ABD'nin yeni Başkanı Biden'a liderlerden mesaj yağdı, en dikkat çekicisi Almanya'dan geldi: Çok büyük rahatlama oldu

donald trump Joe Biden
ABD'nin yeni Başkanı Biden'a liderlerden mesaj yağdı, en dikkat çekicisi Almanya'dan geldi: Çok büyük rahatlama oldu

46'ncı ABD Başkanı olarak göreve başlayan Joe Biden'a ülkelerden, dünya liderlerinden kutlama mesajları yağarken, bu mesajlarda Biden'ın gelişinin mutluluğu, ancak Trump'ın gidişine üzülmedikleri dikkatlerden kaçmadı

Avrupa Birliği (AB) ve NATO, 46'ncı ABD Başkanı olarak göreve başlayan Joe Biden'a kutlama mesajları gönderdi.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, "Her ülkede olduğu gibi ABD halkı da umutlarını ve endişelerini ciddiye alan liderler hak ediyor. Başkan Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in tam da bunu yapacağına inanıyorum." ifadesini kullandı.

"Daha güçlü bir Avrupa, daha güçlü bir ABD ve daha iyi bir dünya" kurma önerisinde bulunan Michel, AB'nin yeni dönemde ABD ile ilişkilerinde önceliklerini, "çok taraflı iş birliğini genişletme, Kovid-19 salgınıyla mücadele, iklim değişikliği, adil ticaretle ekonomileri yeniden inşa etme ve güvenlik ve barış için güçleri birleştirme" olarak sıraladı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de sosyal medyada Biden ve Harris'e tebriklerini ilettikten sonra, "Avrupa taze bir başlangıca hazır." mesajını paylaştı.

EN DİKKAT ÇEKEN MESAJ ALMANYA'DAN: ÇOK BÜYÜK RAHATLAMA OLDU

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier yayınladığı video mesajında, Almanya ile ABD arasında Trump döneminde gerilen ilişkilerin Biden döneminde daha olumlu yürüyeceğinden umutlu olduğunu belirtti. Steinmeier, ABD ile korona salgını başta olmak üzere iklimin korunması ve güvenlik konularında, silah denetimleri ve silahsızlanma meselelerinde ve dünyadaki çok sayıda çatışmaya karşı bir kez daha vazgeçilmez bir ortak olarak yanımızda göreceğimiz için memnun olduklarını dile getirdi. Cumhurbaşkanı Steinmeier, Joe Biden ve yardımcısı Kamala Harris'i en yakın bir zamanda Almanya'da ağırlamak istediklerini belirtti.

Steinmeier, "Joe Biden'in bugün Başkan olarak yemin etmesi ve Beyaz Saray'a taşınması benim için çok büyük rahatlama oldu" ifadelerini kullandı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise yayınladığı mesajında, Biden ve Harris’i tebrik ederek, "Alman-Amerikan dostluğu ve iş birliğinde yeni bir sayfa bekliyorum" dedi.

Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, "Alman hükümeti, Amerikan demokrasisinin bir kutlaması olan açılış töreniniz için Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i tebrik ediyor. Alman-Amerikan dostluğu ve iş birliğinde yeni bir sayfa açmayı dört gözle bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ise yaptığı açıklamada, Beyaz Saray'da artık Trump ile uğraşmak zorunda kalmamanın rahatlığı açıkça hissediliyor ifadelerini kullanarak, "Son dört yılda Amerika'nın neleri önemsediğini gördük. Biden bunları değiştirmeye geldiğinden çok sevindim. Çünkü ABD'nin büyük zorluklarla yüzleşmesine, bu zamanın krizlerini gerçekten yeniden kontrol altına almasına ihtiyacımız var" dedi.

NATO: YENİ BİR DÖNEMİN BAŞLANGICI

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise yazılı açıklamasında, ittifak adına Biden ve yardımcısı Harris'i tebrik ederek, "Bugün transatlantik ittifakı için yeni bir dönemin başlangıcı." ifadesine yer verdi.

Stoltenberg, "Çin'in yükselişinin getirdiği güvenlik meseleleri, Afganistan ve Irak'takiler dahil olmak üzere terör tehdidi, daha iddialı bir Rusya" gibi konuları ele almada NATO müttefiklerinin birlikte durması gerektiğini kaydetti.

TRUMP'IN EN BÜYÜK DESTEKÇİSİ NETANYAHU: BIDEN İLE UZUN YILLARDIR DOSTUZ

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin yayınladığı mesajda, İsrail'in ABD'nin "en iyi dostu" olduğunu ve iki ülke arasındaki bağların siyasi partilerin ötesine geçtiğini dile getirdi. Orta Doğu'nun "olumlu yönde" hızla değiştiğini ifade eden Rivlin, "İsrail ve komşularımız arasındaki son barış anlaşmaları onlarla yeni bir umut getirdi ve Filistinli komşularımız da dahil olmak üzere bölgede daha fazla köprü inşa etmeye yardımcı olmak için sizinle birlikte çalışmayı umuyorum." değerlendirmesinde bulundu. 

