ABD eyaleti nasıl vergi cenneti oldu? 'Çok komik...'

ABD
ABD eyaleti nasıl vergi cenneti oldu? 'Çok komik...'

Yüz ölçümü olarak Almanya'dan büyük ancak 1 milyon nüfuslu ABD eyaleti Montana, lüks spor araba tutkunları için adeta bir vergi cenneti konumunda. On binlerce dolarlık vergiden ve emisyon denetimlerinden kaçmak isteyenler plakasını Montana'dan alıyor. Peki buna nasıl müsaade ediliyor?

26 Temmuz'da 141 bin dolara satılan 1987 model bir spor araba muazzam görüntüsü ve gücünün yanında bambaşka bir özelliği ile de dikkat çekiyordu. ABD'de güçlü spor arabaların müşterilerini cezbeden en önemli özelliklerden biri aracın nerede kayıtlı olduğu. Yani plakası.

Bu noktada Montana eyaleti öne çıkıyor. Montana, ABD'nin ünlü eyaletlerinden biri değil. Ülkenin kuzeybatısında yer alan bu eyalet yüz ölçümü bakımından ABD'nin en büyük 4. eyaleti olsa da söz konusu nüfus olduğunda 50 eyalet arasında 44. sırada yer alıyor.

Yüz ölçümü olarak az farkla Almanya'dan büyük olan Montana; Wyoming ve Alaska'dan sonra nüfus yoğunluğu en düşük 3. ABD eyaleti konumunda.

ABD eyaleti nasıl vergi cenneti oldu? 'Çok komik...' - Resim : 1

Adı İspanyolcada dağ anlamına gelen “montaña” kelimesinden gelen ve Rocky Dağları'na ev sahipliği yapan Kanada sınırındaki eyalet, Bob Ross tablolarını anımsatan manzaralarıyla ve Glacier ile Yellowstone ulusal parklarıyla ünlü.

VERGİ CENNETİ!

Söz konusu arabalar olunca ise Montana bu sakin görüntüsünün uzağında özel konumuyla dikkat çeken bir yer. Montana plakası ekstra vergilerden ve emisyon standartlarından kaçınmak için tercih ediliyor. Bu spor araba sahipleri ve alıcıları için oldukça cazip bir durum.

Los Angeles'ta avukatlık yapan spor araba koleksiyoneri Paul Zuckerman açıkça şu sert ifadeleri kullanıyor:

“Montana'da yaşamayıp Montana plakası kullanan insanlar, sahte engelli plakası kullananlar gibi pislikler.”

California'da Fremont'ta araçlara yüksek performans düzenlemeleri yapılan bir garaj olan Sharkwerks'ün sahibi Alex Ross ise “Bu kadar çok müşterinin bu hileye başvurup kurtulabilmesine inanamıyorum. California'da nerede olduğunun önemi yok; Montana plakalarına bir bakın... Çok komik” ifadelerini kullanıyor.

Peki bu nasıl mümkün oluyor? İnsanlar neden bu yola başvuruyor?

En son 22 Temmuz'da Connecticut'ta daha sıkı emisyon standartları uygulanması için yeni kurallar yürürlüğe girdi. Colorado'da ise yetkililer, 2027'ye kadar toksik hava kirliliğini önemli ölçüde azaltmak için BMW, Volkswagen ve Ford'un da dahil olduğu araba üreticileriyle, ABD Çevre Koruma Ajansı'nın kararına destek vereceklerini duyurdu.

Bununla birlikte California'nın kendi katı egzoz borusu ve sıfır emisyon standartları ile bu çerçevedeki kısıtlamalardan kaçınmak için insanların ne kadar ileri gidebileceği konusunu da gözler önüne sermekte.

EYALET EHLİYETİNE GEREK YOK!

Montana'yı öne çıkaran ise eyaletin özel durumu. Montana Motorlu Araçlar Departmanı'na göre, aracını Montana'da tescil ettirmek isteyen insanlar, Montana eyalet ehliyetine ihtiyacı duymuyorlar. Sadece tescil başvurusunda bulunduğu bölgede ikamet ettiğini belgelemek durumunda.

Bunun için insanlar eyalet sınırları içerisinde limited şirketi kurarak söz konusu ikametgahı alabiliyorlar. İkinci el araba satış ve açık artırma sitesi olan Bring A Trailer adlı internet sitesinin kurucusu Randy Nonnenberg, “Bu dikkat edilmesi gereken bir şey. Açıkçası bunu yapan pek çok satıcıya rastlıyoruz ve alıcılar da bununla ilgileniyor” ifadelerini kullanıyor.

ABD eyaleti nasıl vergi cenneti oldu? 'Çok komik...' - Resim : 2
Büyüleyici doğasıyla Montana, ünlü ressam Bob Ross'un tablolarını hatırlatan manzaralara ev sahipliği yapmakta. Fotoğraf: Shutterstock

Rakamlar ise oldukça çarpıcı. 2021 rakamlarına göre üretilen tüm McLaren P1'ların -piyasa değeri yaklaşık 1 milyon dolar- yüzde 10'u Montana'da kayıtlı. Şu ana kadar üretilmiş 100 Pagani Huayra'nın 4'ü de bu eyalette kayıtlı.

Montana iki önemli fayda sağlamakta. İlk olarak, söz konusu eyalet kişisel mülkten satış vergisi almıyor. Aynı zamanda Alaska, Delaware, New Hampshire ve Oregon, da satış vergisi gerektirmeyen diğer eyaletler. Bu, yeni bir Lamborghini'ye 500 bin dolar harcayan birinin, satın almak için ek olarak 36 bin dolar vergi ödemesine gerek olmadığı anlamına gelir.

EMİSYON TESTİ DE YOK

California'da satış vergisi yüzde 7.25. İkinci fayda ise Montana'nın, araç emisyon testleri veya buna bağlı yıllık denetimleri gerektirmeyen bir eyalet olması. Ve teknik olarak tüm bunlar yasal. Hatta bu hizmeti sunan aracılar bile fazlasıyla popüler. Başvuran adına bir limited şirketi açıyorlar ve başvuru sahibinin Montana'ya gitmesine gerek bile kalmadan yaklaşık 1500 dolar gibi bedelle sorun çözülüyor.

2017'de konuyu gündemine alan Montana'da ilk etapta yüzde 1'lik bir satış vergisi getirilmesi planlanıyor ancak henüz resmiyet kazanmış bir durum yok.

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı Bloomberg'de yayınlanan “Why So Many Supercars Have Montana License Plates” başlıklı makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

ABD