Afganistan kaosa sürükleniyor! Türkiye'den Afganistan'a seferlerin tamamı iptal edildi

son dakika
Afganistan kaosa sürükleniyor! Türkiye'den Afganistan'a seferlerin tamamı iptal edildi

Taliban'ın ülke yönetimini ele geçirmesinin ardından, Kabil Havalimanı'nda kaçmaya çalışanların uçaklara binmesini engellemek için havaya ateş açıldığı görüldü, en az 5 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Türkiye'den ise Afganistan'a seferlerin tamamı iptal edildi

Taliban’ın Afganistan’daki ilerleyişi sürerken, başta ABD olmak üzere birçok ülke vatandaşlarını ve diplomatik personelini tahliye etmeye devam ediyor. Basında yer alan haberlerde, ABD’nin Kabil Büyükelçiliğinin geçtiğimiz saatlerde yayınladığı güvenlik uyarısına değinilerek, ABD Savunma Bakanlığının Kabil Havaalanı'nın güvenliğini sağlamak ve devam eden tahliye operasyonlarına destek amacı ile bin asker daha göndereceği ve toplam asker sayısını 6 bine çıkaracağı aktarıldı.

İsminin açıklanmaması koşuluyla basınına konuşan yetkili, Afganistan'daki toplam asker sayısını geçici olarak 6 bine çıkarılacağını ve söz konusu askerlerin 82. Hava İndirme Tümeni'nden gönderileceğini ifade etti.

Afganistan'ın başkenti Kabil'i dün ele geçiren Taliban güçleri, başkent sokaklarında devriye gezdi. Cumhurbaşkanlığı Sarayının çevresinde sıkı güvenlik önlemleri alan Taliban, başkanlık sarayına giriş çıkışları kapattı.

Taliban güçlerinin dün Afganistan'ın başkenti Kabil'e girmesinin ardından, Kabil Valiliğinde kontrolünü ele geçirdiği görüldü.

SİVİLLERİN SİLAHLARINI TOPLUYORLAR

Taliban yetkilisi tarafından yapılan açıklamada, Kabil'de sivillerin silahlarının toplanmaya başladığı belirtildi. Sözcü, "İnsanların silahları kişisel güvenlikleri için bulundurduklarını biliyoruz. Şimdi güvende hissedebilirler. Burada masum sivillere zarar vermek için bulunmuyoruz" dedi. 

MERKEL: AFGANİSTAN KONUSUNDA TÜRKİYE İLE YAKINDAN ÇALIŞMALIYIZ

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, Afganistan'daki son durumun ardından Türkiye ile yakın çalışılması gerektiğini söylediği ileri sürüldü.

Bild gazetesi, Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) kaynaklarına dayandırdığı haberinde, yönetim kurulu toplantısına bağlanan Başbakan Merkel'in, Afganistan'daki durumla ilgili görüşlerini paylaştığını yazdı. Haberde, Almanya'nın Afganistan'daki insanlara yerel bazda destek vermekle ilgilendiğine ve olası bir sığınmacı dalgasına dikkati çeken Merkel'in, "Bunun dışında da Türkiye ile yakın çalışmamız gerekiyor." dediği iddia edildi.

Almanya Şansölyesi'nin, Afganistan'dan çekilme kararının nihayetinde Amerikalılar tarafından verildiğini söylediği aktarılan haberde, ABD'li askerlerin çekilmesinin ardından bunun bir domino etkisi yaptığını anlatan Merkel'in, "Acı saatler yaşıyoruz, şimdi kurtarmaya konsantre olmalıyız." dediği kaydedildi.

"GANİ NAKİT DOLU ARABAYLA KAÇTI"

Rusya Büyükelçiliği'nden yapılan son dakika açıklamasında, dün uçağa binerek ülkeyi apar topar terk eden Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani'nin nakit dolu arabalarla ülkeden kaçtığı öne sürüldü. 

