ABD Özel Temsilcisi Taliban'la görüşecek

ABD Katar
ABD Özel Temsilcisi Taliban'la görüşecek

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, bu hafta ülkede ilerleyişini sürdüren Taliban temsilcileri ile Katar'da bir araya gelecek.

ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, Katar’da Taliban ile görüşecek. Birliklerini bu ayın sonuna kadar Afganistan'dan çekmeyi planlayan ABD, Taliban’a saldırılarını durdurması için baskı yapmaya hazırlanıyor. 

Halilzad ve Taliban arasında 3 gün boyunca birkaç tur toplantı yapılması planlanıyor. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, "Halilzad, Afganistan'da hızla kötüleşen duruma karşı ortak bir uluslararası girişim oluşturulmasına yardımcı olmak için Doha'da olacak. Planlanan toplantılarda, bölgedeki ve diğer ülkeler ile çok uluslu örgütlerden temsilciler, şiddetin azaltılması, ateşkes yapılması ve zorla dayatılan bir hükümetin tanınmaması için baskı yapacaklar" ifadeleri kullanıldı.

Halilzad’ın Taliban'a saldırılarını durdurması, Afganistan'da istikrar ve kalkınmanın tek yolu olan siyasi uzlaşmayı müzakere etmesi için baskı yapacağı belirtilen açıklamada, "Taliban'ın askeri eylemlerinin artması, taraflar arasındaki silahlı çatışmalarda yaşanan sivil kayıplar ve insan hakları vahşeti ciddi endişe kaynağıdır. Müzakere edilmiş bir barış, savaşı sona erdirmenin tek yolu. ABD, siyasi bir çözüm üzerinde mutabakat sağlamak için tüm taraflarla ve bölgesel ve uluslararası paydaşlarla çalışmaya devam edecek" ifadelerine yer verildi.Afganistan’da ilerleyişini sürdüren Taliban 4 gün içinde altıncı eyalet merkezini ele geçirdi.

ABD'NİN ÇEKİLMESİYLE SALDIRILARI HIZ KAZANDI

ABD’nin Afganistan'dan çekilme kararı alması ve Afgan yönetiminin Taliban’la barış görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Taliban saldırıları hız kazandı.

Taliban, hazirandan itibaren onlarca ilçeyi ele geçirdikten sonra kuşatmaya aldığı vilayet merkezlerine yöneldi. Ülkenin İran sınırındaki Nimruz vilayet merkezi Zaranc, Taliban’ın ele geçirdiği ilk vilayet merkezi oldu.

Güneyde Helmand, kuzeydoğuda Badahşan, Tahar, kuzeyde Samangan ve batıda Herat vilayet merkezleri de Taliban’ın şiddetli saldırıları altında.

Taliban, Afganistan topraklarının yüzde 80’den fazlasını kontrol ettiğini öne sürüyor. 

Zaman zaman savaş uçaklarıyla Afgan ordusuna destek veren ABD’nin askeri faaliyetleri ay sonunda bitecek.

Birleşmiş Milletlere (BM) göre, Taliban saldırıları ve çatışmalarda, son bir ayda 1000'den fazla sivil hayatını kaybetti. Afganistan Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu, mayıs başından ağustosa kadar yaklaşık 1 milyon sivilin evlerinden olduğunu açıkladı.

 

Kaynak: İHA

ABD Taliban Katar