Trump'ın Beyaz Saray'dan ayrılmadan önce Biden'a bıraktığı not merak konusu oldu

donald trump Beyaz Saray Joe Biden
Trump'ın Beyaz Saray'dan ayrılmadan önce Biden'a bıraktığı not merak konusu oldu

Dün görevine veda eden Trump, geleneğe uyarak Biden için Oval Ofis'teki masaya bir not bıraktı. Mektubun içeriğine ilişkin sosyal medya kullanıcıları tarafından esprili paylaşımlar yapılırken, ne yazıldığı ise merak konusu oldu, Biden'dan açıklama geldi

ABD'nin 45. Başkanı Donald Trump, görevi kendisinden devralan ABD'nin yeni Başkanı Joe Biden için Oval Ofis'e bir not bıraktı. Trump'ın not bırakma kararı, 1869'da Andrew Johnson'dan bu yana halefinin göreve başlama törenine katılmayacağını açıklayan ilk başkan olmasının ardından geldi. 

Beyaz Saray Basın Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre Trump, geleneğe uyarak Biden için Oval Ofis'teki masaya bir not bıraktı. Mektubun içeriğine ilişkin herhangi bir bilgi paylaşılmadı. Ayrıca Başkan Yardımcısı Mike Pence'in de Kamala Harris'e benzeri bir not bıraktığı belirtildi.

Donald Trump'ın ABD Başkanlık geleneklerine uymadığı, yerine göreve gelecek Biden'ın elini sıkıp tebrik etmemek için törene katılmadan Beyaz Saray'dan ayrıldığı bilinse de, not yazma geleneği Ronald Reagan'ın görevini George HW Bush'a devrettiği 1980'lere kadar dayanıyor. 

Oval Ofis'e bırakılan el yazısı not için ABD'nin 46. Başkanı Biden, "Başkan çok cömert bir mektup yazdı. Özel olduğu için onunla konuşana kadar notun içeriğinden bahsetmeyeceğim, ama cömertti." açıklaması yaptı.

Trump’ın halefi Biden'a bıraktığı mektubun içeriği belirsizliğini korurken, Melania Trump'ın Jill Biden için bıraktığı mektupta kısaca "Hoş geldiniz" yazdığı belirtildi.

Donald Trump'ın göreve geldiği 2017 yılında, kendinden önceki ABD Başkanı Baracak Obama tarafından 4 tavsiye içeren bir mektup bırakılmıştı. 

Obama'nın Trump'a yazdığı bu notta, "Başarılı olmak için net bir planı olmayan benzersiz bir ofis, bu nedenle vereceğim herhangi bir tavsiyenin yardımcı olup olmayacağını bilmiyorum ama yine de son 8 yılla ilgili birkaç fikir belirtmeme izin verin" dediği belirtilmiş, Trump'ın ise notu aldıktan 2 gün sonra düzenlenen basın toplantısında "Güzel bir mektup" dediği görülmüştü. 

YEMİN EDEREK GÖREVE BAŞLADI

Trump, Biden'ın yemin törenine katılmayarak, sabah erken Beyaz Saray'dan ayrılarak Florida gitmek üzere yola çıkmıştı.

Joe Biden, yerel saatle 12.00'de (TSİ 20.00) başkent Washington'da alınan yoğun güvenlik önlemleri altında yemin ederek resmen ABD'nin 46'ncı başkanı oldu. 78 yaşındaki Biden, ABD tarihinin en yaşlı başkanı olurken, Biden'ın yardımcısı Jamaikalı ve Hindistanlı bir ailenin kızı olan Kamala Harris ise bu göreve gelen ilk siyahi, kadın ve Asyalı-Amerikalı oldu. 

Washington'da, Kongre ve Beyaz Saray'a çıkan tüm sokaklar kapatılmış ve kentte 25 bin Ulusal Muhafız güvenlik için görevlendirilmişti.

 

Kaynak: Haber Global TV

Donald Trump