ABD'yi karıştıran Bin Ladin tartışması: Biden başkan olsa operasyon yapılmazdı

ABD Barack Obama Joe Biden
ABD'yi karıştıran Bin Ladin tartışması: Biden başkan olsa operasyon yapılmazdı

Politico sitesinde yayımlanan sözlü tarih çalışması, o dönemde ABD Başkanı ABD Başkanı Barack Obama'nın Yardımcısı olan ABD'nin şu anki başkanı Joe Biden'ın El Kaide lideri Usame bin Ladin'in öldürüldüğü operasyona karşı çıktığı iddiasını yeniden tartışmaya açtı.

ABD yönetimlerinin 11 Eylül 2001 saldırılarının beyni kabul ettiği El Kaide lideri Usame bin Ladin'i öldürdüğünü açıklamasının 10. yıldönümünde yeni açıklamalar yapılarak yeni belgeler yayımlandı.

Dönemin ABD Başkanı Barack Obama'nın ikinci kez seçilmesi öncesinde gelen 2 Mayıs 2011 tarihli operasyon açıklamasının ayrıntılarıyla ilgili Politico sitesinde yayımlanan haber, o dönemde Başkan Yardımcısı olan Joe Biden'ın operasyona karşı çıktığı iddiasını da yeniden tartışmaya açtı.

Politico'nun haberine göre, Pakistan'ın Abbottabad kentinde Bin Ladin'in ailesiyle birlikte saklandığı yerleşkeye ABD Donanması Seals Özel Kuvvetleri'nin düzenlediği operasyonun ardından Obama'nın talebi üzerine Pakistan askerleri de gitti. Askerlerin aile üyeleriyle de konuşarak suikastı teyit etmesinin ardından, dönemin Pakistan Genelkurmay Başkanı Eşfak Pervez Kayani, telefonda Obama'ya "Tebrikler, Bin Ladin'i öldürdünüz" dedi.

Böyle bir operasyon yapmanın zor bir karar olduğuna ve bunu Biden'ın daha da zorlaştırdığına işaret eden habere göre Biden, Obama'ya tavsiyelerde bulunurken 'seçeneklerini genişletmeye çalışmak' olarak gördü. Dönemin Dışişleri Bakanı Hillary Clinton gönülsüzce de olsa harekete geçmekten yana, dönemin Başkan Yardımcısı Biden ise ihtiyatlı olmaktan yana çıktı.

Dönemin Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Ben Rhodes, Obama'nın operasyon emri vermesi öncesi düzenlenen strateji toplantısında, Biden'ın 'şeytanın avukatı' rolünü üstlendiğini, ihtiyat çağrısını operasyon sırasında gökyüzünde ayın görünmeyecek olmasıyla gerekçelendirdiğini anlattı.

Rhodes, "Biden 'Beyler, sizce Obama bunu yapacak mı' diye sordu. Biz de 'Evet, kesinlikle yapacak, her zaman yapacağını söyledi' yanıtını verdik. İlginç olan, Biden'ın "Bakın, ben rolümü onun seçeneklerini genişletmeye çalışmak olarak görüyorum' karşılığını vermesiydi."

Dönemin CIA Direktörü John Brennan "Bence Joe Biden, en çok, operasyon başarısızlığa uğrasaydı, bunun Barack Obama ve ikinci dönem için beklentileri açısından ne anlama geleceği konusunda endişelendi" değerlendirmesini yaptı.

 

DUYURUYU AKSİYON FİLM YILDIZI YAPTI

İşin bir diğer tuhaf yanı ise Obama daha 'Bin Ladin avının nihayet sona erdiğini' açıklamadan kamuoyuna ilk duyuruyu aksiyon filmleri yıldızı Dwayne 'the Rock' Johnson'ın yapmasıydı.

'The Rock' 1 Mayıs 2011'de, "Dünyayı şok edecek sözü işittim. Özgürlerin ülkesi... cesurların yuvası AMERİKALI OLMAKTAN SON DERECE GURURLUYUM" diye tweetleyerek söylentileri doğruladı. 

Rhodes o anki hissiyatını "Birbirimize 'The Rock bunu nasıl bilebilir, böyle bir şey nasıl olabilir' dedik.

 

Kaynak: Haber Global TV

Barack Obama ABD el kaide Usame Bin Ladin Joe Biden