ABD'de silahlı saldırı: 18 ölü, 13 yaralı, saldırgan yakalanamadı

ABD Dünya haberleri koronavirüs
ABD'de silahlı saldırı: 18 ölü, 13 yaralı, saldırgan yakalanamadı

ABD'nin Maine eyaletinde yaşanan silahlı saldırıda, 18 kişinin öldüğü 13 kişinin de yaralandığı bildirildi. Saldırgan ise halen yakalanabilmiş değil.

Maine polisi, Leviston kentinde bir zanlının, 3 ayrı bölgede insanların üzerine ateş açması sonucu 18 kişinin hayatını kaybettiğini, 13 kişinin de yaralandığını belirtti.

Auburn Belediye Başkanı Jason Levesque, yaptığı açıklamada, olay nedeniyle okulların tatil edildiğini, yetkililerin Lewiston'daki silahlı saldırının şüphelisini aradığını ifade etti.

Saldırganın 40 yaşındaki Richard Kart olduğu öğrenildi. 

Güvenlik kamerası kayıtlarında kahverengi mont ve siyah pantolonlu zanlının, elinde uzun namlulu bir silahla insanları hedef aldığı görüldü.

Üzerindeki kıyafetlerden saldırı için hazırlandığı düşünülen zanlının, yüzüne maske takmadığı ve kimliğini saklama kaygısı gütmediğine dikkat çekildi.

TÜM ÜLKEYE YAYILDI

Bireysel silahlanmanın en yüksek olduğu ABD’de özellikle son dönemde silahlı saldırılarda büyük bir artış yaşanıyor

SİLAH ŞİDDETİNİN HER TÜRÜ ARTTI

Veriler, cinayetten intihara ve toplu infazlara kadar her tür silahlı şiddetin ABD'de çoğunlukla artışta olduğunu gösteriyor.

2019'da ABD'de silahla bağlantılı ölümlerin toplam sayısı 33.599'du. 2022'de ölüm sayısı %31 artışla 44.290'a yükseldi. Bu ölümlerin çoğu ateşli silahla intihar ve ardından cinayetten oluşuyor.

Toplu silahlı saldırılar genellikle alarm vermekle birlikte, silahla ilgili ölümlerin küçük bir kısmını oluşturuyor. 2020'de toplu silahlı saldırı kurbanları, genel ateşli silah ölümlerinin %1,1'ini oluşturuyordu.

Yine de, faal tetikçi olayları son yıllarda keskin bir artış gördü. ABD'deki en ölümcül 10 toplu silahlı saldırıdan dokuzu 2007'den sonra meydana geldi.

Uzmanlar, toplu silahlı saldırıların doğası gereği genellikle öngörülemez olması nedeniyle artışın temel nedenlerini belirlemenin zor olduğunu söylüyor. Ancak artan sıklığa katkıda bulunabilecek birkaç faktör var.

SİLAHA SAHİP OLANLARIN SAYISI ARTIYOR

Birincisi, Amerikalıların şimdi eskisinden daha fazla silahı var. ABD silah satışları 2019'a göre %65 artış ile 2020'de 23 milyon rekor seviyeye ulaştı. 2021'de de yüksek seviyesini korudu.

FBI, Mart 2020'deki ilk Covid-19 karantinası, Ocak 2021’de George Floyd'un polis tarafından öldürülmesinin ardından yaşanan huzursuzluk ve ABD Kongre Binası isyanları gibi belirsizlik dönemlerinde önemli ölçüde daha fazla ateşli silah geçmişi kontrolü yaptı.

Johns Hopkins Silah Şiddeti Çözümleri Merkezi'nin eş direktörü Josh Horwitz, satışlardaki artışın 'silahların bizi özellikle belirsiz zamanlarda güvende tuttuğu fikrine' bağlı olduğunu söyledi.

Horwitz, özellikle benzin istasyonları, dans stüdyoları ve gece kulüpleri gibi halka açık yerlerde artan şiddet olaylarının, bazı insanları ateşli silahlara yönelten bir korku döngüsünü körüklediğini sözlerine ekledi.

“İnsanlar korkuyor ve bir silah alarak bu korkuyu bastırmak istiyor” dedi.

ABD'deki silahlı saldırıları takip eden Gun Violence Archive, 2022’de en az 604 toplu silahlı saldırı kaydedildiğini açıklamıştı.

 

Kaynak: AA