Rusya Büyükelçiliği sözcüsü Nikita Ishenko, "Rejim çökünce Ghani'nin Afganistan'dan kaçma şekli en belirgin şekilde karakterize ediliyor: Dört araba para doluydu, paranın bir kısmını bir helikoptere koymaya çalıştılar ama yapamadılar, para pistte kaldı" dedi.

TALİBAN'DAN İLK AÇIKLAMA KADINLAR HAKKINDA OLDU

Taliban tarafından yapılan açıklamada, kadın haklarına saygı gösterileceği ve kadınların eğitim almasına izin verileceği belirtildi. Taliban daha önceki uygulamaların aksine kadınların yalnız dolaşabileceğini, çalışabileceğini ve başörtü takmalarına izin verileceğini kaydetti. Taliban, kentten ayrılmak isteyen herkese güvenli geçiş sağlanabileceğini duyurarak kadınların korumalı bölgelere geçmesi çağrısında bulundu.

Alman basınında yer alan iddialara göre, 15 yaş üzeri evli olmayan kadınların Taliban'daki erkeklerin himayesine geçeceği iddia edildi. 

 Taliban tarafından yapılan açıklamada, başkent Kabil'de hastanelerin hizmet vermeye devam edeceği ve acil yardımların girişine izin verileceği belirtildi. Açıklamada, havalimanının da çalışmayı sürdüreceği ifade edildi. 

 

Afganistan kaosa sürükleniyor! Türkiye'den Afganistan'a seferlerin tamamı iptal edildi - Resim : 3

UÇAKLARA BİNMELERİNİ ENGELLEMEK İÇİN HAVAYA ATEŞ AÇILDI

Askeri uçaklar ile yapılan tahliye anlarından birinde ise adeta izdiham yaşandığı ortaya çıktı. Havaalanında yaşanan kaos anlarına ait görüntüleri kaydeden görgü tanığı, havaalanına gelen yetkililer ve üst düzey kişiler için gizlice biniş kartlarının basıldığı dedikoduları üzerine gidiş salonundaki kişilerin uçaklara doğru koşmaya başladığını ve adeta izdiham yaşandığını belirtti. İnsanların o anlarda çok çaresiz olduğunu ifade eden görgü tanığı, güvenlik güçlerinin insanların havalimanına girmesini engellemek için havaya ateş açtığını belirtti. İlk bilgilere göre en az 5 kişi hayatını kaybetti.

Geçtiğimiz saatlerde ABD’nin Kabil Büyükelçiliği tarafından yapılan güvenlik uyarısında, "Kabil'deki güvenlik durumu, havalimanı da dahil olmak üzere hızla değişiyor. Havaalanının ateş açıldığına dair haberler var, bu nedenle ABD vatandaşlarına oldukları yerlere sığınmaları talimatını veriyoruz" denilmişti.

Afganistan kaosa sürükleniyor! Türkiye'den Afganistan'a seferlerin tamamı iptal edildi - Resim : 4

TÜRKİYE'DEN SEFERLER İPTAL EDİLDİ

Türkiye'den Afganistan'a yapılması planlanan tarifeli seferlerin tamamı iptal edildi.

Türkiye’nin Afganistan’ın başkenti Kabil’deki Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, "Afganistan'dan ayrılma talebinde bulunan vatandaşlarımızın Buyükelçiliğimizle iletişime geçerek (Tel:+93 79 782 82 83), ivedilikle bilgi vermeleri rica olunur" denildi.

KABİL UÇAĞI İSTANBUL'DA

Başkent Kabil'de bulunan vatandaşlar ülkeden kaçmak için havalimanlarına akın etti. Bunun üzerine ülkeye gerçekleştirilen tüm uluslararası seferler iptal edildi. Ülkede bulunan Türk vatandaşları ve Türkiye'de ikamet eden eden yabancı uyruklu vatandaşların tahliyesi için gece saatlerinde THY ait bir uçak ülkeye gönderildi. TC-JJM kuyruk tescilli THY'ye ait yolcu uçağı TSİ saat 07.00'da Kabil Havalimanı'na iniş yaptı. 324 yolcunun tahliyesini gerçekleştiren uçak 16:50 sıralarında İstanbul'a iniş yaptı.

