Aleksey Navalni'nin şüpheli ölümü: Ailesi kayıp cesedi istiyor

MOSKOVA / BİZİM AJANS
Rusya Vladimir Putin
Aleksey Navalni'nin şüpheli ölümü: Ailesi kayıp cesedi istiyor

Aleksey Navalni’nin Sözcüsü Kira Yarmiş, Rus muhalif siyasetçinin Kuzey Kutbu'ndaki izole bir cezaevinde hayatını kaybettiğini doğruladı ve "muhalifin öldürüldüğünü" söyledi. Sözcü, Navalni’nin cenazesinin nerede olduğunun bilinmediğini kaydetti.

Aleksey Navalni’nin Sözcüsü Kira Yarmiş, Navalni'nin annesine verilen resmi bir notta Cuma günü yerel saatle 14.17'de öldüğünün belirtildiğini söyledi. Yarmiş, cezaevinde çalışan bir görevlinin Navalni'nin cesedinin ölümüyle ilgili soruşturma bağlamında yakındaki Salehard kasabasına nakledildiğini söylediğini bildirdi. Sözcü, Navalni'nin naaşının ailesine teslim edilmesini istedi.

Navalni'nin ekibi, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, bir avukat ve Navalni'nin annesinin Salehard'daki morga gittiklerinde morgun kapalı olduğunu duyurdu. Navalni'nin ekibi, avukatın morgu aradığını ve cenazenin orada olmadığının söylendiğini de ekledi.

Kira Yarmiş, X üzerinden "Aleksey Navalni'nin cesedinin derhal ailesine teslim edilmesini talep ediyoruz" diye yazdı. Navalni'nin Cuma günkü ölümünün nedenleri ve koşulları büyük ölçüde belirsizliğini koruyor.

Rusya Federal Cezaevi Servisi, Navalni'nin Moskova'nın yaklaşık 1.900 kilometre kuzeydoğusundaki Yamalo-Nenets bölgesinde bulunan Harp kasabasındaki cezaevi kompleksinde yürüyüş yaptıktan sonra kendini iyi hissetmediğini ve bilincini kaybettiğini duyurdu.

Bir ambulans geldi, ancak Navalni yeniden hayata döndürülemedi. Ölüm nedeni halen tespit edilmeye çalışılıyor.

"NAVALNİ ÖLDÜRÜLDÜ"

Navalny'nin yolsuzlukla mücadele vakfının yönetim kurulu başkanı Maria Pevçih, muhalefet liderinin "milyonlarca kalpte sonsuza kadar yaşayacağını" söyledi ve "Navalni öldürüldü. Yaşamaya nasıl devam edeceğimizi hâlâ bilmiyoruz, ama birlikte bir şeyler bulacağız" dedi.

Rusya'daki siyasî baskıları izleyen bir grup olan OVD-Info'ya göre, Cuma günü Rusya'nın çeşitli şehirlerinde Sovyet dönemi tasfiyelerinin kurbanlarına adanmış anıtlara Navalni'nin anısına çiçek bırakmaya gelen 100'den fazla kişinin gözaltına alınmasından sonra bugün de gözaltılar devam etti.

Anıtlar bir gecede kaldırıldı, ancak insanlar bugün de çiçek bırakmaya devam etti. Moskova'da, sosyal ağlarda paylaşılan bir videoda gösterildiği üzere, polis çığlık atan bir kadını kalabalığın arasından çekerken büyük bir grup insan "utanç" sloganları attı.

St. Petersburg'daki bir anma töreninde, aralarında Navalni onuruna düzenlenen bir ayine gelen bir rahibin de bulunduğu 10’dan fazla kişi gözaltına alındı.

Ülke genelindeki diğer şehirlerde de polis bazı anma anıtlarını kordon altına aldı ve orada bulunanların fotoğraflarını çekerek kişisel bilgilerini kaydetti.