Afganistan'daki kaosun hedefi Biden bu kareyle gündem oldu

ABD Joe Biden
Afganistan'daki kaosun hedefi Biden bu kareyle gündem oldu

Taliban 10 günde tüm ülkeyi ele geçirirken, ABD yönetimi eleştirilerin hedef noktası oldu. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan Başkan Joe Biden'in Taliban'ın iktidarı ele geçirdiği Afganistan'da uluslararası toplumu insan hakları konusunda harekete geçirmeye hazır olduğunu söyledi

Biden, 20 yılda trilyonlarca dolar harcadıklarını, 300 binden fazla Afgan kuvvetini modern ekipmanlarla donattıklarını ve eğittiklerini anımsatarak, "Yakın hava desteği sağlayarak, hava kuvvetlerinin çalışır durumda olduğundan emin olarak, kuvvetlerine yiyecek ve ekipman ikmali yaparak ve tüm maaşlarını ödeyerek verdiğimiz taahhütleri tutmaya devam etmemiz konusunda ısrar edeceğim ama savaşmayı istemek zorundalar. Taahhüdümüzü tutacağız ama kararımdan pişman değilim" açıklaması yapmış, 8 Temmuzda bir gazetecinin sorusuna Afganistan'ın 300 bin kişilik iyi ekipmanlı bir ordusu olduğunu söyleyerek, "Taliban'ın tüm ülkeyi ele geçirmesinin küçük bir ihtimal olduğunu" söylediği görüntüler sosyal medyanın yeniden gündemine oturdu.

ELEŞTİRİLERİN ODAĞINDAKİ BIDEN'IN FOTOĞRAFI GÜNDEM OLDU

ABD Başkanı Joe Biden'ın, ulusal güvenlik ekibiyle Afganistan'daki son gelişmeleri ve ülkedeki Amerikalıların tahliyesiyle ilgili son durumu ele aldığı bildirildi. ABD başkanı Biden'ın tüm bu gelişmeleri takip ettiği toplantıdan gelen kare ise Washington'ın yaşadığı şoku gözler önüne seriyor.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, halen Camp David'de bulunan Biden, aralarında Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Savunma Bakanı Lloyd Austin, Genelkurmay Başkanı Mark Milley ve CIA Direktörü William Burns'ün de olduğu çok sayıda isimle video konferans üzerinden görüştü. Ulusal güvenlik ekibiyle Afganistan'daki son gelişmeleri ele alan Biden, Kabil Büyükelçiliğinde ve bölgede bulunan Amerikalılar ile ABD'ye destek olan Afganların ülkeden tahliyesine yönelik operasyona ilişkin kapsamlı bir brifing aldı.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Biden'ın uluslararası toplumu insan hakları konusunda harekete geçirmeye hazır olduğunu söyleyerek, "Başkan, uluslararası toplumu bu konuda harekete geçirmeye hazır. Biden, insan hakları sorunlarınıönemsiyor ve önümüzdeki dönemde bunlara odaklanmaya devam edeceğiz. Ancak bu, Amerika Birleşik Devletleri'nin başka bir ülkedeki iç çatışmanın ortasında üçüncü on yıllık bir savaşa girmesi için bir neden değildi." ifadelerini kullandı. 

ABD AFGAN ORDUSUNU SUÇLADI

Sullivan, ülkesinde ABC ve NBC televizyonlarının gündüz kuşağı yayınlarına katılarak Afganistan'daki duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ABD Başkan Joe Biden'ın, ülkesinin Afganistan'da bir on yıl daha savaşı sürdürmesini istemediğini, 20 yılda milyarlarca dolar yatırım yapılan ve eğitilen Afgan ordusunun ülkeyi savunmaya başlamasının vaktinin geldiğine inandığını belirten Sullivan, "Onlara (Afgan ordusu) irade kazandırmayı başaramadık ve sonuçta Kabil için savaşmamaya karar verdiler." ifadesini kullandı.

ABD için en kötü senaryonun ABD'nin Afgan ordusunun kendisinin savaşmaya hazır olmadığı durumda binlerce askerini iç savaşa sokmak olacağını vurgulayan Sullivan, Başkan Biden'ın bu meselede elinde olmadan kötü tercihler arasında seçime zorlandığı görüşünü dile getirdi. "Kabil'de olanların yüreklerini yaraladığını" ifade eden Sullivan, Biden'ın tercihinin arkasında olduğunu kaydetti.

 

TRUMP İSTİFAYA ÇAĞIRDI

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Taliban'ın Afganistan'ın başkenti Kabil'i ele geçirmesinin ardından Başkan Joe Biden'ı istifaya çağırdı. Trump'ın yazılı açıklamasında, "Joe Biden'ın Afganistan'da yaşananlara izin verdiği için utanç içinde istifa etme zamanı geldi." ifadesine yer verdi.

Biden'a istifa çağrısıyla ilgili, "Bu önemli bir şey olmamalı. Çünkü meşru bir şekilde seçilmedi." sözlerini kullanan Trump ayrıca ABD Başkanını, ülkedeki Kovid-19 vakalarındaki artış, iç göç, ekonomi ve enerji konularında da eleştirdi.

 

"SON DERECE VAHİM"

Eski ABD Başkanı, istifa çağrısından önce yayımladığı bir diğer bildiride ise "Joe Biden'ın Afganistan'da yaptığı efsane. Amerikan tarihinin en büyük yenilgilerinden biri olarak tarihe geçecek!" sözlerini sarf etmişti.

ABD Başkanı Joe Biden, Taliban'ın yönetimi ele geçirmesi üzerine Kabil'de devam eden büyükelçilik personelinin tahliyesine destek için Afganistan'a ilave bin asker daha gönderilmesini onayladı. Kabil'e gönderilen ve sayıları yaklaşık 5 bine ulaşan ABD birlikleri, Afganistan'da 20 yıl boyunca Amerikan askerilerine yardım eden Afganların tahliyesine de yardımcı olacak. Biden yönetiminin son dakika binlerce askeri tahliye için Afganistan'a yeniden göndermesi Amerikan basınında ülkede güvenlik durumunun ''son derece vahim'' olduğu şeklinde yorumlandı.

 

Kaynak: Haber Global TV

Afganistan Biden Taliban