YOLCULARA 14 GÜN KARANTİNA

Kabil'de bulunan Türk vatandaşları ve ikamet izni olan yabancı uyruklu vatandaşları koronavirüs önlemleri kapsamında 14 gün ev karantinasına alınacak. Diğer yolcular iste İstanbul'da belirlenen 11 otelde karantinada tutulacak. 

UÇAKLARA AKIN EDİYORLAR 

BBC Güney Asya Büro Şefi Nicola Careem, Taliban'dan kaçmaya çalışan kişilerin havalimanına akın ettiğini gösteren bir video yayınladı.Videoda, çok sayıda insanın aprona tırmanarak uçağa girmeye çalıştığı görülüyor. 

 

NE OLDU?

ABD ile Taliban arasında Şubat 2020'de varılan barış anlaşması çerçevesinde bu yıl uluslararası güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci başladı.

Anlaşma yabancı güçlere saldırılmamasını öngörürken Taliban'ın Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair bir hüküm getirmedi.

Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, eş zamanlı şekilde hazirandan bu yana şiddetli saldırılarla Afganistan'da birçok ilçeyi, son bir ayda da vilayet merkezlerini hızla ele geçirdi.

Başkent Kabil çevresini kuşatan Taliban, kenar mahallelere girmeye başlarken hükümete yönetimi ve başkenti barışçıl şekilde devir çağrıları yaptı.

Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeyi terk etmesi ve hükümet güçlerinin başkentten ayrılmasıyla Taliban kenti tümüyle kontrolüne almaya başladı.

Afganistan kaosa sürükleniyor! Türkiye'den Afganistan'a seferlerin tamamı iptal edildi - Resim : 5

AFGAN CUMHURBAŞKANI TACİKİSTAN'A KAÇTI

Masada kavga devam ederken, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin 'kan dökülmesini engellemek için' açıklamasının ardından uçağa binerek kaçmasına tepkiler, çığ gibi büyüdü. Gani, daha önce yaptığı açıklamada, Taliban'a karşı cumhurbaşkanı olarak vatanını savunmaya devam edeceğini söylemişti.

"GANİ VE EKİBİNE LANET OLSUN"

Gani'nin ayrıldığını sosyal medya hesabından paylaştığı bir video ile doğrulayan Afganistan Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah ise "Afganistan'ı zor zamanda terk etti. Allah ondan hesap soracak" ifadelerini kullandı.

Afganistan Savunma Bakanı Vekili Bismillah Muhammedi ise Twitter'dan yaptığı paylaşımda "Ellerimizi arkamızdan bağladılar ve vatanı sattılar. Gani ve ekibine lanet olsun" ifadelerini kullandı.

TACİKİSTAN, GANİ'NİN KENDİ ÜLKELERİNE GELDİĞİNİ YALANLADI, ALMAN BASININDAN 'ÖZBEKİSTAN' İDDİASI

Tacikistan Dışişleri Bakanlığı, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeye geldiğine ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Gani'nin uçağının Tacikistan hava sahasına girmediği ve ülke topraklarına inmediği kaydedildi. Açıklamada, Tacik tarafına bu yönde herhangi bir talebin de iletilmediği ifade edildi.

Öte yandan, Afganistan'ın Taşkent Büyükelçiliği yetkilisi de yaptığı açıklamada, Eşref Gani'nin Özbekistan'da olduğuna ilişkin herhangi bir bilgiye sahip olmadığını belirtti.

Bazı basın organlarında, Taliban'ın Afganistan'ın başkenti Kabil'e girmesinin ardından ülkesinden ayrılan Eşref Gani'nin Tacikistan'a gittiği yönünde haberler yer almıştı.

Alman basınında yer alan iddialara göre, Gani'nin Özbekistan'a gitttiği öne sürüldü. 

Kaynak: Haber Global TV

son dakika türkiye Afganistan THY Taliban