AB ve NATO'dan ortak tepki: Rusya'nın temelleri sarsılacak

Rusya Ukrayna Savaşı NATO Avrupa

Rusya'nın Ukrayna topraklarındaki askeri harekatına ilişkin AB ve NATO'dan ortak açıklama geldi. Açıklamada "Yaptırımlar Rusya'nın temelleri sarsılacak. Bu saldırı AB’ye bir saldırıdır. Yaşananların tek sorumlusu Rusya'dır, Ukrayna'dan gelecek sığınmacı akınını hazırız" denildi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg,  Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel , AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri harekatına ilişkin açıklama yaptı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, şunları ifade etti: 

Bir kez daha net bir şekilde ifadeyim. Ben biliyorum ki Rusya halkı böyle bir savaşı onaylamıyor. Avrupa topraklarındaki saldırıya karşı birlikte çalışmak bizim görevimizdir.

Burada sadece Ukrayna değil söz konusu olan, Avrupa'nın istikrarı, barış düzenimiz risk altında. İlerleyen saatlerde Avrupalı liderlere yaptırımlar paketi sunacağız. Japonya da dahil olacak. Yaptırımlar Rusya'nın sermaye piyasalarına içerecek. Kredi maliyetleri, sermaye çıkışı artacak. Yaptırımlarla  zaman içinde Rusya'nın temelleri sarsılacak. Rusya'nın kritik teknolojilere erişimini de kısıtlayacağız.  Biz hiç olmadığı kararlıyız.  Açık bir şekilde şunu söyleyeyim, Başkan Putin vatandaşlarına bu durumu açıklamak durumunda kalacak."

"UKRAYNA'DAN GELECEK MÜLTECİ AKININA HAZIRIZ"

 “Putin’in başlatmış olduğu bir felaket yaşandı" diyen AB Konseyi Başkanı Charles Michel, ise "Avrupa topraklarında 2. Dünya Savaşı’nın bitiminden bu yana görülmeyen bir şey bu. Bu saldırı AB’ye bir saldırıdır. AB, ona üye ülkelerle birlikte Rusya’yı bundan sorumlu tutuyor. Bugün büyük bir yaptırım paketi için hemfikir olduk. Masumlar, kadınlar, çocuklar hedef alaındı. Hiç olmadığı kadar desteğimize ihtiyaç duyuyorlar. Siz de insanlarınızı gereksiz bir savaşta kaybetmek istemezdiniz. Ukrayna'dan gelecek sığınmacı akınını hazırız" diye konuştu.

"YAŞANANLARIN TEK SORUMLUSU RUSYA'DIR"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise, "Yaşananların tek sorumlusu Rusya'dır" dedi. Stoltenberg, şöyle konuşu: 

"Biz Rusya'ya pek çok kere ulaşmaya çalıştık. Geçtiğimiz aylarda siyasi diyalog içinde olalım dedik ama bir yandan da en kötüye hazırlığımızı sürdürdük. Şu anda da bunu yaşıyoruz. Her ulus kendi yolunu seçebilir dedik. NATO'ya dahil olmak ya da olmamak öncelikle Ukrayna'nın isteğine bağlı, sonra da müttefiklerin bunu kabul edip etmemesine bağlı. Rusya'nın burada şiddete başvurma hakkı yok." 

 

Kaynak: Haber Global TV

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg AB Konseyi Başkanı Charles Michel AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Rusya ukrayna