ABD Başkanı Joe Biden: Türkiye'ye F-16 satışı yapmalıyız

Joe Biden NATO Rusya Ukrayna Finlandiya İsveç

NATO Liderler Zirvesi'nin kapanışında açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye'ye yapılacak F-16 satışı ile ilgili de konuştu. Biden, " Türkiye'ye F-16 uçaklarını satmamız ve modernize etmemiz gerekli. Kongre'den onay almamız gerekiyor" dedi.

İspanya’nın başkenti Madrid’de 28 Haziran’da başlayan NATO Liderler Zirvesi sona erdi.

NATO Liderler Zirvesi’nin kapanış oturumuna katılan ABD Başkanı Joe Biden, IFEMA Kongre Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Biden'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 

Savaş başlamadan önce Putin'e Ukrayna işgali gerçekleşirse NATO'nun daha da güçleneceğini söyledim tam olarak bunu gördük, bugün bu zirve ittifakımızı güçlendirmek ile alakalıydı. NATO en son 20 yıl önce yeni misyon ortaya koymuştu. Rusya o zaman bir ortaktı. Çin'in adı bile geçmiyordu ama artık dünya değişti.

NATO da aynı şekilde değişiyor bu zirvede müttefiklerimizi yeniden toparladık. Rusya'nın Avrupa'ya yönelik tehdidini ifade ettik. Finlandiya ve İsveç'in adaylığını kabul ettik. 

NATO'NUN HER KARIŞINI SAVUNACAĞIZ

Bir kez daha 5. maddeye olan taahhüdümüzü vurguladık. NATO'nun her karışını savunacağız. Hep birlikte savunmamızı güçlendireceğiz. Birimize yapılan saldırı hepimize yapılmış sayılır. 

Avrupa'daki güç sayımızı artırıyoruz. Doğu kanadımızı güçlendirmek için Polonya'da yeni bir karargah kuracağız. Romanya'da da yeni bir askeri güç kurulacak.

ABD, Ukrayna'ya 800 milyon dolarlık ek silah yardımını duyurmak istiyor. Ukrayna'ya silah yardımını birkaç gün içinde duyuracağız.

RUSYA'NIN KAZANMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ

Ukrayna'daki durumun Rusya’nın Ukrayna’yı yeneceği bir senaryo ile sona ereceğini düşünmüyorum. Ukrayna'ya gerektiği kadar destek olacağız. Rusya'nın kazanmasına izin vermeyeceğiz.

Putin bizi zayıflatmaya çalıştı ama istediğinin tam tersini aldı. Hiç olmadığımız kadar birlik içinde olacağız.  İsveç ve Finlandiya NATO üyesi olacak, onların katılımıyla daha güçlü olacağız. NATO'nun sınırı 800 mil artacak. 

TÜRKİYE AÇIKLAMASI

(Cumhurbaşkanı Erdoğan'a) Kendisine söylediğim aralık ayında söylediğimle aynı. (Türkiye'ye) F-16 uçaklarını satmalıyız ve aynı zamanda uçakları modernize etmeliyiz. Bunu yapmamak bizim çıkarımıza değil. Aralıktan beri tutumumu değiştirmediğimi kendilerine ifade ettim. Bir karşılık da olmadığını ve sadece satmamız gerektiğini söyledim. Bunu yapabilmek için ihtiyacım olan şey Kongre onayı. Bu onayı alacağımızı düşünüyorum.

ABD Başkanı Joe Biden İspanya Madrid NATO