Netanyahu ise görüntülü mesajında, Biden ile uzun yıllara dayanan "sıcak" dostluklarının olduğunu belirtti. Tebrik mesajında İsrail ile Arap ülkeleri arasında varılan ilişkileri normalleştirme anlaşmasının yanı sıra İran'a değinen Netanyahu, "ABD-İsrail ittifakını daha da güçlendirmek, İsrail ile Arap dünyası arasındaki barışı genişletmeye devam etmek ve başta İran'ın oluşturduğu tehdit olmak üzere ortak zorluklarla yüzleşmek için sizinle çalışmayı dört gözle bekliyorum.” ifadelerini kullandı. Netanyahu, eski ABD Başkanı Donald Trump ile yakın ilişkiye sahipti. 

BORIS JOHNSON: HEYECANLA BEKLİYORUM

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, sosyal medya hesabı üzerinden yayınladığı mesajında, ABD’nin 46’ıncı başkanı olarak göreve başlayan Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris’i tebrik etti. Johnson, "ABD başkanı olarak yemin eden Joe Biden ve tarihi görevine başladığı için Kamala Harris'i tebrik ederim. İklim değişikliğinden, Covid-19'a kadar hepimiz için önemli olan konularda ABD'nin liderliği hayati önem taşıyor ve Başkan Biden ile çalışmayı heyecanla bekliyorum" dedi.

MACRON: PARİS ANLAŞMASINA TEKRAR HOŞ GELDİNİZ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Twitter hesabından İngilizce yaptığı açıklamada, "Joe Biden ve (ABD Başkan Yardımcısı) Kamala Harris'e, Amerikan halkı için bu en önemli günde en iyi dileklerimi iletiyorum. Beraberiz." ifadesini kullandı. 

Zamanın zorluklarıyla yüzleşmek için daha güçlü olacaklarını kaydeden Macron, paylaşımında "Geleceğimizi inşa etmek ve gezegenimizi korumak için daha güçlü olacağız. Paris Anlaşması'na tekrar hoş geldiniz." ifadesine yer verdi. 

İRAN: REZİLLİK İÇİNDE TARİHİN ÇÖPLÜĞÜNE ATILDILAR

ABD'de Başkan Biden'ın yemin ederek göreve başlamasının ardından İran'dan yeni ABD yönetimine ilk mesaj, Twitter hesabından açıklama yapan Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'ten geldi.

Zarif mesajında, "Trump ve Pompeo, rezillik içinde tarihin çöplüğüne atıldı. General (Kasım) Süleymani'nin ve Trump'ın devletinin ekonomik terör ve insanlığa karşı işlediği suçlar nedeniyle öldürülen, sakat bırakılan ve gıda ve ilaç açlığına mahkum edilen binlercesinin hatıraları ise yaşayacak. Belki Washington DC'deki yeni insanlar bunu öğrenmiştir." ifadelerine yer verdi.

İTALYA: DEMOKRASİ İÇİN ÖNEMLİ BİR GÜN

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte sosyal medya hesabı üzerinden yayınladığı mesajında, "Başkan Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i tebrik ediyorum. Amerika'nın sınırlarının ötesinde geçen, demokrasi için önemli bir gün. İtalya, uluslararası ortak ajandasında ABD ile birlikte mücadele etmeye hazırdır" dedi.

FİLİSTİN'DEN BÖLGEDE BARIŞ VURGUSU

Kuveyt Emiri Şeyh Nevvaf, yazılı açıklamasında, göreve başlayan Biden'ı tebrik ederek, iki ülke arasındaki dostluğu ve iş birliğini geliştirmeyi arzu ettiğini belirtti. Katar Emiri Al Sani, Biden'a, görevlerinde başarılar dileyerek iki ülke arasındaki dostluk ve stratejik işbirliğinin gelişmesini beklediğini ifade etti. 

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Filistin resmi haber ajansı WAFA’dan yayımlanan mesajında, Biden ve Yardımcısı Kamala Harris'i tebrik ederek, "karşılaşacakları zorluklarda başarılar" diledi. Abbas, adil bir barış sürecine hazır olduklarını vurgulayarak, "Bölgede ve dünyada barış ve istikrar için birlikte çalışmayı dört gözle bekliyoruz." ifadesini kullandı.

JAPONYA 'SERBEST VE AÇIK HİNT-PASİFİK' SÖZÜNÜ YİNELEDİ

Japonya Başbakanı Suga Yoşihide, ABD'nin 46. başkanı olarak yemin eden Joe Biden'ı tebrik mesajında, "Serbest ve Açık Hint-Pasifik" vurgusu yaptı.

Suga mesajında, "Japonya ve ABD sıkı sıkıya bağlı ve evrensel değerleri paylaşan iki müttefiktir. İttifakımızı desteklemek, 'Serbest ve Açık Hint-Pasifiği' hayata geçirmek için siz ve ekibinizle çalışmayı bekliyorum." dedi. 

Daha sonra düzenlediği basın toplantısında konuşan Suga, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ve iklim değişikliği gibi küresel konularda Japonya ve ABD'nin yakın iş birliğinin önemine dikkati çekti.

Kaynak: AA

Joe Biden