ABD Polonya’ya 250 muharebe tankı satacak!

ABD Rusya Ukrayna
ABD Polonya’ya 250 muharebe tankı satacak!

Rusya'nın Ukrayna etrafına yaptığı askeri yığınakla birlikte tırmanan gerginlik sürerken, ABD Polonya'ya 250 adet Abrams muharebe tankı satmayı planladığını duyurdu.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, ülkesinin Polonya'ya 250 adet Abrams muharebe tankı satmayı planladığını açıkladı.

Austin'in Varşoya ziyareti esnasında açıkladığı satış, ABD'nin Rusya'nın Ukrayna etrafına yaptığı askeri yığınağa karşı Doğu Avrupa ülkelerinde artırdığı askeri varlığın son halkasını oluşturacak.

Rusya, Ukrayna ile olan sınırına ve Polonya'nın komşusu Belarus'a 100 bin üzerinde asker konuşlandırdı. NATO bu birliklerle Rusya'nın kısa süre içinde Ukrayna'nı işgal edebileceği uyarısında bulunurken Rusya böyle bir niyeti olmadığının altını çiziyor.

Austin yaptığı açıklamada, "Bu kuvvetlerden bir kısmı Polonya sınırına sadece 200 mil uzaklıkta... Rusya Ukrayna'yı işgal ederse... savaştan kaçan on binlerce Ukraynalı Polonya'ya sığınmak isteyebilir" dedi.

ABD Ukrayna krizi esnasında Polonya'nın savunma kabiliyetlerini desteklemek için yaklaşık 5 bin askeri ülkeye yerleştirmiş ve Polonya'daki Lask hava üssüne savaş uçakları konuşlandırmıştı. ABD ayrıca önümüzdeki yıllarda Polonya'da bir füze üssü kurmayı planlıyor.

ABD'nin ürettiği en gelişkin teknolojiye sahip olan Abrams ana muharebe tankı, Polonya'nın kara kuvvetleri kabiliyetlerini artırmış olacak.

Polonya sınırından ABD'nin kısa bir süre önce büyükelçiliğini taşıdığı Ukrayna'nın Lviv kenti sadece 60 km uzaklıkta bulunuyor.

Kaynak: Reuters

ABD polonya Rusya ukrayna askeri yığınak