ABD'den Putin'in kızlarına ve iki Rus bankasına yaptırım

Joe Biden ABD Rusya Ukrayna
ABD'den Putin'in kızlarına ve iki Rus bankasına yaptırım

ABD, Buça'daki olayların ardından Putin'in kızlarını ve Rusya'nın iki bankasını yaptırım listesine alarak Rusya'daki yeni yatırımlara da yasak getirdi.

ABD'li üst düzey bir hükümet yetkilisinin ABD'nin Rusya'ya karşı uygulayacağı yeni yaptırım paketine ilişkin açıklamaları şöyle:

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'da yeni yatırım yapılmasını yasaklayan başkanlık kararnamesini imzalayacak.

ABD, Rus Sberbank ve Alfa Bank ile yapılacak tüm finansal işlemleri engellemek için yaptırım getirecek.

ABD, Rusya'nın ABD'de yatırım yapmasını yasaklayacak.

ABD, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yetişkin çocuklarına ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'un eşine ve kızına yaptırım uygulayacak.

Başkan Biden'ın kararnamesi, Rusya'dan 600'den fazla çok uluslu şirketin çıkmasını sağlayacak.

Rusya, borçlarının temerrüde düşmesini engellemek için ihtiyaç duyduğu yeni dolar kaynaklarını ABD'nin dışından ve yeni ödeme yollarını da ABD'li bankalar haricinde platformlardan bulmak zorunda kalacak.

ABD, Rusya'ya yaptırım getirme konusunda Hindistan ile aynı hizada olma konusunda umutlu.

Enerji alanındaki işlemler Sberbank ile yapılamayacak.

Eğer Putin, Ukrayna'daki ilerleyişini değiştirseydi, yaptırımlar yavaşlayabilir ve muhtemelen geri alınabilirdi.

Biden hükümeti, Putin'in mal varlıklarının çoğunun aile üyeleri tarafından gizlendiğine inanıyor.

BİDEN'DAN AÇIKLAMA

Biden, yerel ticari sendika temsilcilerine hitaben Washington'daki bir otelde yaptığı konuşmada, Ukrayna'daki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ukrayna'da büyük çapta "vahşet" yaşandığına ilişkin haberlere işaret eden Biden, şöyle konuştu:

"Buça'da elleri arkadan bağlanıp birçoğu arkadan vurulmuş insanların cesetlerinin sokaklarda yattığına ilişkin fotoğrafları görmüşsünüzdür. Siviller katledildi, cansız bedenleri toplu mezarlara atıldı, bu affı olmayan gaddarlığı hepimiz gördük. Burada yaşananlar savaş suçundan daha aşağı bir şey değildir. Sorumluluk sahibi ülkeler bir araya gelerek bunların sorumlularından hesap sormalıdır."

ABD'NİN RUSYA'YA YÖNELİK YENİ YAPTIRIMLARINI DEĞERLENDİRDİ

Biden, ABD ve müttefiklerinin Rusya'ya yönelik ekonomik yaptırımlarını ağırlaştırmaya devam ettiğini aktararak, Rus ekonomisinin daha şimdiden büyük kayıplara uğradığının altını çizdi.

ABD ve ortaklarının bugün de Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar getirdiğine işaret eden Biden, "ABD, Rusya'nın en büyük finans kuruluşu Sberbank ve en büyük özel bankası Alpha Bank'a tam yaptırımlar getirdi. Bu bankaların ABD'deki tüm hesaplarını, tüm fonlarını kilitliyoruz. Hiçbir paralarına dokunamayacak, kimseyle iş yapamayacaklar." ifadesini kullandı.

Biden, ABD'nin Rusya'ya getireceği yatırım yasağıyla Putin'in Ukrayna savaşında ABD'li şirketlerin parasını kullanamayacağını, Rus oligarklar ve elitlere yaptırımları, Ukrayna'ya savunma yardımlarını sürdürdüklerini vurguladı.

Rusya'nın savaşın başındaki amaçlarına ulaşamadığına işaret eden Biden, "Rusya, Ukrayna'nın başkenti Kiev'i almayı, demokrasiyi ve seçilmiş hükümeti devirmeyi istiyordu. Kiev hala ayakta duruyor ve hükümet görevinin başında." dedi.

Biden, tüm bunlara rağmen savaşın bitmekten uzak olduğunu kaydederek, "Bu savaş uzun sürecek. Ancak ABD, özgürlükleri için savaşan Ukrayna halkının yanında olmaya devam edecek. Şunu da bilmenizi isterim ki herhangi bir savaşa gireceksem buna sizinle girerim." diye konuştu.

BUÇA'DA BULUNAN SİVİL CESETLERİ

Ukrayna'nın başkenti Kiev yakınlarındaki Buça şehrini Rus güçlerinden 1 Nisan'da kurtaran Ukrayna ordusu, binaları yıkılmış, sokakları ceset dolu bir şehirle karşılaşmıştı.

Kiev yakınlarında kurtarılan yerleşim alanlarında 410 sivilin cesedi bulunmuştu.

Rusya, sivillerin öldürüldüğüne ilişkin iddiaları yalanlasa da uydu şirketi Maxar tarafından yayımlanan 19 Mart tarihli uydu fotoğraflarında sokaklarda cesetler olduğu görülmüştü.

Biden yönetimi söz konusu olayın ardından Putin'i "savaş suçlusu" olarak nitelendirmiş ve Rusya'ya yeni yaptırımlar getireceklerini duyurmuştu.

Kaynak: AA

ABD Biden Putin Buca Rusya