ABD'de Hint öğrenci cinayetleri: 3 ayda 11 kişi ölü bulundu

Ajans Bizim
ABD Cinayet
ABD'de Hint öğrenci cinayetleri: 3 ayda 11 kişi ölü bulundu
Fotoğraf: DepoPhotos

ABD'de Hintli ve Hint kökenli öğrencilerin ölümlerindeki artış güvenlik endişelerine yol açtı. 

Bu ölümlerin ardındaki nedenler arasında silahlı suçlar, adam kaçırma ve olası nefret suçları yer alıyor. Önde gelen bir diaspora kuruluşu bir çalışma yaptı ve ABD makamlarından önleyici tedbirler alınmasını istiyor.

Pek çok Hintli öğrenci, ABD eğitim görmeyi hayal ediyor. Bu, dünya standartlarında eğitim ve kariyer fırsatları elde etme şansını temsil ediyor. Ancak Amerikan Rüyası'nı Hintli öğrenciler için bir kabusa dönüştürebilecek faktörler var. ABD'de Hintli ve Hint kökenli öğrencilerin ölümlerindeki artış bu risklerin altını çiziyor.

Bir aydır kayıp olan Hint kökenli bir öğrencinin cesedi 9 Nisan Salı günü Ohio'da bulundu. Bu olayla birlikte 2024 yılında ABD'de Hintli ve Hint kökenli öğrencilerden ölenlerin sayısı 11'e yükseldi. 

Open Doors Raporu'na göre, ABD'deki Hint kökenli öğrencilerin sayısı 275.000 civarında ve toplam yabancı öğrencilerin yüzde 25'ini oluşturuyor ve ücret ve masraflar açısından yılda 9 milyar dolar kazandırıyor. Daha iyi kariyer olanaklarına duyulan özlem bu eğilimi yönlendiriyor.

Hintli öğrencilerin ölüm haberleri 2024 yılının başından bu yana giderek daha yüksek sesle duyuluyor. Hintli öğrenciler, ister para için ister kişisel nedenlerle olsun, şiddet içeren saldırıların kurbanı oldular.

PTI haber ajansının bildirdiğine göre, 10'dan fazla öğrencinin ölümüne ilişkin veri toplayan Boston'dan Lakshmi Thalanki, "Hintli öğrenciler arasında ölümlerin aniden artması endişe verici ve şüpheli" dedi.

Hindistan ve Hint Diasporası Araştırmaları Vakfı (FIIDS) tarafından yapılan bir analize göre bu olayların nedenleri arasında şüpheli silahlı saldırılar/çocuk kaçırma, güvenlik bilgisi eksikliğinden kaynaklanan çevresel ölümler (monoksit zehirlenmesi, hipotermi), intiharı tetikleyen ruhsal sorunlar ve hatta şüpheli kazalardan şiddet suçlarına kadar uzanan bir yelpaze yer alıyor.

Şüpheli ölümlerdeki ani artıştan bu yana, özellikle Ohio'daki Cleveland, Illinois ve Indiana başta olmak üzere Doğu ve Ortabatı üniversiteleri etrafında kümelenen ölümler nedeniyle, Hint-Amerikan toplumunda potansiyel nefret suçlarına ilişkin söylentiler dolaşıyor. 

2024 yılında, Hint-Amerikan kökenli öğrenciler çeşitli koşullar altında zamansız ölümlerle karşılaştı. Tüm öğrenciler 25 yaş ve altındaydı.

Hint basınına göre, ölümler henüz ırkçı ya da dini ayrımcılıkla ilişkilendirilemese de, ABD'deki Hint kökenli kanun yapıcıların dikkat çektiği Hindu fobisinin arttığı bir döneme denk geldi.

Toplantıya katılan diğer liderler de Hinduphobia hakkında konuştular. Hindu Amerikan Vakfı'nı temsil eden Suhag Shukla, özellikle üniversite kampüslerinde Hindu karşıtı önyargıların yaygınlığını dile getiriyor. 

Şu anda öğrencilerin ölümlerini ayrımcılıkla ilişkilendirecek bir kanıt olmamasına rağmen, diaspora organı bazılarının nefret suçu olabileceği şüphesini dile getiriyor. Birçok vakada Hint kökenli öğrencilerin ölüm nedenleri net değil. Son zamanlarda ABD'de Hintli öğrencilerin karıştığı trajediler endişe verici bir tablo çiziyor.