ABD, Tayvan'a 300 milyon dolarlık askeri teçhizatı kilitledi!

ABD Çin Güney Kore Tayvan Asya Askeri teknoloji
ABD, Tayvan'a 300 milyon dolarlık askeri teçhizatı kilitledi!
Fotoğraf: DepoPhotos

ABD Dışişleri Bakanlığı, Tayvan'a 300 milyon dolarlık askerî teçhizat satışını onayladığını duyurdu.

ABD’nin Tayvan'a kendini savunması için gerekli gördüğü silah satışları, adayı kendi toprağı olarak gören Pekin ile Washington arasında sık sık gerilim kaynağı oluyor.

ABD Savunma Bakanlığının Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı, satışın Tayvan'ın komuta, kontrol, iletişim ve bilgisayar (C4) sistemlerinin bakımını yapan ekipmanın yaşam döngüsü desteği için yapıldığını duyurdu.

Bu destek, Tayvan'ın "operasyonel hazırlığı geliştirerek mevcut ve gelecekteki tehditlerin üstesinden gelmesini" ve mevcut C4 sistemlerinin bakımını yapmasını sağlayacak. Ajans, taktik bilgilerin güvenli akışının sağlanacağını da belirtti.

Tayvan Savunma Bakanlığı da satışın kontrol sistemlerinin etkinliğini korumaya yardımcı olacağını bildirdi.

ABD İLE GÜNEY KORE DE ANLAŞTI

Güney Kore Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Kim Tae-hyo, ABD ile ortak nükleer stratejinin planlanması ve uygulanmasına ilişkin ilkelerin 2024'ün ortasına kadar tamamlanması konusunda mutabakata varıldığını duyurdu.

Yonhap'ın haberine göre, Kim ve ABD Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC) İstihbarat ve Savunma Politikası Koordinatörü Maher Bitar, Kuzey'in nükleer faaliyetlerine karşı birlikte hareket etmek için kurulan Nükleer Danışma Grubu'nun (NCG) toplantısı vesilesiyle ABD Savunma Bakanlığında (Pentagon) bir araya geldi.

Toplantının ardından açıklamada bulunan Kim, "(ABD ve Güney Kore) ortak nükleer stratejinin planlanması ve uygulanmasına ilişkin ilkelerin önümüzdeki yılın ortasına kadar tamamlanması konusunda anlaştı." ifadesini kullandı.

İlkelerin hassas nükleer istihbaratın paylaşılmasını kapsayacağını belirten Kim, uygulama kapsamında liderler düzeyinde gerçek zamanlı iletişim kanalına da yer verileceğinin altını çizdi.

Kim, bu çerçevede ayrıca Kuzey Kore'nin nükleer saldırısı durumunda "ivedi, ezici ve kararlı bir karşılık" verilebileceğini kaydetti.

 

Kaynak: Ajans Bizim