ABD Başkanı Joe Biden'ın gizli belgeleri kasıtlı olarak sakladığı tespit edildi

WASHINGTON/İHA
ABD Joe Biden Dünya haberleri
ABD Başkanı Joe Biden'ın gizli belgeleri kasıtlı olarak sakladığı tespit edildi

Joe Biden’ın evinde ve ofisinde bulunan gizli belgeleri kasıtlı olarak sakladığı tespit edildi ancak yetkililerle iş birliği yapan ve belgelere ilişkin detayları tam olarak hatırlamayan ABD Başkanı'na suçlama yöneltilmeyecek.

Geçtiğimiz sene ABD Başkanı Joe Biden’ın evinde ve ofisinde gizli belgeler ele geçirilmişti. Soruşturmada kritik bir gelişme yaşandı. 

Özel Yetkili Savcı Robert Hur’un hazırladığı 345 sayfalık rapor, Beyaz Saray'ın herhangi bir redaksiyon talebinde bulunmayacağını duyurmasının ardından kamuoyuna açıklandı. Biden’ın soruşturmaya konu belgeleri kasıtlı olarak sakladığının tespit edildiği belirtilen raporda, buna rağmen Biden'a suçlama yöneltilmeyeceği belirtildi. Biden’ı gizli belgeleri uygunsuz şekilde kullanmaktan mahkum etmenin zor olacağı ifade edilen raporda, “Çünkü Bay Biden kendisiyle yaptığımız görüşmelerde olduğu gibi, kendisini jüriye sempatik, iyi niyetli, hafızası zayıf yaşlı bir adam olarak sunacaktır” denildi.

"HAFIZASINDA ÖNEMLİ ZAYIFLAMALAR VAR"

Görevde olması sebebiyle Biden'a yönelik cezai bir kovuşturma yapılamayacağı hatırlatılan raporda, Biden’ın daha sonra yargılanma ihtimaline atıfla “Jüriyi, 80'li yaşlarına merdiven dayamış eski bir başkanı kasıtlı bir zihinsel durum gerektiren ciddi bir suçtan mahkum etmeleri gerektiğine ikna etmek zor olacaktır” ifadelerine yer verildi. Biden'ın hafızasında “önemli zayıflamalar” olduğu ve soruşturmaya konu belgelere dair detayları tam olarak hatırlamadığı ifade edilirken, Biden’ın eylemlerinin “olağanüstü hassas bilgilerin Amerika'nın düşmanlarının eline geçmesi ya da kaybolması ihtimali göz önünde bulundurulduğunda, ulusal güvenlik açısından ciddi riskler oluşturduğu” belirtildi. Buna rağmen cezai suçlamaları takip ederek bu riskleri ele almanın “uygun çözüm olmadığı” ifade edildi.

BIDEN: BU KONU KAPANMIŞTIR

Beyaz Saray aracığıyla yazılı bir açıklama yapan Biden ise, kararı memnuniyetle karşıladığını belirtti. “Başından beri ulaşacaklarına inandığım sonuca ulaştıklarını görmekten memnuniyet duydum. Bu konuda herhangi bir suçlama yapılmayacak ve konu artık kapanmıştır” diyen Biden, soruşturmanın 40 yılı aşkın bir süre öncesine, hatta genç bir Senatör olduğu 1970'li yıllara kadar uzanan kapsamlı bir soruşturma olduğunu vurguladı. Soruşturma sürecinde yetkililerle tam iş birliği yaptığını kaydeden Biden, “İsrail 7 Ekim'de saldırıya uğramış olmasına ve uluslararası bir krizle uğraşıyor olmama rağmen, geçen yıl 8 ve 9 Ekim tarihlerinde iki gün boyunca beş saat süren yüz yüze görüşmeler yaptım. Amerikan halkına bunu borçlu olduğuma inandım. Böylece hiçbir suçlama yapılmayacağını ve konunun kapanacağını bileceklerdi” ifadelerini kullandı.

Biden, kamu hizmetlerindeki kariyeri boyunca her zaman Amerika'nın güvenliğini korumak için çalıştığını ifade etti.

"HAFIZAM İYİ DURUMDA"

Öte yandan aynı raporda kendi hafızasına ve yaşına ilişkin metne işlenen bazı ifadelerden rahatsız olduğunu vurgulayan Biden, kendisinin akıl sağlığının ve hafızasının gayet iyi durumda olduğunu savundu.

"Bana hafızası iyi değil demiş, hafızam iyi durumda. Oğlumun ölüm yılını hatırlamadığım belirtilmiş, buna nasıl cüret ederler, kim bunu unutabilir." şeklinde konuşan Biden, savcı Hur'un raporundaki bu tür ifadelerin doğru olmadığını belirtti.

SİSİ İÇİN "MEKSİKA DEVLET BAŞKANI" DEDİ

Hafızasının iyi durumda olduğunu birkaç kez ifade eden Biden'ın, bu cümlelerinden birkaç dakika sonra Gazze ile ilgili bir soruya yanıt verirken, "Meksika Devlet Başkanı Sisi ile görüştüm" demesi Amerikan kamuoyunda ve medyasında gündem oldu.

Özellikle Cumhuriyetçi Kongre üyeleri, Biden'ın bu cümlesinin yer aldığı video kesitini sosyal medya hesaplarından paylaşarak, "Biden başkanlığa uygun değil" yorumlarını yaptı.

Amerikan medyasında da hafızasının iyi durumda olduğunu söylemesinden hemen sonra Biden'ın Sisi'yi Meksika Devlet Başkanı şeklinde nitelemesinin ciddi soru işaretlerine yol açtığı yorumları öne çıktı.