm ve ilkelerine uygun olarak yaptığına dikkati çekerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Ermeni toplumu bu yeni gerçekliğe adapte olmalıdır. Bu adaletin zaferiydi. Maalesef bugün Ermenistan toplumunda intikamcı eğilimler ve Azerbaycan düşmanlığı hüküm sürmektedir. Biz geleceğe bakmalıyız.

Kaynak: Haber Global TV

Azerbaycan İlham Aliyev Güney Kafkasya