ABD'den skandal Türkiye mektubu

ABD Türkiye
ABD'den skandal Türkiye mektubu

ABD Temsilciler Meclisi'nin 170 üyesi, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a, Biden yönetiminin Türkiye ile ilişkilere yönelik politikasını formüle ederken "insan hakları meselelerine" değinmesi çağrısında bulunan bir mektup gönderdi.

ABD basınında çıkan haberlere göre, Temsilciler Meclisi'nde hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat kanattan 170 vekilin imzaladığı 26 Şubat tarihli mektup, dün kamuya açıklandı. 

ABD Temsilciler Meclisi'nin 170 üyesi, Türkiye'ye yönelik politikalarını belirlemeye çalışan Başkan Joe Biden yönetimine insan hakları alanında "sıkıntı verici" meselelerin üzerine durmaya çağıran bir mektup gönderdi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken 26 Şubat tarihli mektup dün kamuoyu ile paylaşıldı. Kongre'deki iki partinin temsilcileri tarafından imzalanan mektupta Türkiye'nin uzun bir süredir ABD'nin önemli bir ortağı olduğu ancak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yönetiminin ilişkileri gerginleştirdiğine dikkat çekildi.

İmzacıları arasında ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinin Demokrat Başkanı Greg Meeks ve Cumhuriyetçi vekil Mike McCaul'un bulunduğu mektupta, Türkiye-ABD ilişkileri için "İkili ilişkilerimizde stratejik meseleler haklı olarak özel önem arz etmiştir ancak Türkiye'de büyük insan hakları ihlalleri ve demokrasiden uzaklaşma da önemli bir endişe kaynağıdır." ifadesi kullanıldı.

Mektupta, "İkili ilişkimizde stratejik konulara olması gerektiği gibi önemle ilgi gösteriliyor ancak Türkiye'de insan haklarının kapsamlı olarak ihlali ve demokrasiden uzaklaşılması da büyük ölçüde endişe teşkil ediyor" ifadeleri yer aldı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 20 Şubat'ta Türkiye ve ABD'nin ortak çıkarlarının farklılıklarından daha fazla olduğunu söylemiş ve Türkiye'nin Washington ile işbirliğini artırmayı istediğini belirtmişti. Ancak iki ülke arasında ilişkiler, Türkiye'nin S-400 alımı, ABD'nin Suriye'de YPG'yi desteklemesi gibi pekçok konu nedeniyle gerilmişti. 

Washington insan hakları ve özgürlüklere dair endişelerini Ankara'ya defalarca iletmişti.

Kaynak: Reuters

ABD Temsilciler Meclisi Antony Blinken türkiye