ABD'de Demokratların Biden sorunsalı: 'Aday olmalı mı olmamalı mı?'

ABD Joe Biden
ABD'de Demokratların Biden sorunsalı: 'Aday olmalı mı olmamalı mı?'

ABD'de başkanlık seçimine uzun denebilecek bir süre var ancak şimdiden "Aday kim olacak?" sorusu hem Cumhuriyetçilerin hem de Demokratların aklındaki en önemli soru. Demokratlar cephesi mevcut başkan Joe Biden'ın aday olacağını düşünüyor ancak olmalı mı emin değil...

ABD'nin gözü şimdiden 2024 seçimlerine çevrilmiş durumda. Bir önceki başkan Donald Trump'ın yeniden Cumhuriyetçiler'in adayı olup olmayacağı ya da olamayacağı merak konusu. Bu soru aynı zamanda Demokratları da çok yakından ilgilendiriyor. Zira Başkan Joe Biden'ın geleceği tartışma konusu. Parti, Biden'ın aday olmadığı bir pozisyonda, Trump'ın karşısına kimi çıkaracağını tartışıyor. Zira pandemiden çıkış süreci ve ülkeyi kaçınılmaz bir resesyona doğru götüren tarihi enflasyon dalgası Cumhuriyetçilerin elini güçlendirmekte.

Fakat tüm bunların yanında, Biden göreve geldiğinden bu yana kendisine yönelik halk desteği (approval rating) istikrarlı bir şekilde eriyor. Göreve geldiğinde yüzde 53 seviyesinde olan halk desteği, 21 Haziran'da yüzde 39.4'e gerilemiş durumda. Yüzde 39.4 seviyesi, 1945'ten bu yana detaylı olarak tutulan halk desteği anketlerinde bir başkanın görevdeki 520. gününde ortaya çıkan en düşük oran.

OLMALI MI, OLMAMALI MI?

Bu da aslında Demokratların kulislerine ilişkin şu yorumları öne çıkarıyor: “Demokratlar, 2024'te Joe Biden'ın aday olmasını bekliyor. Ancak 'aday olmalı' mı tam olarak emin değiller.”

ABD tarihinde seçilen en yaşlı başkan olan 79 yaşındaki Biden'ın yaşı önündeki en önemli handikap olarak öne çıkmakta. Mart ayında The Wall Street Journal'ın yaptığı ankete katılım gösteren yetişkin bireylerin neredeyse yarısı, Demokratlara oy vereceğini belirtenlerin ise 3'te 2'si Biden'ın yeniden aday olmayacağını düşünüyor. Öne çıkardıkları argüman ise Biden'ın yaşı.

Yahoo'nun YouGov ile ortaklaşa yaptığı ve geçen hafta yayınlanan bir ankette ise 2020'de Biden'a oy verdiğini ifade eden katılımcıların yüzde 40'ı 2024'te Biden'ın aday olmaması gerektiğini söylüyor. Aynı ankette geçen ay bu oran yüzde 37 olarak öne çıkmıştı.

BIDEN DEĞİLSE KİM?

Bu noktada ortaya önemli bir soru çıkıyor... Biden aday olmazsa Demokratlar'ın adayı kim olacak? ABD'de açıkça görülen ortak fikir Demokratların elinde Barack Obama gibi bir figür olmadığı. Öne çıkan doğal aday ise Kamala Harris. Kulislerden aktarılan göre Demokratların önemli siyasetçileri, Biden aday olmazsa ve Harris başkanlığa talip olursa kimsenin buna engel olmayacağını ve Harris'i bir kenara itmeyeceğini konuşuyor.

ABD'de Demokratların Biden sorunsalı: 'Aday olmalı mı olmamalı mı?' - Resim : 1
Beyaz Saray'da valiler, işçi liderleri ve özel şirket temsilcileriyle bir araya gelen ABD Başkanı Joe Biden, görüşme sonrasındaki basın toplantısında kendisine verilen talimatların yazılı olduğu kağıdı sehven ifşa etti. Sağlığı ile ilgili endişelerin yanında sık sık yaptığı gaflarla da dikkat çeken Biden'a talimat verildiği düşünülürken Beyaz Saray yetkilileri durumun standart bir prosedür olduğunu vurguladı. 

Fakat bununla birlikte anketlerde Kamala Harris'in Joe Biden'dan çok da farklı bir grafik çizmediği görülüyor. 14 Haziran'da Los Angeles Times'ta yayınlanan ankete göre Kamala Harris'in kamuoyu desteği Biden'ın sadece biraz üzerinde yüzde 41 olarak tespit edilmiş durumda. ABD tarihinin ilk kadın başkan yardımcısı olan Kamala Harris'in halk desteği göreve geldiği ilk hafta olan 20-27 Ocak 2021 haftasında yüzde 52-54 bandında seyretmekteydi.

SANDERS GERÇEĞİ

Demokratların bir diğer doğal adayı da klasikleşmiş bir isim olan Senatör Bernie Sanders. 2016 ve 2020'de aday adayı olan 80 yaşındaki deneyimli politikacının 2024'te Joe Biden aday olursa karşısına çıkmayacağı biliniyor. Ancak Sanders, Harris'in aday olacağı bir senaryoya karşı, çekileceği yönünde bir ifade kullanmadı. Bununla birlikte söz konusu Biden olunca ortaya çıkan “yaş” problemi elbette Sanders için de geçerli olacaktır.

Sanders'ın özellikle hitabet noktasında Biden'dan daha enerjik olduğu bilinen bir gerçek ancak ABD kamuoyunda kendisinin söylemleri, özellikle seçimlerde oldukça aktif olarak çalışan lobiler için fazla keskin kalabiliyor.

Demokratlar arasındaki spekülasyonlarda 2020'nin diğer aday adayları Minnesota Senatörü Amy Klobuchar ve mevcut ABD Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg'in adı da geçmekte. Bununla birlikte şu isimler de konuşuluyor:

Biden'ın altyapı atılımındaki danışmanı Eski New Orleans Belediye Başkanı Mitch Landrieu, New Jersey Valisi Phil Murphy ve özellikle kürtaj konusunda Cumhuriyetçiler ile yaşanan tartışmalarda daha iddialı bir rol üstlenen California Valisi Gavin Newsom.

'ENDİŞELENİYORUM...'

Eski New Hampshire Temsilciler Meclisi Üyesi Bob Backus, “Bazı Demokratların Biden'ı alt edebileceğinden endişeleniyorum ve beni her şeyden çok endişelendiren bu zira bu yönde ciddi söylentiler var” diyor. Halihazırda görev yapan New Hampshire Temsilciler Meclisi Üyesi Mary Beth Walz ise Biden'ı destekleyeceği ifade ederken Bay Başkan'ın yaşı ile ilgili çekincesini “Yaşının ona ne getireceği konusunda endişeleniyorum. Şimdi nerede olduğunu değil, altı yıl sonra nerede olacağını merak ediyorum” sözleriyle ifade ediyor.

*The New York Times, Washington Post, The Wall Street Journal, YouGov, Los Angeles Times, FiveThirtyEight

Kaynak: Web Özel

ABD Joe Biden