ABD ara seçimleri Türkiye'yi nasıl etkileyecek?

ABD abd seçimleri
ABD ara seçimleri Türkiye'yi nasıl etkileyecek?

ABD'deki ara seçimlerden çıkacak sonuç, Türkiye ile ilişkileri de etkileyebilir. Özellikle Senato'da Cumhuriyetçi isimlerin çoğunluğu ele geçirmesi ya da kilit pozisyonlara gelmesi F-16'ların satışını etkileyebilir. İşte tüm ihtimaller...

ABD'de ara seçimler yasama organı pozisyonundaki Kongre'de dengeyi değiştirebilir. Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti Temsilciler Meclisi ile Senato'da hâkim güç olmak için mücadele ediyor. Sandıktan çıkacak sonuç Türkiye için de önemli. Çünkü Türkiye'ye F-16 satışında kongre belirleyici olacak.

Çözüme kavuşmayı bekleyen kritik başlıklar var. Türkiye'nin F--35 programından çıkarılması ve CAATSA yaptırımlarına maruz kalması bunlar arasında. En önemlisi ise, Türkiye'nin 40 adet F-16 jeti alma isteği ve mevcut F-16'lar için 80 adet modernizasyon kiti talebi. Biden, satışın gerçekleşmesinden yana ancak süreç Kongre'nin elinde.

Senato'da çoğunluğun Cumhuriyetçilere geçmesi, F-16 satışında belirleyici rol oynayabilir. Şu anda Senato'nun Dış İlişkiler Komisyonu'nun başkanı bir Demokrat. Veto yetkisine sahip olan Bob Menendez, Yunan ve Ermeni lobisine yakınlığıyla biliniyor ve Türkiye'ye F-16 satışını onaylamayacağını söylüyor.

Bob Menendez, Cumhuriyetçilerin Senato'da çoğunluğu kazanması halinde koltuğunu kaybedebilir. Yerine gelebilecek isimler arasında Cumhuriyetçi Jim Risch öne çıkıyor. Risch, 2019'da S-400 alımı nedeniyle Türkiye'ye karşı yaptırım tasarısını hazırlayan isimlerden biriydi. Ancak Senato'nun Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı olması halinde F-16 satışını veto edip etmeyeceği belirsiz.

Ara seçimde Yunan asıllı Demokrat Partili Senatör Chris Van Hollen'ın da koltuğunu kaybetme ihtimali var. Holland, Maryland eyaletinde Cumhuriyetçi senatör adayı Chris Chaffee ile yarışıyor ve yenilgi alabilir.

ABD-Türkiye ilişkileri denilince akla gelen isimlerden biri de Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham. F-16 satışının gerçekleşmesi için elinden geleni yapma sözü veren Graham, ara seçimde yarışmıyor. 2027'ye kadar görevde kalacak.

 

Kaynak: Haber Global TV

abd türkiye ilişkileri ABD seçimleri F-16 ABD Kongresi ABD Senatosu