ABD'de polisler emekli oluyor, istifa ediyor... Artan öfke ve yeni başvuru sıkıntısı

ABD polis
ABD'de polisler emekli oluyor, istifa ediyor... Artan öfke ve yeni başvuru sıkıntısı

Yaşanan toplumsal olaylar, polis şiddeti ve eylemler ABD'de polisler üzerinde soru işaretleri doğururken ortaya çıkan istatistikler de dikkat çekti. Buna göre Nisan 2020 ile Nisan 2021 arasında emekliye ayrılanlar ve istifa edenlerin oranı ciddi artış gösterdi. Sorun büyük, çözüm aranıyor...

Pandeminin çok ağır biçimde etkilediği ABD'yi geçen yıl salgın dışında ve en az salgın kadar sarsan toplumsal olay ülkedeki sistematik ırkçılığa ve polis şiddetine karşı yapılan eylemler oldu. Dünya çapında ses getiren eylemlerden polis departmanlarının da açık bir şekilde etkilendiği öne sürüldü.

Kuzey Carolina'daki Asheville Polis Departmanı'nın Müdürü David Zack, görev yapan polislerin yaklaşık üçte birini kaybettiklerini açıkladı. Toplam 238 polisin 80'inin ya istifa ettiğini ya da emekliye ayrıldığını belirten Zack, “Polisin bazı olaylarda resmediliş şekliyle ve düşman ilan edilişiyle alakalı olarak, arkadaşlarımız bunun kendileri için uygun bir yaşam olmayacağına karar verdiler” dedi.

ABD'de polisler emekli oluyor, istifa ediyor... Artan öfke ve yeni başvuru sıkıntısı - Resim : 1

EMEKLİ OLANLAR YÜZDE 45, İSTİFALAR YÜZDE 18...

Asheville'de yaşananların ise aslında ülke geneline yayılmış bir trendin yansıması olduğu ortaya çıktı. 200 polis departmanında yapılan ankete göre geçen yıl emekliye ayrılanlar bir önceki yıla kıyasla yüzde 45 oranında, istifalar ise yüzde 18 oranında artış gösterdi.

Ülke genelinde konuya dair bir araştırmaya yapan Polis Yönetici Araştırma Forumu (Police Executive Research Forum) adlı organizasyonun CEO'su Chuck Wexler, “Bu her geçen gün gelişen bir kriz” ifadelerini kullandı.

ARTAN ÖFKE

Nisan 2020 ile Nisan 2021 tarihlerini kapsayan araştırmada, ayrılıkların arkasında George Floyd'un bir polis memuru tarafından öldürülmesiyle tavan yapan olayların yanı sıra Breonna Taylor ve Rayshard Brooks'un da öldürülmesi de yatmakta. Bazı polis memurlarının protetosculara karşı uyguladıkları saldırgan tutum da polise duyulan öfkeyi artırdı.

ABD'de polisler emekli oluyor, istifa ediyor... Artan öfke ve yeni başvuru sıkıntısı - Resim : 2

Polislik mesleğinin geleceği de masaya yatırılmış durumda. Bazı görevlerin özel kuruluşlara verilmesi ülkede artık ciddi bir biçimde tartışılan bir konu. Bunun yanı sıra polis departmanlarının da bütçelerinde ciddi kesintiye gidilmesi konuşuluyor. Polis memurları üzerine çalışmalar yapan siyaset bilimi profesörü Maria Haberfeld ise “Polislik yapmak için çok zor bir zaman...” ifadelerini kullanmakta.

New York'ta ise 2020 yılında 2 bin 600 polisin emekliye ayrıldığı istatistiklerde yer aldı. 2019'da bu sayı bin 509 olarak kayıtlara geçmişti. Seattle, Washington'da ise istifalar 34'ten 123'e, emeklilikler ise 43'ten 96'ya yükseldi. Seattle'da ufak çaplı bir krize neden olan süreçte şehir olması gerekenden 150 adet daha az devriye polisi ile kaldı. Yüksek öncelikli 911 çağrılarının sadece yarısından biraz fazlasında, hedeflenen 7 dakika sınırının altında kalındı.

YENİ POLİS BULMAK DA SIKINTI

Ayrıca pek çok şehir yeni polis bulmakta da zorluk çekiyor. Portland'da bir yıllık sürede yeni işe giren polis sayısı 69'dan 30'a, Seattle'da ise 119'dan 44'e düştü. St. Louis, Minnesota'da ise 2016'da alınan 366 başvurunun bu yıl 178'e gerilediği kayıtlara geçti. Polis sözcüsü Çavuş Natalie Davis, 620 kişilik polis kontenjanına rağmen bünyelerinde 580 civarında polis bulunduğunu ve bu sebeple narkotik ve organize suçlar gibi uzmanlık gerektiren alanlardan polislerin devriyeye çıkmak zorunda kaldığını aktardı.

Emniyet Müdürü Zack, “Polisten çok şey istedik” diyerek konuya farklı bir boyut daha katıyor. Polisin başka görevleri de var. Suçla mücadelenin yanı sıra polisler; ruh sağlığı sorunları, bağımlılık, evsizlik ve kayıp evcil hayvanlar gibi sorunlarla da mücadele ediyor. Bu durumun da etkili olduğu söylenirken polisin incelemeye tabi tutulmasını sağlayan vücut kameraları ve görgü tanıklarının cep telefonları da işe talebi düşüren etkenler arasında.

ABD'de polisler emekli oluyor, istifa ediyor... Artan öfke ve yeni başvuru sıkıntısı - Resim : 3

ÇÖZÜM ARANIYOR

Polis departmanlarının bu sorunun üstesinden gelmek için yeni çözümler aradığı da biliniyor. New York Polis Departmanı, 40 dolar olan giriş sınavı ücretini kaldırırken bu hamle ile geçen yıla nazaran yüzde 25'lik bir artış sağlandı ve toplamda 14 bin 502 kayda ulaşıldı.

Yetkililer ve uzmanlar ise polis departmanlarının aslında çalışmak için cazip bir yer olmak adına yapması gerekenlerin büyük oranda politika ve yaklaşım değişikliği ile alakalı olduğunu da vurguluyor.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: Haberde yer alan bilgilerin büyük bir kısmı, New York Times'ta yayınlanan "Departures of Police Officers Accelerated During a Year of Protests" başlıklı makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

polis ABD ABD polisi