ABD'de seçim günü: Gözler Mehmet Öz'de

ABD abd seçimleri

Amerika Birleşik Devletleri'nde ara seçim günü geldi çattı. Seçmenler, gelecek 2 yıl boyunca kongreyi hangi partinin kontrol edeceğin belirleyecek. Gözler Cumhuriyetçilerin adayı Mehmet Öz'de olacak.

ABD'de halk ara seçimler için sandık başına gidiyor. 435 üyeli Temsilciler Meclisi'nin tamamı ve 100 üyeli Senato'nun da 35 üyesi seçilecek. Yani Cumhuriyet ve Demokrat Parti'nin Kongre'deki dağılımı belirlenecek. Şu anda hakimiyet Demokratların elinde. Ancak anketlere göre Cumhuriyetçiler çoğunluğu ele geçirmek için avantajlı pozisyonda.

ABD Başkanı Joe Biden ve selefi Donald Trump seçimlerde yer almasa da partilerinin adaylarına destek toplamak için günlerdir sahadaydı. Maryland'de konuşan Biden, seçimden çıkacak sonucun ABD'nin geleceğini şekillendireceğini söyledi ve "Demokrasimiz risk altında" dedi.

Donald Trump ise Ohio'da miting yaptı. Cumhuriyetçi Parti'nin bu yıl Kongre'yi, 2024'te de Beyaz Saray'ı geri alacağını söyledi. 15 Kasım'da büyük bir duyuru yapacağını da açıkladı.

Yüksek enflasyon ve artan enerji fiyatlarıyla başa çıkamayan Biden, Demokrat Parti'nin yenilgiye uğramasını engellemeye çalışsa da eli zayıf. Cumhuriyetçilerin seçimden zaferle çıkması, yeniden başkan adayı olmak isteyen Trump'ın elini güçlendirecek.

Seçim sonucunda Pensilvanya, Nevada, Wisconsin gibi kilit eyaletler etkili olacak. Pensilvanya'da Ciumhuriyetçi Parti adına senato adayı olan Mehmet Öz kazanırsa ABD'nin ilk Müslüman ve Türk senatörü olacak. Ancak Mehmet Öz tepkiler üzerine senatör seçilmesi halinde Türk vatandaşlığından çıkacağını açıklamıştı.

ADAYLARIN ÇOĞU ASKER KÖKENLİ

Ülke genelinde çoğu Kongre veya eyalet valiliklerine talip asker kökenli adayların yaklaşık üçte ikisi Cumhuriyetçi Parti saflarından yarışa katılıyor ve adayların çoğunu erkekler oluşturuyor.

Toplam 191 Kongre adayı gaziden sadece 16’sını "askeri deneyimi" olan kadınlar oluştururken, Illinois'ten Demokrat Tammy Duckworth Senatoya aday olan tek kadın gazi olarak öne çıkıyor.

Eyalet valilikleri düzeyinde ise 72 adaydan 6’sı Cumhuriyetçi, 4’ü de Demokrat Partiden olmak üzere 10 asker kökenli aday ara seçimlerde yarışıyor.

Bunların arasından Wyoming Valiliği için Demokrat Parti’den yarışan Theresa Livingson, ABD Hava Kuvvetlerinde 9 yıl görev yapmış tek asker kökenli kadın vali adayı olarak göze çarpıyor.

Kayıtlı seçmenlerin yüzde 53’ü, asker kökenli adaylara, Kongrede partizanlıktan uzak siyasi iki kanat arasında çalışma ve iş birliğini geliştireceğine inandığı için daha sıcak bakıyor.

Siyasi analistler ise yarın ara seçimlere katılacak asker kökenli adayların birçoğunun aşırı sağ ideolojilere sahip olduğuna, dış politika konusunda ise Demokratların genel tutumunun aksine müdahaleci olmayan pozisyonda bulunduklarına işaret ediyor.

ABD seçmeninin tarihsel olarak gazi kökenli adaylara önem verdiği, özellikle 2. Dünya Savaşı sonrası ile Soğuk Savaş döneminde Kongredeki asker kökenli seçilmişlerin oranının zirve yaptığı kayıtlarda bulunuyor.

1967'de Temsilciler Meclisi’nin yüzde 75'i orduda görev yapmış milletvekillerinden oluşurken, 1975'te yüzde 81 ile asker gazisi senatörlerin oranı ülke tarihinde en üst seviyeye çıkmıştı.

 

Kaynak: Haber Global TV

ABD Joe Biden Donald Trump ABD seçimleri Amerika Birleşik Devletleri