ABD Medyası: Trump, Türkiye konusunda üst düzey bir isimle tartışma yaşadı

S-400 donald trump Beyaz Saray Türkiye Cumhuriyetçiler ABD yaptırımları
ABD Medyası: Trump, Türkiye konusunda üst düzey bir isimle tartışma yaşadı

Amerikan Washington Post gazetesi, S-400'lerin Türkiye'ye teslimatının başlamasının ardından yürürlüğe sokulacak yaptırımlar konusunda bazı Cumhuriyetçi senatörler ve Başkan Trump tartışma yaşadı. Trump, "müzakere" seçeneğini gündeme getirdi

ABD medyasının iddiasına göre ABD Başkanı Donald Trump, Cumhuriyetçi senatörlerle Beyaz Saray'da yaptığı toplantıda Türkiye'ye yönelik yaptırımlar konusunda, üst düzey bir yetkiliyle tartıştı.

Amerikan Washington Post gazetesine göre; toplantıda Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı James E. Risch'in başında bulunduğu Cumhuriyetçi heyet, Rus yapımı S-400 hava savunma sistemi satın aldığı için Türkiye'yi zorunlu yaptırımlardan muaf tutmaması yolunda Trump'a baskı yaptı.

Toplantıda yer alan yetkililere dayandırılan haberde, Trump sert yaptırımlar yerine Türkiye ile müzakere edilmesini destekledi. Başkan Trump'ın bu tutumu toplantıda gerilme yol açtı ve Risch ile Başkan tartışmaya başladı.

Bu tartışma, spesifik olarak Türkiye'ye yönelik muhtemel yaptırımların tartışılması için gerçekleştirilen toplantıya son noktayı koydu ve konu sağlık sistemi, göç ve Trump Yönetimi'nin Kongre ile bu hafta vardığı bütçe anlaşmasına kaydı.

James E. Risch'in sözcüsü Suzanne Wrasse toplantı sonrası yaptığı açıklamada, "Odadaki herkes elde birçok seçeneğin olduğunu biliyordu ve meselenin tüm taraflarında ateşli ve çetin tartışmalar yaşandı" ifadesini kullandı.

Gizlilik kaydıyla Washington Post'a konuşan yetkililer, konu dağılınca Cumhuriyetçi senatörlerden birinin Trump'ı potansiyel Türkiye yaptırımları meselesine geri döndürmek istedi.

Toplantıda bulunan bazı senatörlere göre ise tartışma "ABD Erdoğan'ı nasıl cezalandırabilir" sorusundan ziyade, "Erdoğan'la nasıl müzakere edebiliriz" sorusuna odaklandı.

Cumhuriyetçi Georgia Senatör David Perdue, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, "Başkan'ın yapmaya çalıştığı şey bu konuya daha geniş bir yaklaşım getirmek" dedi.

Donald Trump ABD Washington Post türkiye S-400 yaptırımlar