ABD'de enflasyon 13 yılın zirvesini gördü, '1 dolarcılar' çare arıyor!

dolar ABD Enflasyon
ABD'de enflasyon 13 yılın zirvesini gördü, '1 dolarcılar' çare arıyor!

ABD'nin "bir milyoncuları" olan ve neredeyse tüm ürünlerin 1 dolara satıldığı dükkanlar, ülkede enflasyonun 2008 krizinden bu yana en yüksek seviyeye çıkmasıyla yeni çözümler üretmeye çalışıyorlar. 31 yıldır kesintisiz büyüyen Dollar Tree de onlardan biri...

“Ne Alırsan 1 Milyon” mağazalarını hatırlıyor musunuz? “1 milyoncu” olarak da bildiğimiz bu işletmeler, ilk çıktıklarında gerçekten neredeyse her şeyin 1 milyon lira olduğu dükkanlardı. Anadolu'da “çerçi” olarak da bilinen seyyar satıcıların yerleşik hali gibi olan bu esnaflar, paradan altı sıfır atılmasıyla yeni bir isim arayışına girerken, enflasyon da 1 milyon ya da 1 liraya alınacak şeyleri kısıtladı.

Şimdilerde “AVM” adı altında mahallelerde hizmet veren bu yerlerde elektrikli ev aletlerinden, bahçe ürünlerine, süslemelerden, ev terliğine kadar her şey satılıyor. Bu sadece Türkiye'ye özgü bir alışkanlık da değil.

ABD'de enflasyon 13 yılın zirvesini gördü, '1 dolarcılar' çare arıyor! - Resim : 1

PANDEMİ VURUNCA...

ABD genelinde hizmet veren Dollar Tree adlı şirketin mağazalarında neredeyse her şey 1 dolara satılmaktaydı. Ancak pandemi ABD halkının uzun zaman sonra enflasyonla tanışmasını da sağladı. Covid-19, nakliye ücretlerinde, çalışan maaşlarında ve bazı hammadde fiyatlarında artışa neden olunca Dollar Tree de zorluk çekmeye başladı.

Dollar Tree CEO'su Michael Witynski, karşılarında bir meydan okuma bulduklarını vurguladı: “Bizi en çok zorlayan şey, süslemeler, atıştırmalıklar ve el işi malzemelerini 43 sent gibi fiyatlardan alıp 1 dolar civarında satmak oluyor.”

Dollar Tree'nin rakipleri için de durum böyle. Dollar General'da ürünler Temmuz 2019'dan bu yana ortalama yaklaşık yüzde 110-120 seviyesinde artarken, Walmart'da ise yaklaşık yüzde 50'lik bir artış kaydedildi. Dollar Tree için ise bu oran yüzde 10-20 civarında.

STRATEJİ DEĞİŞTİRDİLER

ABD genelinde ve Kanada'da 16 bin civarında mağazası bulunan Dollar Tree, bu noktada strateji de değiştirmek durumunda kalmış. Artık 3 dolar ve 5 dolarlık ürünler de satmaya başlayan ve paketlemelerde daha düşük maliyetli materyaller kullanmak zorunda kalan şirket, bazı ürünlerin ise boyutlarında oynama yapmak durumunda kalmış. Haliyle şirket, enflasyonun artmasından endişe ediyor.

ABD'de enflasyon 13 yılın zirvesini gördü, '1 dolarcılar' çare arıyor! - Resim : 2

Piper Sandler için çalışan perakende analisti Peter Keith, Dollar Tree bünyesindeki çalışanların yüzde 70'inin yarı zamanlı çalıştığının altını çizerken finansal tablolarda saatlik ücretleri ve asgari ücreti artıran yasalar nedeniyle yarı zamanlı maaşların da arttığı gözlemleniyor.

Bunların ışığında Dollar Tree'nin “pahalı” ürünler de satmaya başlamasının; maaşlar, nakliye ve diğer giderler artarken bunları dengelemek için yeterli olmayacağı düşünülüyor. Dollar Tree adına konuşan bir sözcü, maaş baskısının kendileri için yeni olmadığını belirtti ve “Bu zamana kadar başardık, başarmaya da devam edeceğiz” dedi.

Dollar Tree, Türkiye'deki muadili 'AVM'ler gibi görece gelir düzeyi daha düşük bölgelerde yaygın biçimde hizmet vermekte. Pandeminin bu bölgeleri daha sert vurmasından da etkilenen dükkanlar için bu sarsıcı durumun geçici olacağı da yapılan yorumlar arasında.

1986'DAN BERİ AYNI SORU...

Bu fiyat stratejisini sorgulayanlar ve bu sisteme uzun süredir karşı çıkanlar da var. Dollar Tree, yıllardır “Fiyatları ne kadar daha bu seviyede tutabileceğinizi düşünüyorsunuz” sorusuyla karşı karşıya kalıyor. Dollar Tree'nin kurucu ortağı olan Macon Brock, 2017 yılında yazdığı otobiyografide, 1986'da kurdukları bu sistemin doğuş aşamasında fiyatları ne kadar bu seviyede tutabileceklerinden emin olmadıklarını söylüyor.

ABD'de enflasyon 13 yılın zirvesini gördü, '1 dolarcılar' çare arıyor! - Resim : 3

Brock ve arkadaşlarına elbette enflasyon da yardımcı oldu. Dollar Tree, 31 yıldır üst üste büyüme açıkladı. ABD'de 2008'den bu yana ilk kez yıllık enflasyon yüzde 5'i gördü. Mayıs 2021 verilerine göre enflasyon, yıllık yüzde 4.7'lik beklentiye karşın yüzde 5 seviyesine yükseldi.

2008 krizinden bu yana ilk kez bu seviyede bir enflasyon oranı kayıtlara geçti. Pandeminin etkisi açıkça bu veride de görülürken bu zamana kadar enflasyonla mücadele etmek zorunda kalmayan ve bu sayede stratejilerini rahatlıkla sürdürebilen “1 dolarcılar” da yeni yöntemler geliştirmek durumunda kalacaklar.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: Haberde yer alan bilgiler Wall Street Journal'da yayınlanan "How Dollar Tree Sells Nearly Everything for $1, Even When Inflation Lurks" adlı makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

ABD enflasyon