ABD'nin eski Azerbaycan Büyükelçisi Matthew Bryza, Haydar Aliyev'i anlattı: İstikrar ve ekonomik kalkınma kapılarını açtı

İlham Aliyev Azerbaycan

Azerbaycan'ın ulusal lideri Haydar Aliyev'in doğumunun 100. yılı. Aliyev ile birlikte çalışan ABD'nin eski Azerbaycan Büyükelçisi Matthew Bryza, Haber Global'e konuk oldu, Saynur Tezel'in sorularını yanıtladı.

ABD'nin eski Azerbaycan Büyükelçisi Matthew Bryza, doğumunun 100. yılında Haydar Aliyev'i anlattı.

Haydar Aliyev için, "Ülkesine istikrar ve ekonomik kalkınma kapılarını açtı" ifadelerini kullanan Bryza, "SSCB yönetiminin iki yüzlü politikasına karşı durdu. Bağımsızlıktan sonra iç savaş tehlikesi yaşayan Azerbaycan için 'kurtarıcı rol' üstlendi" dedi.

Haber Global'de Saynur Tezel'in sorularını yanıtlayan ABD'nin eski Azerbaycan Büyükelçisi Matthew Bryza'nın açıklamaları şöyle:

"Haydar Aliyev ile pek çok kere bir araya gelme onuruna nail oldum. İlk toplantımızdan itibaren kendisinin çok kararlı, analitik bir lider olduğunu anladım. Başkalarının alamayacağı kararları almaya hazırdı. Türkiye, Avrupa ve ABD'deki şirketlerle çalışmaya hazırdı ve bir vizyonu vardı.

"SEKTÖRÜ TEKRAR CANLANDIRMAK İSTİYORDU"

Doğal gaz ve petrol sektörünü tekrar canlandırmak istiyordu. Bu vizyonun bir parçası olarak uluslararsı petrol firmalarından yatırımcılar çekmek istiyordu ve bunu dengeli bir şekilde yapmak istiyordu. Rusya'yı kızdırmadan bunu yapmak istiyordu.

"ABD HÜKÜMETİNDE, VİZYONUNUN SON DERECE MANTIKLI OLDUĞUNU GÖRDÜK"

Biz ABD hükümetinde şunu görüyorduk ki bu vizyon son derece mantıklıydı. Haydar Aliyev de çok kararlıydı. Azerbaycan'ın doğal gaz ve petrol ağı kurma politikası bizim de politikamız olmalıydı. Derin analitik gözlemler yapıyordu, mizahı da katıyordu.

"AZERBAYCAN'IN TRANSATLANTİK TOPLUMLA BAĞINI SAĞLADI"

Uluslararası doğal gaz ve petrol firmalarını davet etti demiştim. Üretim başladıktan sonra boru hatları gelişmeye başladı. Süleyman Demirel'le birlikte Başkan Clinton'ı ve bütün ekibi, bizleri de ikna ettiler. 3 önemli konu vardı burada. Azerbaycan'ın bağımsızlığı sağlanmış olacaktı, uluslararası toplumla bağı kurulmuş olacaktı. Azerbaycan'ın transatlantik toplumla bağını sağladı. Azerbaycan'da yaşam kalitesi de çok arttı. Havaalanından çıktığınızda iki şeritli yol vardı, yolda ışık yoktu. Tek ışık atık doğal gaz üzerindeki alevdi ışık kaynağı olarak. Haydar Aliyev'in vizyonuyla birlikte, uluslararası yatırımlarla şimdi 6 şeritli otoban görüyorsunuz havaalanından çıktığınızda ve her yer aydınlık ve atık dediğiniz doğal gaz artık kullanılıyor. Bu bütün topluma fayda sağlıyor.

"İLHAM ALİYEV, AZERBAYCAN'IN EKONOMİK VE SİYASİ ETKİSİNİ ARTIRDI"

Şimdi oğlu İlham Aliyev, Azerbaycan'ın ekonomisini enerjide yeni bir faza taşıyor. Güneş ve rüzgar enerjisine odaklanıyorlar. Böylece daha fazla doğal gaz ihracatı yapıyorlar. Azerbaycan'ın geliri de böylece artıyor. Aliyev, Azerbaycan'ın ekonomik ve siyasi etkisini artırdı.

"ERMENİSTAN TEKRAR SAVAŞI GÖZE ALAMAZ, ORDULARI KALMADI"

2006-2009'da Karabağ çatışmasında arabulucu olarak görev yaptım. Ondan önce de bu konuda çalıştım. Ermenistan'ın tekrar savaş başlatmak istediğini düşünmüyorum, çünkü bir orduları kalmadı. 2. Karabağ Savaşı'nda bu ordu güçlerini yitirdi. Drone teknolojisi entegrasyonu yapıldı. Ermenistan tekrar savaşı göze alamaz. İran'ın da bunu istediğini düşünmüyorum. Fransa, Ermenistan'ın yanında olduğu için arabuluculuk yapamaz.

ŞUŞA ANLAŞMASI'NIN ÖNEMİ...

Türkiye ve Azerbaycan arasındaki askeri ittifak Ermenistan için korkutucu olabilir ama böylelikle aslında Ermenistan'a karşı bir caydırıcılık ortaya kondu. Şuşa Anlaşması ile bölgede istikrar oluşturuldu diyebiliriz."

Kaynak: Haber Global TV

Azerbaycan haydar aliyev İlham Aliyev